https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Ljutomeru počastili Dan upora proti okupatorju

26.04.2019 ob 11:11  

V četrtek, 25. aprila, je v Domu kulture Ljutomer potekala osrednja počastitev Dneva upora proti okupatorju, ki sta jo skupaj organizirala Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer.

Leta 1941 je bila 27. aprila ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je pozneje preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. V spomin na ta dogodek 27. aprila praznujemo Dan upora proti okupatorju, ki so ga v četrtek obeležili tudi v Ljutomeru.

Navzoče je najprej nagovoril podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, nato pa še slavnostni govornik, predsednik Zveze slovenskih častnikov, dr. Alojz Šteiner. Oba sta v svojih govorih spregovorila o grozotah vojne, povojnih pobojih in o tem, da se zgodovine ne sme potvarjati.

»Današnje proslave komemoracije so le kaplja v morje hvaležnosti našim borkam in borcem. Zato toliko bolj bolijo besede naše politike, ki želi takratni boj za svobodo na novo utemeljevati,« je povedal Miholič in dodal, da napačnih interpretacij zgodovine, ne smemo dopustiti, saj s tem uničujemo vso krvavo borbo in dediščino naših prednikov.

Podobnega mnenja je bil tudi Šteiner: »Ko nam nekateri naši politiki vsiljujejo popravke zgodovine ali vsaj njeno reinterpretacijo, nas načrtno oddaljujejo od korenin in tega kar smo dosegli z uporništvom.« Ob tem je izrazil tudi željo: »da ostanemo uporniki proti potvarjanju zgodovine in brisanju zgodovinskega spomina, da ohranimo obeležja in poskrbimo za preživetje pozitivnega spomina.«

Sledil je kulturni program, kjer so nastopili učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, Oktet Arion ter dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Prireditev pa je povezovala Mira Rebernik Žižek.

V okviru proslave so bili razglašeni tudi rezultati regijskega literarnega natečaja učencev in dijakov pomurskih šol Spominska obeležja pripovedujejo 2018/19.

Poleg že navedenih so se slovesnosti udeležili tudi predstojnica Območne enote Zavoda za šolstvo Murska Sobota Irena Kumer, podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, častni občan Občine Ljutomer dr. Miran Puconja, predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije Janez Podržaj, funkcionarji ljutomerske in sosednjih občin ter predstavniki veteranskih organizacij.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2019 ob 11:23 bilo kuda udba svuda gost

      Totega pa tüdi nige na fali. Povsod de nesa svoj gobec kcoj. Pred leti se je še f politiko riva. Samo ka je hasek. Pa še dobro je bija pločani.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2019 ob 16:11 Cvetka gost

      To ste pa pozobili ,če ne bi bilo Rusov in zaveznikov ne bi bili nikoli osvobojeni .Ne pretiravajte z partizoni

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2019 ob 21:39 tone gost

      Spoštovani govornik podžupan. Ironija vsega tega je to, da tukaj govoriš o borcih in njihovemu boju, ki je bil tudi revolucija in začetek socializma. OK. Vse lepo in prav. Borci so se borili za boljši in lepši svet, za pravice delavcem in seveda, da kapitalisti ne bi več izkoriščali delavcev. In tu se zatakne. Ravno ti gospod podžupan boš govoril o tem, ki si direktor kapitalistične firme, kjer so nekateri delavci zatirani in marsikateri ne dobi poštenega plačila za svoje delo. Gospdo podžupan. Borci NOB so se borili proti temu, kar danes ti delaš. Daj se malo zamisli, če si res komepetnten, da razlagaš o boju in revoluciji sam pa teptaš pravice delavcev?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.