https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V Expanu odprli razstavo »Po stopinjah mojega deda«

Murska Sobota, 12.06.2019 ob 7:00  

V soboto, 8. junija 2019, je v Galeriji paviljona Expano v Murski Soboti fotografinja in novinarka Mankica Kranjec odprla razstavo »Po stopinjah mojega deda«. Razstava bo v paviljonu Expano na ogled do 31. avgusta, nato pa bo septembra nadaljevala svoje popotovanje po Sloveniji.

S tridesetimi izbranimi vizualno zanimivimi prizori fotografinja Mankica Kranjec predstavlja motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je njen ded, izvrstni pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo mladost v močvirju. Gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri, ter tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Fotografije so razstavljene v starinskih lesenih prekmurskih okvirjih, ki jih je avtorica našla pri prekmurskih starinarjih, razstava pa bo enkratno dopolnjena tudi z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini Mankičinega očeta Matjaža.

Razstava je na ogled v pritiličju paviljona Expano, zgodba pa se nadaljuje na stopnišču poslovnega centra paviljona. Čeprav bo razstava javnosti na ogled v malce manjšem obsegu kot je bila sprva zamišljena, pa koncept ostaja popolnoma enak.

»To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded, pisatelj Miško Kranjec,« je o razstavi zapisala avtorica.

Septembra razstava nadaljuje svojo pot v galeriji Odprto obrobje v Murski Soboti, novembra se seli v Lendavo, konec leta pa bo na ogled tudi v ameriškem Washingtonu. V prihodnjem letu bodo fotografije razstavljenje v galerijah drugih krajev po Sloveniji.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2019 ob 8:27 gost

      Pisatelj Miško Kranjec (1908 – 1983), doma iz Velike Polane, je Danijela Halasa ovadil kot enega glavnih "begovcev", pripadnikov bele garde v Prekmurju, čeprav je zgodovinsko dejstvo, da belogardizma v Prekmurju sploh ni bilo. Dobre štiri mesece po Kranjčevi ovadbi Pokrajinskemu komiteju KP Slovenije, je Martin Žalig, privrženec in učenec Miška Kranjca, "neko noč po novem letu 1945" v gomiliški šoli, župnija Turnišče, predlagal likvidacijo dekana Ivana Jeriča in župnika Danijela Halasa.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.06.2019 ob 8:29 gost

      trbej plačati fstopnino za ogled?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.06.2019 ob 10:10 gost

      Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledi tejj stranii. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.06.2019 ob 10:18 DM gost

      Katastrofalno nametane slike. Tudi postavitev na razstavi mora imeti neko umetniško vrednost, ne pa da v vsako še tako majhno luknjo stlačiš še eno sliko.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.06.2019 ob 11:14 OK - LUP gost

      Zdaj do v to drvarnico devali vse možno in vse živo samo ka Jevšek upraviči svojo zgrešeno investicijo. Pa kdo de za vraga šel gledat razstavo v kamenšnico s tem da tematika in drvarnica nikakor skup ne gresta pa še iz centra Sobote je to je tak kak če bi razstavo napravili na Murinon stadioni ali bolje v cerkvi pa katerikoli ker imate dve.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.