https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
http://www.jenamena.si/
http://www.zniders.com/
https://www.ris-dr.si/

GOSPODARSTVO

Odstavljeni direktor Javnega podjetja Prlekija opozarja na nepravilnosti in korupcijo

26.06.2019 ob 12:30  

Zaradi vodovodnega Sistema C, ki zajema občine Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici ter Veržej, je v preteklosti že prihajalo do določenih nesoglasij in nekaterih težav.


Poročali smo, da so cene najvišje ravno na območju, kjer naj bi vzpostavili pomurski vodovod sistema C. Ta je razdeljen na tri upravljalce: Komunala Radgona d.o.o. (Občina Gornja Radgona),  SIM Radenci d.o.o. (Občina Radenci) ter Javno podjetje Prlekija d.o.o. (Občine Ljutomer, Križevci, Veržej, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače).

Sedaj se je oglasil Davorin Kurbos, nekdanji direktor Javnega podjetja Prlekija in v obvestilu za javnost zapisal:

"To, kar se je na 52. seji Sveta ustanoviteljic JP Prlekija zgodilo petim občinam Sistema C in Javnemu podjetju Prlekija, je nedopustno in nezakonito in je konstrukt v katerem so tri občine preglasovale pet občin Sistema C, kar so storile v nasprotju z odlokom o ustanovitvi ter v neskladju s sklenjenim medobčinskim sporazumom in predhodno že sprejetimi in še veljavnimi sklepi sveta ustanoviteljic.
Gre za načrtno in zlonamerno povzročanje škode Javnemu podjetju Prlekija, za kar si je ljutomerska županja pravzaprav že ves čas prizadevala - občini Radenci in Gornja Radgona, pa županji pri tem pomagata z namenom, da v nasprotju z danimi in dogovorjenimi zavezami občin Sistema C, ti občini  ohranita svoje izvajalce javne službe oskrba s pitno vodo.
Nezakonita odstavitev direktorja JP Prlekija je zgolj spreten manever izigravanja obstoječih sodnih postopkov in prikrivanja dokazov, ki postavljajo vprašanje odgovornosti koordinatorice in nosilke projekta Sistem C, ljutomerske županje Olge Karba. Gre torej tudi za utemeljeno in veliko tveganje dodatnega oškodovanja javnih sredstev, kar je že predmet sodnih postopkov, od katerih je eden že končan. Gre torej tudi za izigravanje sodnih postopkov, pri čemer se trojica občin očitno postavlja celo nad pravosodne organe."

 

"Nezakonito sprejeti sklepi 52. seje Sveta ustanoviteljic nimajo podlage v odloku, saj 16. člen Odloka o ustanovitvi JP Prlekija v 3.odstavku zahteva upoštevanje kvorumov (ne kvoruma) iz 2. odstavka istega člena, torej je za veljavnost sklepov tudi na naknadnem terminu seje, potrebna poleg 60 % glasov tudi prisotnost vsaj 6 županov, ki glasujejo za sklepe. Takšno razlago dodatno utemeljuje pojasnilo pojma "kvorum", ki po mnenju pravnih strokovnjakov pomeni število prisotnih in ne kapitalski delež. Sprejeti sklepi 52. seje so torej nezakoniti, in župani, ki so se izrekli, da sklepov ne priznavajo, so po mnenju pravne stroke ravnali pravilno", je še zapisal.

"Občinski sveti občin ustanoviteljic JP Prlekija imajo skladno z določbo 8. alineje 13. člena Odloka o ustanovitvi JPP, pravico dajanja mnenj k predlogom in odločitvam skupščine in sveta ustanoviteljic. Glede na dejstvo, da gre za nezakonito izsiljene sklepe treh občin proti volji petih občin, bi morali vprašanje zakonitosti sklepov 52. seje Sveta ustanoviteljic obravnavati in presoditi občinski sveti občin ustanoviteljic, kar je utemeljeno tudi z obstoječim nezakonitim in nevzdržnim stanjem v Sistemu C ter z nevarnostjo dodatnega oškodovanja javnih sredstev in prikrivanja dokazov."

Sam je delal pošteno in zakonito

V nadaljevanju je Kurbos zapisal, da je kot direktor JP Prelkija delal pošteno in zakonito in ni dopuščal in dovoljeval nepravilnosti, zato odločno zanika vse neresnične in žaljive obtožbe, ki so bile v zvezi z znjegovo razrešitvijo objavljene v javnih medijih, kar bo dokazal v sodnih postopkih, ki jih bo sprožil za zaščito svojega dobrega imena in dela.
Župane občin in javnost je že obvestil, da je nezakonitosti in nepravilnosti, ki imajo tudi znake kaznivih dejanj, predvsem pa pomenijo nedopustno in veliko oškodovanje javnih sredstev, že naznanil pristojnim kriminalističnim službam in Komisiji za preprečevanje korupcije. Prav tako je zaradi zaščite lastne odgovornosti zavaroval obsežne materialne dokaze, ki izkazujejo resnično stanje v sistemu C in jih bo predal pristojnim službam pravne države.

Dodal je še: "Kot je že bilo ugotovljeno in tudi javno objavljeno, pomeni nezakonito imenovanje radgonskega politika Petra Kralja za vršilca dolžnosti direktorja v v ljutomerskem javnem podjetju, izrazito koruptivno dejanje in tveganje, na kar so pravočasno opozorili pristojne službe (notar, Ajpes, banka), kjer si Kralj te dni ureja legitimacije za namene opravljanja dolžnosti, ki jih je ne glede na to v JP Prlekija že pričel opravljati."

Sistem C je dokončno mrtev

V zaključku je zapisal, da je zaupanje občin Sistema C izgubljeno in Sistem C je najbrž dokončno mrtev - ogromno oškodovanje javnih sredstev pa se je že zgodilo in ga ni mogoče reševati izvensodno, zaradi obstoječih tožb in pravd ter dejstva da gre za javni denar in javni interes - nihče nima pravice dajati "odpustkov" za storjeno škodo v breme javnih sredstev oziroma plečih občanov.

Foto: Arhiv Pomurec.com, Občina Ljutomer in Pomurski vodovod C 

  Fotogalerija

  Komentarji

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.