https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Inšpektorat RS za delo lani ugotovil 24.363 kršitev

07.05.2019 ob 6:00  

Inšpektorji vseh treh inšpekcij, ki delujejo v okviru Inšpektorata RS za delo, so lani opravili 12.928 inšpekcijskih pregledov, ugotovili 24.363 kršitev in izdali 10.481 upravnih in prekrškovnih ukrepov ter izrekli za 3.833.344,66 EUR glob.

V letu 2018 je Inšpektorat prejel 6.384 prijav, kar je nekoliko manj kot v letu 2017 (6.777 prijav), vendar pa so prijave zadnja leta vse bolj prepletene in se nanašajo na področja, ki zahtevajo bolj poglobljene nadzore in daljše obdobje preučevanja poslovanja delodajalca.

»Kljub nekoliko manj ugotovljenim kršitvam z ravnijo spoštovanja predpisov še ne moremo biti zadovoljni,« predstavljene podatke ocenjuje glavni inšpektor Jadranko Grlić.

Največ novih prijav na področju delovnih razmerij

Na področje delovnih razmerij se je v letu 2018 nanašalo 5.050 novih prijav. Inšpektorji s področja nadzora delovnih razmerij so v nadzorih ugotovili 10.103 kršitve, od tega največ na področju plačila za delo, in sicer kar 5.538 kršitev.

Med vsemi kršitvami glede plačila za delo so najbolj izstopale kršitve glede plačilnega dneva (2.332 kršitev), pri čemer v teh primerih ne gre le za neizplačilo plače, temveč pogosto za nepravočasno izplačilo plače, veliko je bilo ugotovljenih tudi kršitev glede regresa za letni dopust (1.926 kršitev). Inšpektorji sicer že od leta 2009 največji delež kršitev ugotavljajo na področju plačila za delo.

Število prijav na področju varnosti in zdravja pri delu se vsako leto povečuje

Na področje varnosti in zdravja pri delu se je v letu 2018 nanašalo 1.061 novih prijav, število prijav pa se vsako leto povečuje. Inšpektorji za varnost in zdravje pri delu so v letu 2018 ugotovili 14.137 kršitev in med vsemi ugotovljenimi kršitvami ponovno izstopajo kršitve, ki se nanašajo na postopke ocenjevanja tveganj in na zagotavljanje zdravstvenega varstva delavcem.

V skoraj enakih deležih sledijo kršitve, ki so jih inšpektorji ugotovili v zvezi z urejenostjo delovnih mest na začasnih in premičnih gradbiščih ter v zvezi z usposabljanjem delavcev za varno delo.

Socialna inšpekcija izrekla 107 naročil in ukrepov za odpravo nepravilnosti

Socialna inšpekcija je v letu 2018 prejela 273 prijav ter zaključila z obravnavo 289 inšpekcijskih zadev. Največ inšpekcijskih zadev, kar 59 odstotkov, se je zaradi raznolikosti in občutljivosti nalog, ki jih opravljajo, ter pooblastil, ki jih imajo, pričakovano nanašalo na ravnanja centrov za socialno delo. Približno 17 odstotkov zaključenih inšpekcijskih zadev se je nanašalo na delo izvajalcev institucionalnega varstva starejših.

V zaključenih inšpekcijskih zadevah so inšpektorji izvajalcem v 107 primerih izrekli naročila in ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Delež ugotovljenih nepravilnosti, ki so pomembno vplivale na položaj uporabnikov storitev, se je zvišal z 8 odstotkov v letu 2017 na 10 odstotkov v letu 2018. Delež vseh ugotovljenih pomanjkljivosti, ki sicer niso neposredno vplivale na pravice uporabnikov, so pa zviševale verjetnost za kršitev pravic uporabnikov pri nadaljnji obravnavi, se je zvišal s 26 odstotkov v letu 2017 na 27 odstotkov v letu 2018.

Projekt Odpravimo konflikte na delovnem mestu

S projektom Odpravimo konflikte na delovnem mestu – ozaveščanje o možnosti posredovanja v sporu med delavcem in delodajalcem ter svetovanje delodajalcem je Inšpektorat v letu 2018 krepko presegel kazalnike, ki se nanašajo na število delodajalcev, informiranih o vsebinah projekta.

Sodelavci projekta so o pomenu zagotavljanja dostojnega dela, zlasti varnega in zdravega delovnega okolja, informirali 1.292 delodajalcev (letni cilj tega kazalnika je: 1.080 delodajalcev) in o institutu posredovanja v sporu seznanili skupno 413 delodajalcev (letni cilj tega kazalnika je: 300 delodajalcev).

Od 47 pobud za posredovanje v sporih, ki so jih prejeli, so bili izpolnjeni pogoji za posredovanje oziroma mediacijo in se je ta dejansko začela izvajati v 29 primerih, od tega je bil v 19 primerih (že) dosežen sporazum med delavcem in delodajalcem.

*Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.