https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Jevšek, Horvat ali kdo drug v Bruselj?

23.05.2019 ob 6:00  

V Sloveniji bomo evropske poslance volili v nedeljo, 26. maja 2019, ko bomo lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Na predčasnih volitvah, ki trajajo od torka, 21. maja, do vključno četrtka, 23. maja, lahko tisti volivci, ki na dan volitev ne bodo mogli na volišča, svoj glas oddajo že prej.

V nedeljo bomo tako imeli možnost izbirati tudi med petimi pomurskimi kandidati, saj se za poslanski stolček v Evropskem parlamentu potegujejo Aleksander Jevšek (SD), Jožef Horvat (NSi), Olga Belec (SAB), Marjana Škalič Žužek (Povežimo se) in Alja Domjan (SDS).

Različne projekcije volilnih izidov kažejo, da bi največ glasov na prihajajočih se volitev v Evropski parlament dobila skupna lista SDS in SLS, sledi ji SD in nato LMŠ. Parlamentarni prag lahko kvečjemu prestopijo še Levica, NSi, SNS in Desus. Ostale stranke bi naj ostale pod parlamentarnim pragom.

Upoštevajoč projekcije volilnih izidov in prepoznavnost posameznega kandidata, imata s pomočjo preferenčnih glasov od vseh pomurskih kandidatov, najverjetneje zgolj Aleksander Jevšek iz SD in Jožef Horvat iz NSi možnost preboja v Evropski parlament.

Tako Jevšek kot Horvat veljata za prepoznavni imeni tako v Pomurju, kot tudi na političnem parketu v Ljubljani. Prvi kot župan, ki je na zadnjih volitvah dosegel najboljši rezultat med vsemi mestnimi župani in drugi kot poslanec, ki mu je uspela vrnitev v  Državni zbor. NSi namreč na državnozborskih volitvah leta 2008 ni prebila potrebnega parlamentarnega praga.

Oba politika največ glasov pričakujeta iz Pomurja, kjer pa je volilna udeležba, že tradicionalno slaba.  Zadnjih evropskih volitev v Sloveniji se je udeležilo le okrog  25 odstotkov volilnih upravičencev.

Ali bo Pomurje kot regija, ki je po različnih kazalnih najbolj upravičena do razvojnega denarja iz EU v Bruslju imela svojega predstavnika bomo izvedeli v nedeljo ob 23. uri, ko bodo znani rezultati volitev v Evropski parlament.

    Fotogalerija