https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Spodnja dolina Mure priznana kot biosferno območje

19.06.2019 ob 17:00  

13.000 hektarjev Mure v Avstriji je bilo danes v Parizu prepoznane kot pomembna rečna pokrajina in uradno priznane kot biosferno območje.


WWF Adria je ob tej priložnosti čestitala štajerskim občinam in zvezni deželi Štajerski za ta čudovit uspeh. "Razglasitev tega biosfernega območja je zadnji košček v sestavljanki, ki bo omogočil Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Srbiji, da nadaljuje pot do nominacije k globalno prvem petdržavnem biosfernem območju Mura-Drava-Donava" je dejal Leon Kebe, predstavnik WWF Adria v Sloveniji.

Mura, ki se pridruži Dravi na hrvaško-madžarski meji in se kasneje skupaj z njo izliva v Donavo, je začetna točka "Amazonke Evrope". WWF, okoljska ministrstva in ostali partnerji iz področja zaščite narave iz vseh petih držav zadnjih 20 let trdo delajo k končnem cilju – trajna zaščita območja kot biosferno območje, ki bo prvo, ki se razteza čez pet držav. Spodnje sekcije treh rek in njihove poplavne ravnice, ki segajo preko Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije sestavljajo eno najbolj biotsko bogatih naravnih pokrajin našega kontinenta.

Priznanje UNESCO omogoča priložnost za največjo iniciativo zaščite rek v Evropi. Hrvaška in Madžarska sta svoj del dodali že leta 2012, sledila jima je Srbija leta 2017 in Slovenija v letu 2018. Skupaj bo pod okriljem UNESCA ustvarjen model trajnostnega razvoja regije, ki je osnova za čezmejno sodelovanje. Zaščita in obnova treh rek je temeljni kamen za razvoj centralne Evrope. To bo omogočilo razvoj naravnega turizma, kmetijstva manjšega obsega ter hkrati zaščitilo in cenilo kulturno dediščino in s tem identiteto regije.

Foto: un.org

Priznanje Spodnje doline Mure kot biosferno območje je zadnji košček v mozaiku, ki odpira pot k združitvi vseh petih že priznanih biosfernih območij pod eno streho – bodoče prvo svetovno Petdržavno biosferno območje Mura-Drava-Donava. Naslednji korak do tega cilja je skupna vloga za nominacijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2019 ob 22:51 hehe gost

      zaj pa nede nikaj z elektrarn :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.