https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prekmurje dobilo priložnostno poštno znamko

Murska Sobota, 29.05.2019 ob 12:00  

V torek, 28. maja 2019, je v baročnem salonu soboškega gradu potekala predstavitev priložnostne znamke, ki jo je na pobudo dr. Jožeta Nemca, s podporo društev in organizacij, izdala Pošta Slovenije v obeležitev 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Podoba dr. Matije Slaviča in zemljevid Prekmurja

Pošta Slovenije je ob 100. obletnici priključitve Prekmurja izdala priložnostno znamko, na kateri je podoba dr. Matije Slaviča, ki je najbolj zaslužen, da je Prekmurje na Pariški mirovni konferenci pripadlo Kraljevini SHS. Na znamki je tudi zemljevid Prekmurja, kot del slovenskega ozemlja.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki je izpostavil pomembnost, da je Prekmurje dobilo priložnostno znamko.

Pobudnik poštne znamke akademik dr. Jožef Nemec, je povedal, da je to tako pomemben dogodek, da bi bilo čudno, če poštne znamke ne bi bilo. Njegovo pobudo so podprli Pomurski muzej Murska Sobota, PAZU ter drugi. "Dr. Slavič je bil zelo pomemben, da je Prekmurje pripadalo Sloveniji. Če njega ne bi bilo, bi verjetno lahko Prekmurje pripadalo nekomu drugemu, kajti zanj so se zelo zanimali Madžari pa tudi Hrvati. Samo njegova zasluga je, da je Prekmurje danes slovensko."

Obiskovalci so si v Pomurskem muzeju Murska Sobota pogledali tudi razstavo Znamke prekmurskih in medmurskih izdaj 1919.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2019 ob 13:55 ..... gost

      Ta znamka nas verjetno reši bede in siromaštva. Potrebno bi jo bilo že natisnit 1946 leta. Od takrat se je v Ljublani in preko Trojan govorilo: pa kaj Prekmurcem manjka, saj imajo polja in živinorejo. Zato smo vedno bili v osrednji Sloveniji videni kot "kmetavzarji"

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2019 ob 14:09 Čergoli gost

      Kar še tudi vedno smo oz. vsaj velik del prebivalstva Prekmurja!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2019 ob 14:12 lepec gost

      Pogrešam škotskega pingvina.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.05.2019 ob 16:02 Marino gost

      Kje je bil glavni gost Jože fukič? Velik znanstvenik, nejsi govora mel?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.05.2019 ob 19:00 gost

      Edino prekmurscina je knjiznji jezik, med vsemi narecji v sloveniji, zato je skoraj nemogoce govoriti prikljucitvi k maticnem narodu. Ker prekmurci so maticni narod s svojim jezikom in kranjski slovenci so drug maticno narod. Gre za zdruzitev sorodnih narodov, v en narod. V bistu bi lahko rekli tudi obratno.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2019 ob 9:43 Pücončar gost

      Uspeli ste celou objaviti eno sliko, na šteroj so trije katoliški dostojanstveniki, šteri so edijni zaslužni za priključitev (vrnitev..) Prekmurja Sloveniji. Pri Cejlon ton cirkusi kouli proslave 100 letnice pa so komunisti se glavni. Proslavo smo si zaslüjžili, ka nede što mislo ka san prouti. Komunisti pa naj proslavljajo zmago, štero so si priborili v Kočevskon rogi po konci II. svetovne vojne.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2019 ob 16:16 brejg gost

        Tebi sta se zgodili dve težki stvari.Bik te je v glavo brcno, zato je šla tvoja pamet zbogom. Komunist ti je ženo zjebo zato jih tako sovražiš

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 9:06 Pücončar gost

        Brejg: bik si tij, pa vüpan, ka tisti bijki na štiri nogaj zdaj nedo užaljeni. Lejko si pa včasi kaj preštejš. Tisto, ka smo poslüjšali v šouli pa v Še pomnite tovariši, je del resnice (če je sploh kaj resnice v tistem)

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.05.2019 ob 14:52 .............. gost

      ka je tou za ednuga debeluharja, ka sidij pouleg Jevška, pijzdu, kak je debeli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.05.2019 ob 21:47 gost

      San mislo,ka je prekmurje dobilo kako finančno pomoč,za razvoj gospodarstva ka smo najbolj zaostali med regijami,v tej kurčevi Sloveniji.Vij,pa tukaj o nekih poštnih znamkah dajte no prosim vas lepo.Še nekaj kak de pa z obdavčijtvijo nepremičnin šteri politični šalabejzer,de tan glaven,ka de modruval, kak de tou potekalo.San slišal, ka do se po tem uvedli še davek, od dreka, kelko,ga kdo posere ,de na wcju tehtnica, pa de ga vsak stehtal, in potem bo plačal davek od tega dreka, tak na žalost bo ,govna rabijo denar,za svoje prelepe plače.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.