https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti slavnostno otvorili Teden ljubiteljske kulture

Murska Sobota, 16.05.2019 ob 22:00  

Otvoritveni dogodek tedna ljubiteljske kulture (TLK) je potekal na predvečer začetka, 16. maja 2019, v Gledališču Park Murska Sobota. S tem se TLK pridružuje praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja matični domovini. Častni pokrovitelj TLK je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik na otvoritvi.


Od 17. do 26. maja bo potekal že šesti Teden ljubiteljske kulture (TLK), vseslovenska predstavitev množične ustvarjalnosti v sodobni družbi, ki bo tokrat posvečen plesu. TLK, ki vsako leto pritegne na tisoče ustvarjalcev in obiskovalcev, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS). Tudi tokrat bo teden zaznamovalo več kot tisoč kulturnih prireditev, ki bodo potekale na območju celotnega slovenskega kulturnega prostora.

Osrednja predstava se je pričela in končala plesno. Prvi, ki je zavzel oder Gledališča Park, je bil namreč  koreograf in plesalec Matjaž Farič, letošnji ambasador TLK, ki pa se je tokrat namesto z gibom izrazil z besedami, s kratko poslanico o plesu, v kateri je med drugim poudaril, da ples ni namenjen le izbrancem.

Na slovesnosti so ustvarjalci uprizorili plesni omnibus z živo glasbo Sprehajalec ptic. Naslov Sprehajalec ptic je izposojen od mladega prekmurskega pesnika Denisa Škofiča, na odru so poleg plesalcev iz Plesne izbe Maribor in Centra plesa Maribor nastopili glasbeniki Vasko Atanasovski, Damir Mazrek in Urška Gajšt.

Dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, je v pozdravnem nagovoru povedal, da se moramo v letu, ko obeležujemo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, še kako zavedati, da Prekmurci brez svojega jezika, pesmi in plesa morda ne bi doživeli uresničitve svojih tisočletnih sanj. Zahvalil se je vsem, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s kulturo in s svojim delovanjem ohranjajo narodno zavest in bogatijo naše življenje.

Slavnostni nagovor je pripadel Borutu Pahorju, predsedniku Republike Slovenije, ki je tudi častni pokrovitelj Tedna ljubiteljske kulture 2019. Pahor je med drugim povedal, da nam usoda ni bila naklonjena. "Smo pa danes eden redkih narodov, ki se je spričo svoje države identificiral kot nacija. To, da imamo danes državo, nam daje in priložnost in odgovornost, da poskrbimo za to in naslednje generacije." Spomnil je na Cankarja, Vodnika in tudi najbolj preproste ljudi, ki so skozi stoletja ohranjali kulturo, da je narod stal in obstal.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2019 ob 11:32 katastrofa gost

      Ka palik jin je zadijšala prekmurska kulinarika?Pa so prišli sunot se,ka se ne najde nekši frajar,legenda ,ka bi jin ricinus zmejšal pa šankrejte dol zakleno,ka bi se sposrali,banda Liblanska..Čij grun jih li vabi telko se!!!??

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2019 ob 9:53 Joužek22 gost

      Bilo kuda, Jevšek svuda. Zastonj ali za tuj denar predvolilna propaganda. Kot so rekli: "Vsak dan, razen dneva, ko so volitve, je predvolilni dan!"

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.