https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurje ostaja najmanj raziskana pokrajina

Murska Sobota, 03.06.2019 ob 15:30  

Ob zaključku tridnevnega simpozija SAZU o Prekmurju, ki se je zaključil z delovnim obiskom Črenšovcev, Lendave in Murske Sobote, je pri Expano potekalo srečanje z vodjem simpozija, dr. Petrom Štihom, podpredsednikom SAZU.

V letu 2019 obeležujemo stoletnico priključitve Prekmurja h Kraljevini SHS oziroma k Sloveniji. Ob tej priložnosti so na SAZU priredili mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Mi vsi živeti ščemo. Prekmurje 1919: okoliščine, dogajanje, posledice, ki je potekal v sredo 29. maja in v četrtek 30. maja v Veliki dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Simpozij je organizirala SAZU v sodelovanju z Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Inštitutom za narodnostna vprašanja, Pomurskim muzejem Murska Sobota in Pokrajinskim arhivom Maribor.  

Najmanj raziskana pokrajina

Kot je povedal dr. Peter Štih, so v okviru stoletnice priključitve Prekmurja k matici, v Ljubljani organizirali znanstveni, mednarodni simpozij s tujimi predavatelji, zlasti iz Madžarske. Hoteli so namreč slišati še drugo perspektivo, kako Madžari gledajo na zgodovinske dogodke. Izhajali so iz prepričanja, da je Prekmurje najbolj deficitarno območje, saj je najmanj zgodovinskih raziskav prav iz Prekmurja.

Zato se ne dotikajo samo dogodkov iz leta 1919, ampak širše vsebine, to je Prekmurska zgodovina v celem dolgem dvajsetem stoletju. Del predavanj se je osredotočal na prelomne dogodke leta 1919. Poleg tega so se dotaknili tem, kot so demografska zgodovina, jezikovna politika, vprašanja integracije Prekmurja v Jugoslovanko in Slovensko skupnost, gospodarska zgodovina, manjšine v Prekmurju, referat o usodi Nemcev, Porabskih Slovencev in njihove usode.

Po zaključku simpozija bo drugo leto takega časa izšel zbornik, kar bo lep zaokrožen pregled Prekmurske zgodovine in tega dogajanja v letu 1919.

 D

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.06.2019 ob 16:18 DF gost

      Murasi, nic ne bo z dobrim napadom. Kronaveter je podpisal za Maribor.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.06.2019 ob 16:59 ....... gost

      Nej, ka bi ge najšli Fritza Daichmana, ti je tüdi v Prekmurji spadnu, slučajno ga je zadela sovražnikova krogla.Tou najboukše, ka pozovite Mađare, oni točnu znaju, ge se je ti neljubi dogodek zgodil. Naj mu bo lahka slovenska zemlja.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.06.2019 ob 20:46 Lendavski kralj gost

      Zna se da je Lendava bolja od celog pomurja, mi moramo da budemo prestolnica

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.06.2019 ob 22:17 FerencHazi Bob gost

        Gramatika ti na nivoju ni,je pač "južnjačka",pa tudi ti,dragi naš "someščan",ne sili tja ,kjer ti mesto ni.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.06.2019 ob 22:35 FerencHazi Bob gost

        Pojasnilo,gramatika velja za "južnjačkoga brata",nazivnega meščana Lendave ,sa sela u ponosnoj vukojebini Bosanskoj .

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.06.2019 ob 21:45 gost

      Vogrini MALO OHLADITE te vaše PRAZNE TINTARE

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.06.2019 ob 22:25 FerencHazi Bob gost

        Gospod Gost,nujno psihiči,te še na pravo pot spravi,da ne boš videl Vogrine vsepovsod,pa mamiko poštimaj,kje ležala je ,da grdi Vogrin nej kaj slinu se.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.06.2019 ob 23:30 Lendavski kralj gost

      Ferencz malo manj glumi, znam ja take kot si ti... s ovakimi se nobeden nije hoteo tuširati kad smo bili u JLA... a mi smo jim rekli "topla brača"...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2019 ob 0:21 FerencHazi Bob gost

        Glej,ti ,ki v pijanosti,si neki kralj,si le ,"balkanjero",v milosti naši slovenski,vsaj kruha imaš,pa,če potihom si v moške nagnjen,je tvoja volja,naša volja,Slovenec ti pač ne boš.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.06.2019 ob 0:36 FerencHazi Bob gost

      Še nekaj,z kakšno vejico sem sicer mimo udaril,ti pa svetujem,Kralj sekretov Lendave,tečaj bo potreben,tečaj Slovenščine,predvsem pa kulture ,azil verjetno že imaš.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.06.2019 ob 9:11 Lendavski kralj gost

      Treba tebi tečaj pravopisa jer pišeš kot mađarski terminator koji sluša Luka Basi... in še ovo... lendavske žene volijo nas "balkanjerjoje" jer se zna ko ima čune od 20c.m....

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2019 ob 19:27 FerencHazi Bob gost

        Človek,Balkanski,veš,oprati se tudi moraš,pa kulturo uporabljat,pimplek ,ki ga verjetno nimaš,ti hasnil ne bo,ženska,ki tebe bo imela,sirotica bo.Če boš že imel za špricer,po socialni,rad plačal ti bom.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.06.2019 ob 19:37 gost

      MEJA ODPRTA ZAKAJ NE GRESTE ŽIVET NA MADŽARSKO. V SLOVENIJI JE LEPŠE IN VEČJI STANDARD.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.06.2019 ob 19:53 FerencHazi Bob gost

      Še nekaj,Balkanjero,ko kurc..se hvali..para nema...Tak, po tvoje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.