https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

MOMS: »Zamenjava direktorja, ki krši predpise ni linč«

30.04.2019 ob 8:40  

Dolžnost javnega zavoda, da zdravila nabavlja po pravilih javnega naročanja je predpisana zato, da se v transparentnem in konkurenčnem postopku izberejo najugodnejši ponudniki, s tem pa doseže najnižja cena za vse uporabnike. Nespoštovanje predpisov o javnem naročanju privilegiranim dobaviteljem omogoča monopolni položaj, posledično pa dražja zdravila. Zamenjava direktorja, ki krši predpise tako ni linč kot to navaja Miran Golub, ampak skrb za javni interes, skrb za pacienta.

Zato ni potrebno braniti direktorja Pomurskih lekarn, razen če Golub meni, da minister za javno upravo Rudi Medved in vrhovni državni revizorji Računskega sodišča nimajo prav, ko trdijo, da so javni lekarniški zavodi dolžni nabavljati zdravila po Zakonu o javnem naročanju. Da je Državna revizijska komisija ravnala narobe, ko je v skladu s svojimi pristojnostmi zoper direktorja Pomurskih lekarn zaradi neizvajanja javnih naročil vložila obdolžilni predlog. Še več, vsi navedeni so potemtakem soodgovorni za linč direktorja Pomurskih lekarn. Če je to linč, potem po mnenju Lekarniške zbornice, očitno predpisi za direktorja Pomurskih lekarn ne veljajo.

MOMS se že od leta 2015 trudi vzpostaviti zakonito poslovanje Pomurskih lekarn, ki že leta delujejo mimo veljavnih zakonov in pravil. Po  letih prizadevanj, da s pravno formalnimi postopki dosežemo, da se preneha nedopustna poslovna praksa, ki ogroža obstoj Pomurskih lekarn, prav tako pa interese uporabnikov, je nekorektno temu reči javni linč.  Tisti, ki pa ga je potrebno braniti je pacient. Opuščanje javnih naročil pomeni dražja zdravila tako na recept kot brez recepta in slabša kakovost storitev. Kar pa vedno prekomerno plačata ZZZS oziroma pacient osebno. To ugotavlja tudi Agencija za varstvo konkurence.

Vnaprejšnja ugotovitev Goluba, ki je hkrati predsednik lekarniške zbornice in hkrati lekarnar zasebnik v prostorih Kemofarmacije, da javnega naročila ni možno izvesti v skladu s predpisi ni nobeno presenečenje. 1) Če bi skupno javno naročilo nabave zdravil za javne zavode uspelo, bi javni lekarniškimi zavodi imeli boljše pogoje poslovanja kot zasebne lekarne. Zasebnikom kot je Golub to seveda ni v interesu, saj bi s tem ogrozili sami sebe, torej lekarnarje zasebnike. 2) Golub ima zasebno lekarno v prostorih Kemofarmacije. Gre za enega največjih dobaviteljev zdravil, kar ustvarja videz, da Golubov zasebni interes vpliva na objektivno  in nepristrano pripravo razpisne dokumentacije za skupno javno naročilo nabave zdravil javnih lekarniških zavodov. Če Golub že vnaprej ugotavlja, da zbornica javnega naročila ne more izvesti v skladu s predpisi, bi pričakovali, da izvedbo javnega naročila zavrne. 

Razni izgovori dokazujejo zgolj eno. Lekarniški zbornici in dobaviteljem zdravil trenutno neurejeno stanje več kot ustreza. Zato tudi ni naključje, da je za izvedbo skupnega javnega naročila nabave zdravil za vse javne lekarniške zavode zadolžen lekarnar zasebnik, kot tudi aktivnosti, ki jih vodi Lekarniška zbornica za zaščito direktorja Pomurskih lekarn. Ob tem pa pozabljajo, da Pomurske lekarne niso izvajale javnih naročil ne samo za zdravila ampak tudi za storitve in drugo blago kot so informacijski sistem, računalniki… Očitno po mnenju zbornice tudi v teh primerih ni možno izvesti javnega naročila, so zapisali pri MOMS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2019 ob 9:10 Cibek gost

      Po vsoj sili želijo notri namestiti rdečega sraunjeka ,ampak ne bo njim uspelo .Ka se MOMS briga tam ,kjer ni potrebno .Uni naj polagajo razne račune kam gre denar .A bo debela vračala denar za tisto ,ki so jo ne upravičeno odpustili in ji morajo plačati odškodnino ? Banda

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.04.2019 ob 9:56 DF gost

        Preberi si zadnji odstavek clanka, da bos skapiral kaksne necednosti se dogajajo pri nabavi zdravil. Mi vsi pa te svinarije placujemo.

        12 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.04.2019 ob 21:08 Prašiči gost

        MOMS: »Zamenjava direktorja, ki krši predpise ni linč« Je MOMS poklicana za to potezo !! So lekarne na plačilnem seznamu MOMS ??

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.04.2019 ob 11:13 xyz gost

      Potem je treba vzeti enaka merila za direktorja občine.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.04.2019 ob 12:19 Ime gost

      Kaj pa ostali javni zavodi?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.04.2019 ob 13:08 Đa naven gost

      R

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.04.2019 ob 13:34 Občaaaaannnnn gost

      Da pa de direktorica zavoda za turizem odgovarjala za izgubljenih 30 tisoč?

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.04.2019 ob 13:37 Občaaaaaannnnn gost

      Se opravičujem! Direktorica zavoda je "naš" izvrsten kader SD, za katere veljajo druga pravila kot za vse ostale državljane.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.04.2019 ob 13:53 Te pomurec.com de se potaupo vred z Jevškon... gost

      Te pomurec.com de se potaupo vred z Jevškon...

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.04.2019 ob 14:36 Xy gost

      Tou je tak ci se Jevski zameris... Na vsak nacin ga zeli odstraniti....

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.04.2019 ob 17:07 NEJRDEČI gost

      PA KA SE MATERI JEVŠEK TRGA SAJ SOBOŠKA OBČINA JE ENA OD 16 POMURSKIH OBČIN KA SO USTANOVILE POMURSKE LEKARNE TU ZA NJEGA NEGA ZAKONITOSTI ? Jevšek, Đurov in ostala rdeča ekipa, prej ali slej boste odgovarjali za vse svoje lumparije, ki jih je ogromno, ne bo te večno ščitil Kučan ker tudi njega čaka sodba v imenu ljudstva. Sobočanci spreglejte dokler je še čas ne da dopustite da ti prišleki jebejo vse Prekmurce po spiski.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.04.2019 ob 17:11 BOLJŠEVIK gost

      pomurec.com, sobotainfo, vestnik se to je močno rdeče, mora biti v Soboti kjer je zakon ali si rdeči ali te pa nega več.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.04.2019 ob 18:12 LOPOVI NA OBČINI IN KOMUNALI gost

      Kda do znižali položnice za komunalo ka so zelo visoke in mislim ka preplačujemo mi vse skuper. Znižati previsoke položnice ali pa pokatati vso dokumentacijo zakoj so take cene in kama se daje dobiček od komunale. Začeli bomo zbirati podpise za znižanje položnic komunale.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.04.2019 ob 19:22 zupancek gost

      A je katera občinska položnica, ki je nižja od prej??

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.05.2019 ob 7:41 Strijc Džouže gost

      Ja je! Tista za županov mobitel! Mobi njin je napravo plačilo telefona glede na velikost spolnoga organa. Se pravi krajši je organ manj plačaš. Tak ka Jevšek telefonira zastonj, prokleti rdeči komunajzar!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.05.2019 ob 13:39 Bog i batina gost

      Što je pa te Jevšek ka de on nekoga odstavkom??? Prokleti rdeči komunajzar..... Bitanga pa nej je to policija kde si wannabe šefa špilo.....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.