https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Preverite kakšno poletje nas čaka letos

23.05.2019 ob 6:05  

Ameriška meteorološka spletna stran AccuWeather je v teh dneh izdala dolgoročno napoved za poletje v Evropi. Čaka nas dolgo, vroče in nevihtno poletje.


Napovedujejo nevarne vročinske valove, ki bodo prizadeli ogromno ljudi, vse od Poljske do Španije. Predvsem v Srednji Evropi pričakujejo, da bodo dolge in pogoste suše škodovale kmetijstvu. Sušno in vroče vreme se bo začelo v juniju na Iberskem polotoku in se bo postopoma širilo proti Vzhodni Evropi.

Vročina bo bolj vztrajna, kot je bila lansko leto, ko so vročinski rekordi padali vse od Portugalske, Belgije, Nizozemske, Nemčije do Skandinavije. Letos pričakujejo, da bodo vročinski vali dolgi več kot 10 dni. Tudi ko bodo najhujši vročinski valovi pojenjali, ohladitev ne bo trajala dolgo, saj se bo hitro pojavil naslednji vročinski val. Najhujši vročinski valovi bodo na Portugalskem in v Španiji, kjer bodo pogosto dosegali več kot 43 stopinj.

Na balkanskem polotoku bodo huda neurja

Medtem ko bodo vroča in suha obdobja pestila druge dele Evrope, bodo huda neurja povzročala številne težave na balkanskem polotoku. Huda neurja bodo ogrožala kraje od Grčije, Srbije do Romunije in Bolgarije. Ta neurja bodo prinašala številne strele, poplavljanje, nalive, točo in orkanske vetrove. V najmočnejših neurjih bodo lahko nastali tudi tornadi. Hude nevihte bodo najverjetneje v popoldanskih in večernih urah. Vročinski valovi bi lahko povzročali dvig temperatur čez 40 stopinj Celzija.

Požari in velike težave za kmetijstvo

Intenzivni vročinski valovi in dolga obdobja suhega vremena skozi poletje bodo prinesli veliko tveganje za požare v večini Zahodne in Srednje Evrope. Območja z največjim tveganjem bodo od severne Portugalske do severne Španije in od Alp do Nemčije in Češke.

Suša bo povzročala preglavice na večini območij, ki jih bodo prizadeli dolgi vročinski valovi. Tako bo že drugo leto kmetijstvo pod večjo obremenitvijo in odvisno od umetnega namakanja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2019 ob 11:29 gargamel gost

      Računan, ka se bun lejku julija smučo na strejuvskun brgej, te ži žitvu napravin. Edijnu problem de, či se mi grouzđe ne pusišij, te de vrag, ka nou ozimnice. Pa si nen mogu nesti decembra na hrvačku, dan se šou koupat v Jadran more.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.05.2019 ob 22:20 zfjk gost

        Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku Razumem prekmursko ampak bere se veliko težje kot slovensko.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2019 ob 14:16 Vrouče gost

      Pa nej vrag ka de sunčno pa vrouče? Pa ka si tij nouri, vrejmeni se mejša, ge si pa vido poletje vrouče pa sunčno???

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.