https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Stane Polanič: Goričko smo vrisali na zemljevid vrhunskih vin

Mačkovci, 30.05.2019 ob 16:00  

Letos mineva deset let od otvoritve nove Vinske kleti Marof v Mačkovcih. Ob tej priložnosti sta podrobnosti predstavila Stane Polanič, prekmurski podjetnik in ustanovitelj posestva ter Uroš Valcl, direktor in vinar kleti Marof.


"Če je uspelo grofoma Szapary v 19. stoletju tukaj ustvariti sloveče vinogradniško posestvo in vina, ni vrag, da to ne more uspeti tudi nam," je povedal ustanovitelj vrhunske vinogradniške znamke Marof Stane Polanič.


Izvažajo v enajst držav Evrope, ZDA in Azije

Pred desetletjem je bilo Goričko, kljub stoletni tradiciji, siva lisa na zemljevidu vin. Kot je povedal Uroš Valcl, so danes njihova vina na vinskih kartah vodilnih restavracij in vinotek treh celin. "Vina Marof izvažamo v enajst držav Evrope, ZDA in Azije. Povpraševanje po naših vinih narašča še posebej na Kitajskem, ki je vinski trg z največjim potencialom rasti.

Pečat in prepoznavnost naših vin izvira iz goričkega "terroirja" to je edinstvenega sozvočja podnebja in tal. Kar so v Sloveniji še pred desetletjem šteli za slabost, je danes naša prednost."

Leta 2007 so pod blagovno znamko Marof napolnili prvih 15.000 steklenic vina. Leto zatem so na prestižnem mednarodnem ocenjevanju revije Decanter prejeli za chardonnay Breg 2008 nagrado regijskega šampiona. Leta 2009 so napolnili približno 30.000 steklenic, danes jih napolnijo približno trikrat več.

Najplemenitejša modra frankinja

Na posesti obdelujejo približno 100.000 trt, ki rastejo v treh imenitnih vinogradniških amfiteatrih na vrhunskih legah v Mačkovcih, Bodoncih in Kramarovcih. "Med obnovo vinogradov smo na vrh postavili svojo slovensko domorodno, najplemenitejšo rdečo sorto - modro frankinjo. Danes modra frankinja zaseda približno tretjino naših leg," razlaga Uroš Valcl. Na mednarodnih trgih modra frankinja Mačkovci vzbuja pozornost in zanimanje predvsem zaradi svoje izjemne kakovosti.

Leta 2018 je nemška revija Der Feinschmecker uvrstila klet Marof med šesterico najbolj "elitnih" vinskih hiš na Slovenskem. Preteklega leta je njihova vina okušal ter ocenil tudi Steven Spurrier, legendarni angleški vinski trgovec in pisec.

Marof pa še zdaleč ni le modra frankinja. Ponosni so na vse njihove polnitve, pridelane s skrajno skrbnostjo ter ljubeznijo do podrobnosti.

Vložili skoraj deset milijonov evrov

V vinogradništvo so v teh desetih letih vložili skoraj deset milijonov evrov, od tega je bilo nepovratnih sredstev v sklopu evropskih programov za približno 1,4 milijona evrov, preostalo je bil lasten kapital.

Zadnja tri leta poslujejo pozitivno, njihove misli pa so že usmerjene proti 20. obletnici delovanja, saj imajo še kup načrtov. So pa v letošnjem letu v postopku pridobitve certifikata ekološkega vinogradništva.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2019 ob 17:45 MATJAŽ 04 gost

      Gospod Polanič je zelo iskren in dober gospodarstvenik za Pomurje in je res zelo dosti naredil in naj si pogledajo druge firme v deželi ob Muri vedno kaj je obljubil je naredil in zato se enkrat hvala gospod Polanič

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 9:22 Sebastjanov Kurz gost

        Vsak ima svobodo, da v kolikor se ne strinja z delovnim časom in plačo, delovno mesto zapusti. Če ima dotična oseba hlapčevski karakter, si je pa čisto sama kriva...

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2019 ob 18:59 Bedanec gost

      Vsa čast Polaniču. Če nebi bilo njega, bi ne bilo Marofa, Panvite, Mesne industrije Radgona, Pomgrada. Zapravili bi vse, tako, kot so Muro, Pomurko, Potrošnik, Kartonažo, Panonijo....,

      14 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2019 ob 19:53 Idane gost

        Kaj pa ce so z namenom zapravili vse to, da lahko sedaj ta in ta ima osebno to isto pod drugo znamko.

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 10:38 DF gost

        Idane, tocno tako je kot si zapisal. A nesolani in neinteligentni ljudje tega pac ne razumejo in igrajo hlapce dalje.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2019 ob 23:06 gost

      Sramota. Predstavljajo vrhunska vina in imajo na mizi vodo. Fuuul so smešni. Gornjih nekaj komntarjev pa je čisto pravilnih. Če ne bi bilo polaniča bi pa nekdo drug zapolnil prazen prostor. In nekatere firme so moral propasti, da druge lahko mirno živijo. Vse se zgodi z razlogom.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2019 ob 8:50 socializem gost

      eni komentari čisto tipičnoga zaostaloga naroda, socialistično opranoga......ka nemre živeti, pač more umreti....tak je to bila Mura, Potrošnik, Panonija, Pomurka....na tej pogoriščaj so zrasle nove ferme, ki so prilagojene trgu, nej prejšnje, ka so samo delale, čiglij so nej znale ale mogre izdelka prodati.....to eni pač ne razmiju, zato nej čudo, če silijo nazaj v Jugo. Sindrom zlate kletke.....maš svobodo, pa ne vejš ka bi z njou!!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 9:00 Joužek22 gost

        Zraso je Špar, Hofer, Lidl, Müller, Eurospin, DM... kjer večinoma delajo na minimalci, pejnezi pa idejo drugam. Da do šli v penzijo, do vsi na sociali. V propadnjeni firmaj je delalo več kak 10.000 lüjdi in nebi bilou potrejbno, ka bi vse propadnole.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 18:38 DF gost

        Imas ti svobodo v svoji lubenici. Delas kot robot 10 ur dnevno, sest dni v tednu za mezdo, s katero niti preziveti ne mores. HLAPEC"!!!!

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2019 ob 19:06 Strijc Džouže gost

      Ali vseeno ma svoj ponos. Eni ka v knjižnici cele dneve visite in šinfate prek forumov ga pač nimate.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.05.2019 ob 23:13 mesćev lukec gost

      Ne seri Joužek22. Tak kak v trgovinah ki si jih naštel so tudi v Panviti in Pomgardi večina na minimalci. Enim še mora država zraven dati in še otroške doklade, ker je plača premala. Praviš, ka pejnezi odidejo drugam. Pa vseeno je, če jih ima Stanko ali Joško ali Janez ali kak Jochan ali John. Ponavadi je tak, da imajo v firmah, kjer je tujec lastnik višje plače, kot tam, kjer so naši domači lastniki. Tujci vedo, da je treba delavca plačat. Večina naših pa bi samo izkoriščali ljudi. Malo povprašaj koliko dobijo delavci pri obrtnikih na Gorenjskem. Tam za tak denar, kott ga eni dobijo v Pomurju nebi šel šefu dober dan pravit kaj šele delat. V Pomurju imajo podjezniki srečo, da še najdejo kader, ker so bolj sposobni in znajdlivi šli v Avstrijo delat. Danes sem slišal enega, ko je začel v Avstriji. Plača za začetek 1.900,00 EUR.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.