https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti so se poklonili vojni za Slovenijo

Murska Sobota, 18.06.2011 ob 14:17  

V pomurski prestolnici je potekal tradicionalni 20. veteranski pohod po poteh bojev pomurskih policistov, ki ga je organiziralo Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje. Po pohodu je sledila še slovesnost, na kateri so odkrili spominsko ploščo na stavbi Policijske postaje Murska Sobota.

Pred tradicionalnim pohodom je udeležence pozdravil predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Slovenije Milan Horvat in obudil nekatere dogodke izpred dvajsetih let. Na kasnejši slovesnosti je uvodni pozdrav pripadel županu Mestne občine Murska Sobota Antonu Štihcu, glavni govornik pa je bil direktor Policijske uprave Murska Sobota in podpredsednik Združenja Sever za Pomurje Drago Ribaš.

Ribaš je v svojem govoru povedal, da je vzrok za razpad Jugoslavije bila centralizacija in težnje v 80. letih po veliki Srbiji. Zaradi tega so se začele različne pobude in spremembe zakonov za večjo veljavo republik, vendar na miren način. Tako se je Slovenija leta 1990 odločila za samostojno pot, kar so na decemberskem plebiscitu potrdili tudi volivci.

Dogodki po tej odločitvi so kazale, da mirna pot ne možna, tako je kot pravi Ribaš vodstvo slovenske milice nekaj dni pred osamosvojitvijo mobiliziralo najprej petdeset odstotkov, kasneje pa stoodstotkov rezervne sestave. Tako so razglasitev samostojnosti spremljali po televiziji z orožjem pri sebi.

26. junija so se menjali državni simboli, dan kasneje pa krenila JLA na pot proti državnim mejam. Prvi spopadi so se zgodili že isti dan zvečer, tankovske enote pa so bile uspešno zadržane na mostovih čez reko Muro. Ribaš je še dejal, da je ko JLA ugotovila, da ne bo šlo v Sloveniji zlahka, so se po podpisu Brionske deklaracije odločili za umik. Tako je slovenska policija oktobra 1991 pospremila še zadnje jugoslovaske vojake iz naše države. 

Ob koncu svojega govora je Ribaš dejal, da je ponosen, da je bil del te zgodovine, da je ponosen na miličnike in miličnice, ki so bili zraven, da je ponosen na sodelovanje s teritorialno obrambo. "Ponosen sem, da lahko stojim pred slovensko zastavo, za katero smo se borili s krvjo," je povedal Ribaš in pozval tudi vse državljane, naj bodo ponosni na našo državo, ki je bila že sen naših pradedov. Ob koncu so Ribaš, Štihec in Ciril Magdič, član PVDS za Pomurje, odkrili spominsko tablo ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.