https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kakšni vozniki so Prekmurci?

14.06.2019 ob 13:25  

Na cestah se vsakodnevno srečujemo z različnimi situacijami, v katerih se ne znamo vedno pravilno odzvati. V Zavarovalnici Triglav so se zato pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost odpravili na Turnejo mobilnosti po Sloveniji, v kateri s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo in raziskujejo, kakšni vozniki smo Slovenci. Danes so se ustavili v Murski Soboti, kjer so vozniki glede na podatke največje slovenske zavarovalnice med bolj vzornimi, ko gre za obnašanje za volanom.


»Prekmurci smo bili v zadnjih treh letih skupaj s Posavci in Novogoričani na repu po številu prometnih nesreč. Tako namreč kažejo naši podatki iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti in tega, kje so bile te police sklenjene,« je povedal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Varnost in odgovornost sta rdeča nit vseh preventivnih akcij največje slovenske zavarovalnice, s katerimi se aktivno in uspešno vključuje v reševanje problematike v cestnem prometu. V ta namen letos pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost poteka tudi Turneja mobilnosti po Sloveniji. Na njej v Triglavu s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah. Po Celjanih, Gorenjcih, Novogoričanih in Štajercih so sedaj na vrsti Prekmurci.

 

Vozniške spretnosti na preizkušnji

Simulator, ki so ga v zavarovalnici razvili skupaj z zagonskim podjetjem Nervtech, ponuja različne scenarije vožnje, vsak od njih pa vključuje posamezne potencialno nevarne situacije. Nekaj izmed njih jih bodo lahko preizkusili tudi vozniki na Turneji mobilnosti, na kateri bodo preverjali tudi, kako na vožnjo vplivajo moteči dejavniki, kot so na primer mobilni telefoni. Vsako vožnjo spremlja inštruktor varne vožnje, ki po koncu voznika opozori na njegove najpogostejše napake in mu svetuje, kako lahko izboljša varnost svoje vožnje.

»Podatki s simulatorja vožnje so neprecenljiv vir za nadaljnje raziskovanje. Turneja mobilnosti tako ni le preventivno naravnan projekt, ampak ima tudi velik raziskovalni potencial. Po koncu turneje bomo imeli namreč celovitejši vpogled v ozadje voznikovega obnašanja v različnih kritičnih trenutkih, ne nazadnje pa bo zanimivo primerjati tudi razlike v vožnji med regijami,« je povedal Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor inštituta ICK.

Nad prehitre voznike v Moravskih Toplicah

Pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost v Zavarovalnici Triglav sicer umirjanju prometa namenjajo veliko pozornosti. Skupaj s slovenskimi občinami in podjetjem Sipronika so tako v zadnjih treh letih postavili že 44 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. V lanski sezoni se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih, kjer so javnost še dodatno ozaveščali s pomočjo lokalnih radijskih postaj, pa tudi za več kot 7 odstotkov.

V letošnjem letu so s prikazovalnikom »Vi vozite« opremili še nevarni odsek na lokalni cesti v naselju Bogojina v Občini Moravske Toplice, ki predstavlja šolsko pot do bližnje osnovne šole (OŠ Bogojina) in tamkajšnjega vrtca. Že v prvem tednu postavitve prikazovalnika se je delež prehitrih voznikov na tem odseku, kjer je hitrost omejena na 30 km/h, zmanjšal za 10 odstotkov.

 

Varneje čez nevarne železniške prehode

Za zelo učinkovito rešitev so se izkazali tudi sistemi COPS@rail. Ti preprečujejo nesreče na cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji še vedno več kot 400. Na 12 prehodih, na katerih so v vodilni slovenski zavarovalnici skupaj s podjetjem COPS systems že postavili sisteme, eno leto po postavitvi ni bilo nobene smrtne žrtve.

»V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, še posebej na tistih, kjer so najbolj izpostavljeni pešci, v Zavarovalnici Triglav skupaj s Siproniko in COPS systems tudi letos nadaljujemo z akcijo Skupaj za prometno varnost. Načrtujemo postavitev 12 novih pametnih prikazovalnikov hitrosti Vi vozite in še 12 novih sistemov COPS@rail. Skupaj jih bo torej po vsej Sloveniji že več kot 100,« je ambiciozne načrte na področju cestne preventive opisal Sandi Štefan Flisar, direktor murskosoboške območne enote Zavarovalnice Triglav. V slednji so v preteklih treh letih pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost postavili že tri prikazovalnike hitrosti. Ti umirjajo promet Šalovcih ter občinah Kuzma in Grad.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2019 ob 15:05 gost

      Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da sem izvedela za to. Preberite več na tejj strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.06.2019 ob 22:52 puurdi gost

        ne reklamejraj tou ,ka boš meu konkurenco tij samo tou delaj ,pa tuu boj pa dobro slujži

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2019 ob 0:46 Lissa gost

      Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.