https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

V nedeljo zgodovinska prva tekma ameriškega nogometa v Prekmurju

Lendava, 15.6.2011  

Murska Sobota je v začetku leta dobila klub ameriškega nogometa Storks oziroma slovensko Štorklje, prva tekma v Prekmurju pa bo odigrana v nedeljo, 19. junija v Lendavi. A na njej ne bodo nastopile Štorklje, pač pa Ljubljana Silverhawks in Budapest Wolves v tako imenovanem Lendavi Bowlu, ki naj bi postal tradicionalen.

Nogomet je v deželi ob Muri brez konkurence šport številka ena, medtem ko ameriški nogomet poznajo le redki zanesenjaki. A tudi to se utegne v parih letih spremeniti. Tako je v začetku letošnjega leta bil ustanovljen klub Murska Sobota Storks, ki za zdaj igra brezkontaktno različico in nabira nove člane, v nedeljo pa bomo v Lendavi imeli priložnost spremljati že uveljavljena kluba Ljubljana Silwerhawks in Budapest Wolves, tekma bo potekala v okviru mednarodne lige CEFL. Za slovenski klub bo to tekma izjemnega značaja, saj se bodo v primeru zmage uvrstili v veliko finale, kamor so že uvrščeni Beograjski Vukovi.

In kako je sploh prišlo do tega, da bo tekma prav v Lendavi? "V začetku leta nas je poklical naš bivši igralec in navdušenec nad ameriškim nogometom Lovro Pratnekar, ki je predstavil idejo, da bi v Lendavi na glavnem stadionu organizirali tekmo mednarodne lige CEFL. Glede na to, da je eno od poslanstev našega kluba predstaviti ameriški nogomet kar najširši množici in ker v Prekmurju še nismo nikdar igrali, sva z Lovrom hitro našla skupni jezik. Ostali deli zgodbe so prišli kot naročeni – nogometna sezona se je že končala, v goste prihajajo za dvojezično območje zelo zanimivi Wolvesi iz Budimpešte in tekma je za nas zelo pomembna za uvrstitev v finale lige CEFL. Prejšnji teden smo si ogledali tudi stadion in celoten objekt nas je skupaj s samim krajem resnično očaral. Zdaj komaj čakamo na tekmo in upamo, da nas bo veliko gledalcev pospremilo z bučnim navijanjem, ko bomo pritekli iz tunela na zelenico," pojasni predsednik in trener Ljubljane Silverhawksov Uroš Valant.

Uroš Valant

Popularizacija ameriškega nogometa v Prekmurju

Ker pa se bo tekma odvijala v Prekmurju ne moremo mimo, da ne bi nekaj besed povedali o že prej omenjenih Storksih … "Storksi so naše najmlajše moštvo ameriškega nogometa. Trenutno se še v fazi, ko igrajo brezkontaktno različico in nabirajo nove člane. Glede nato, da je za osnovno delovanje moštva treba vsaj okrog 30 fantov, za nove klube traja kar nekaj časa, da se postavijo na noge. Nato sledi problem opreme, trenerjev ... Storksom želim hiter napredek in seveda smo jim pripravljeni pomagati, kolikor se bo pač dalo," pravi o Storksih Valant, ki nedeljsko tekmo vidi tudi kot pomoč murskosoboškemu klubu pri pridobitvi novih igralcev ali celo ustanovitvi novega kluba v Lendavi. 

Murska Sobota Storks

Nogomet in ameriški nogomet sta kot jabolke in hruške

Organizatorji nedeljske tekme upajo, da si bo spektakel prišlo ogledat veliko število gledalcev, ampak tukajšnji prebivalci smo vajeni navadnega nogometa. Kako torej sprejeti odločitev, če iti na tekmo ameriškega nogometa ali ne? "Najbolje da idejo o navadnem nogometu pustite doma, saj je obema športoma enako samo ime. Gre za primerjavo hrušk in jabolk. Bodite pripravljeni za nekaj novega, za nov šport, kjer adrenalin teče v potokih in kjer so fantje res pravi gladiatorji. Kjer poka plastika in kjer odločata moč, spretnost ter uigranost. Ameriški  nogomet je pravi moštveni šport, kjer igralci vedno znova puščajo srce na igrišču," pravi Valant.

Poskrbljeno bo tudi za polne laike

Na nedeljski tekmi ne bo nič hudega, tudi če ameriškega nogometa prej niste nikoli videli niti na televiziji. Namreč uradni povezovalec in komentator bo sproti med tekmo predstavljal pravila, razlagal vsako akcijo posebej in ves čas skrbel, da boste vedeli, kaj se dogaja na igrišču. "Predvsem pa morate vedeti,da se prav v vsaki akciji lahko kaj zgodi in to je draž ameriškega nogometa, ta suspenz, občutek da bo v naslednji akciji prišlo do spremembe rezultata ... Osnovno navodilo gledalcem pa je, da gledajo žogo.  Kjer je žoga, je akcija!" pravi Valant.

Foto: silverhawks.si

Bogat spremljevalni program in nagrade za gledalce

Državno himno bo zapela mlada Nika Zorjan, med polčasom pa bo nastop domače plesne skupine in organiziranih nekaj nagradnih iger. Organizatorji obljubljajo privlačne nagrade v obliki bonov in ugodnosti, glavna nagrada pa bo uporaba Peugeotovega avtomobila za čez vikend. Del nagrad si boste morali tudi zaslužiti, recimo z brcanjem žoge na gol in drugimi spretnostmi, druge pa bodo podarjene po žrebu. Cena vstopnic bo znašala 5 evrov za glavno tribuno in 3 evre za stransko.

In kdo bo pravzaprav sploh igral?

Budapest Wolves so že vse od svojega nastanka 2003 nesporni vladarji ameriškega nogometa na Madžarskem. Vodi jih zdaj že legendarni trener Lee Hlavka, ki se je proslavil že v ZDA. Po upokojitvi se je z ženo preselil na Madžarsko, a mu športna žilica ni dala miru. Tako je ustanovil moštvo ameriškega  nogometa, prvo na Madžarksem. Najprej so igrali v avstrijski ligi, nato pa v ligi CEFL in v domačem prvenstvu. So močni, hitri in zelo disciplinirani, največji uspeh v ligi CEFL pa so dosegli v letu 2007,  ko so igrali v finalu lige, kjer so dolgo časa vodili, a v zadnjih sekundah nesrečno izgubili.

Ljubljana Silverhawks letos praznujejo deseto obletnico delovanja. Moštvo je ustanovil ameriški misionar Michael P. Hurley. Do leta 2005 so z mešanim uspehom nastopali v ligi Alpe Adria, kjer so igrali avstrijski in italijanski klubi, največji uspeh pa so dosegli s finalom v letu 2005. Od 2006 nastopajo v srednjeevropski ligi CEFL, kjer so tudi eni od ustanovnih članov. Po skromnih začetkih so vsako leto igrali bolje in tako so lani že igrali v finalu proti najboljšemu moštvu v ligi,Vukovom iz Beograda. V njihovih vrstah nastopajo fantje iz cele Slovenije, tako z Obale kot iz Prekmurja, zato so se vedno imeli ne le za  predstavnike naše prestolnice, pač pa za športne ambasadorje celotne države.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. moped
      15.06.2011 ob 14:57 moped

      zakon

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. seinfeld
      16.06.2011 ob 17:03 seinfeld

      Fantastična ideja, verjamem da bo fenomenalno!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.