https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Starejši občani so dirkali po Murski Soboti

Murska Sobota, 17.06.2011 ob 15:14  

Edo Berden, oskrbovanec Doma starejših v Murski Soboti, si je petek popestril s srečanjem s prijatelji, motoristi Moto kluba Veterani Murska Sobota, in ostalim oskrbovancem razkazal svoje fotografije iz njegovih časov hitrostnih dirk ter pokale in priznanja, ki si jih je pridobil z malo športne sreče na raznih tekmovanjih še v času Jugoslavije.

Na srečanju so zbrane pozdravili pobudnik le tega, Albin Serec, Edojev prijatelj, član Moto kluba Veterani Murska Sobota, ki je povedal tudi anekdoto, ki se je zgodila po Edojevi nesreči med njim in fotografom in Edo Berden, ki je bil presrečen ob srečanju: "To je nostalgija, spominja me nazaj v pretekla leta, v motoristiko."

Berden je voznik cestno hitrostnih dirk in večkratni državni prvak v Jugoslaviji

Edo Berden se je s cestno hitrostnimi dirkami začel ukvarjati leta 1960, aktivno pa šele po odsluženem vojaškem roku. Takratne razmere za razvoj tega športa so bile težke in možnosti za nabavo dobrega tekmovalnega motorja le minimalne, tako da je Edo konkurenčne motorje dobil šele leta 1970 in 1971.

Leta 1972 je z malo športne sreče imel možnost za osvojitev kar treh naslovov: prvo mesto v 125 ccm, drugo mesto v 250 ccm in 1000 ccm. Naslov državnega prvaka v nekdanji skupni državi Jugoslaviji si je zaslužil še dvakrat, in sicer leta 1969 in 1970. Njegovo obetavno kariero pa je zapečatila dirka na državnem prvenstvu leta 1972 na Trsatu v Rijeki, ko je nenadoma preko proge stekla 16-letna gledala, v katero je Edo Berden pri veliki hitrosti trčil in dobil poškodbe.

Oskrbovanci Doma starejših so imeli priložnost zapeljati se v jeklenih konjičkih, enega izmed teh pa je "zajahal" tudi sam Edo Berden.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.