https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Beltincih potekal Festival domačih sort

26.06.2019 ob 6:05  

V Beltincih je v soboto, 22. junija potekal Festival domačih sort, kjer so podelili priznanja pridelovalcem domačih sort in predstavili penečo šmarnico.


Pojav peronospore 1878 ter trsne uši konec devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja, je pomenil konec zlate dobe vinogradništva v Prekmurju. Zaradi odmaknjenosti pokrajine, socialno ekonomskih razlogov, se vinogradi niso obnavljali s cepljenkami žlahtne trte na ameriški podlagi temveč, so se zaradi nizke cene in možnosti lastnega razmnoževanja sadile samorodnice-direktno rodni hibridi.

Med temi so bile najbolj razširjena šmarnica, jurka, izabela in klinton. Prva samorodnica Otela je bila prenesena v Prekmurje najprej v Bodonce kjer se omenja leta 1895 leta iz Vinskega vrha pri Ormožu. Že od vsega začetka je vinski lobi, velikih evropskih vinogradniških pridelovalk sprožil proti propagando "vinu iz samorodnic". Argument je bil škodljivi vpliv na zdravje, predvsem zaradi metanola, ki ga bi naj samorodnice vsebovale več kot pa vina iz žlahtnih sort vinske trte.

Večji vinogradi na območju Prekmurja pa so nastajali od leta 1985 naprej. Prepoved sajenja samorodnic je še vedno veljala za večje nasade, brajde-lugaše in porabo hibridne pijače za lastno uporabo pa ni nihče omejeval. Na podlagi dobrih izkušenj iz sosednje Avstrije iz začetka tega tisočletja je to "gibanje" dobilo nekaj pobudnikov tudi pri nas. Toga zakonodaja pa se je le prilagodila v začetku tega desetletja.

Po zaslugi gospoda Farkaša, ki je organiziral zbiranje vzorcev je skozi anonimno strokovno preverjanje-ocenjevanje od februarja do junija šlo 190 vzorcev iz Slovenije, Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Romunije. Nekaj vzorcev je bilo že pred preverjanji izločenih, saj so bili motni ali pa se je začelo naknadno vrenje. Za ocenjevanje so uporabili dvajset točkovni sistem, ki uradno velja za vina. Fermentiranim pijačam iz grozdja, kot jih se jih lahko imenuje je bilo dodeljenih 30 zlatih diplom, kar je 15,8 % od vzorcev. Po sortah samorodnic je bilo Gamayev 20, Šmarnice 34, Jurke 13, 98 vzorcev pa je mešanih in rdečih zvrsti. Tudi tri penine so bile prisotne. Od drugih samorodnic pa še Othello, Klinton in Izabela.

Prevladovale rdečkaste pijače, le gamayi so imeli odlično barvo. Glede vrste samorodnic obstaja tudi za isto vrsto tudi več sinonimov ali lokalnih poimenovanj. Tudi embalaža v kateri se prinašajo vzorci pijač, odraža odnos-ogledalo pridelovalca do pijače. Kakovost pijač je bila v povprečju presenetljivo dobra.

Strokovna izkušnja organoleptičnega pregleda tolikih vzorcev različnih fermentiranih pijač, lahko pomeni Javni službi za kmetijsko svetovanje nadaljnje smernice strokovnega sodelovanja z vsemi zainteresiranimi pridelovalci teh fermentiranih pijač. Že od postavitve brajdnega nasada, oskrbe tudi nadzorovanega in evidentiranega varstva pred boleznimi in škodljivci. Od škodljivcev je samorodna trta občutljiva na listno obliko trsne uši. Z konstruktivnimi predlogi bi bilo potrebno tudi dopolniti obstoječo zakonodajo iz tega področja.

Poleg predhodnih regijskih ocenjevanj fermentiranih pijač iz samorodnic, bi lahko v Beltincih izvedli odprto državno ocenjevanje alkoholnih pijač iz samorodnih (domačih) sort grozdja.

Foto: Geza Farkaš

 Več fotogafij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2019 ob 9:07 auu gost

      Fajn bi bilou te župljane občine Beltinci končno seznaniti s tem kako ravna župnija z njihovim denarjem! Namreč glasbena šola Beltinci ( Zavod sv.Cirila in Metoda ) je s svojimi NEZAKONITIMI ravnanji spravila župnijo v stroške, za več kot 100 000 EUROV! Župljani si ZASLUŽIJO vedeti resnico! Žalostno je, da se vse to skrivlje od ljudi, ki iz srca PRISPEVAJO tej cerkvi!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.06.2019 ob 16:39 gost

      SEVEDA MISLIN NA TA TVOJ GOOGLE, KO PRAVIM , DA SI DOSADEN!!! KA SE PONAVLJAŠ VSE POVSOD!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.06.2019 ob 15:36 trobentica gost

      gejza na sliki tej je kradno na jeklotehni na radiji samo ga pustite poleg iz cerkvi napravi đamijo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.06.2019 ob 5:20 Čergoli gost

        Geza Mezga je velik mojster, še večjimi žepi. Nekoč je bilo tako; bolj se je iz ljudi norčeval, bolj so ga imeli rad. Torej????

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.06.2019 ob 5:22 Risto Kubura gost

      Ta njegova šmarnica je prava pijača za njega in norce kot je on. Od te šmarnice bodo pa še bolj ponoreli!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.