https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S preprostim dejanjem lahko izboljšamo zdravje našega srca

17.05.2020 ob 13:00  

Na naše zdravje vpliva marsikaj, ena najpomembnejših skrbi pa je skrb za naše srce. Nedavni rezultati raziskave pa so pokazali, da redno uživanje zajtrka lahko bistveno vpliva na naše srce.


S študijo, ki so jo opravili na Fakulteti za javno zdravje na univerzi v ameriški Iowi so ugotovili, da so tisti, ki nikoli niso jedli zajtrka v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali za kar 87 % večje tveganje za smrt bolezni srca in ožilja.

Kot je pojasnil avtor raziskave Wei Bao, prva hrana, ki jo užijemo v dnevu zažene delovanje presnove. S tem dobimo energijo in hranila, ki jih naše telo potrebuje. Podobne rezultate so dale že prejšnje raziskave in sicer, da izpuščanje zajtrka pomeni večje tveganje za prekomerno težo, povišan krvni tlak, sladkorno bolezen tipa dva in druge zdravstvene zaplete.

V raziskavi je sodelovalo 6550 Američanov, starih med 40 in 75 let. Ti podatki so bili v okviru druge študije pridobljeni med letoma 1988 in 1994. 5,1 % jih je dejalo, da nikoli ne jedo zajtrka, 10,9 % jih redko uživa zajtrk, 25 %, občasno jedo zajtrk, 59 % pa uživa zajtrk redno. Sedanje zdravstveno stanje anketirancev je pokazalo, da so imeli tisti, ki nikoli niso jedli zajtrka, v primerjavi s tistimi, ki so ga redno uživali, kar za 87 odstotkov več možnosti, da so preminili zaradi bolezni srca in ožilja oziroma kapi.

Ta statistika je držala tudi, ko so preverili druge dejavnike, ki vplivajo na pojav bolezni srca in ožilja – od tega, kakšen je bil sicer njihov življenjski slog, do tega, kakšen je bil njihov indeks telesne mase.

Hkrati se je pokazalo tudi, da so ljudje, ki so preskakovali zajtrk, pogosteje živeli bolj nezdravo (imeli so težave s prekomerno telesno težo, uživali so preveč alkohola, vsaj del življenja so bili kadilci, niso se dovolj gibali, niso se prehranjevali preveč zdravo).  Vse to poveča tveganje za bolezen srca in ožilja ter prezgodnjo smrt.

Čeprav pogostokrat slišimo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in nam daje energijo, se morda premalo zavedamo njegovega pozitivnega učinka na naše splošno zdravje in zdravje našega srca.

Kaj pa vi, zajtrkujete?

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.