https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Teden slepih opozarja na nedostopnost slepim in slabovidnim prilagojenega učnega gradiva

05.06.2019 ob 10:10  

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih, katerega glavni namen je ozaveščanje videčih o vsakodnevnih potrebah slepih in slabovidnih ter o pomenu skrbi za vid.

Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) vsako leto znova opozarjajo na različne vidike in področja, kjer se slepi in slabovidni še vedno srečujejo z velikimi ovirami in nedostopnostjo. Letos je med drugim v ospredju nedostopnost prilagojenega učnega gradiva v šolah za slepe in slabovidne.

Starši slepih in slabovidnih otrok so ob iztekajočem se šolskem letu, ko že potekajo priprave na prihodnje šolsko leto, zaskrbljeni, saj se sprašujejo, ali bo njihov otrok septembra pravočasno prejel vse učbenike v njemu dostopnih oblikah. Prilagajanje učbenikov in delovnih zvezkov namreč ni sistemsko urejeno. Starši so zato večinoma prepuščeni samim sebi in lastni iznajdljivosti. Učbenike prilagajajo sami, s pomočjo spremljevalcev ali se obračajo na Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS oziroma na ZDSSS.

Na zvezi odločno zagovarjajo, da morajo vsi slepi in slabovidni učenci in dijaki pod enakimi pogoji kot videči prejeti vse učbenike in drugo gradivo v njim dostopni obliki (brajica, zvok, povečan tisk). Na problematiko so nedavno opozorili tudi državno sekretarko na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Martino Vuk. Ta jim je zagotovila odgovore do konca maja, vendar jih še niso prejeli.

Poleg problematike učnega gradiva so letos izpostavili tudi zaplembo posestva na Okroglem pri Naklem s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki ga je slepim in slabovidnim pred več kot 80 leti podaril msg. Tomo Zupan. Kljub izraženi podpori lokalne skupnosti, Sveta za invalide ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na Skladu vztrajajo, da je »pretekla družbena lastnina«, ki so jo slepi in slabovidnih imeli celo v zemljiškoknjižni posesti, last Republike Slovenije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.