https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Odstavljeni direktor Javnega podjetja Prlekija opozarja na nepravilnosti in korupcijo

26.06.2019 ob 12:30  

Zaradi vodovodnega Sistema C, ki zajema občine Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici ter Veržej, je v preteklosti že prihajalo do določenih nesoglasij in nekaterih težav.


Poročali smo, da so cene najvišje ravno na območju, kjer naj bi vzpostavili pomurski vodovod sistema C. Ta je razdeljen na tri upravljalce: Komunala Radgona d.o.o. (Občina Gornja Radgona),  SIM Radenci d.o.o. (Občina Radenci) ter Javno podjetje Prlekija d.o.o. (Občine Ljutomer, Križevci, Veržej, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače).

Sedaj se je oglasil Davorin Kurbos, nekdanji direktor Javnega podjetja Prlekija in v obvestilu za javnost zapisal:

"To, kar se je na 52. seji Sveta ustanoviteljic JP Prlekija zgodilo petim občinam Sistema C in Javnemu podjetju Prlekija, je nedopustno in nezakonito in je konstrukt v katerem so tri občine preglasovale pet občin Sistema C, kar so storile v nasprotju z odlokom o ustanovitvi ter v neskladju s sklenjenim medobčinskim sporazumom in predhodno že sprejetimi in še veljavnimi sklepi sveta ustanoviteljic.
Gre za načrtno in zlonamerno povzročanje škode Javnemu podjetju Prlekija, za kar si je ljutomerska županja pravzaprav že ves čas prizadevala - občini Radenci in Gornja Radgona, pa županji pri tem pomagata z namenom, da v nasprotju z danimi in dogovorjenimi zavezami občin Sistema C, ti občini  ohranita svoje izvajalce javne službe oskrba s pitno vodo.
Nezakonita odstavitev direktorja JP Prlekija je zgolj spreten manever izigravanja obstoječih sodnih postopkov in prikrivanja dokazov, ki postavljajo vprašanje odgovornosti koordinatorice in nosilke projekta Sistem C, ljutomerske županje Olge Karba. Gre torej tudi za utemeljeno in veliko tveganje dodatnega oškodovanja javnih sredstev, kar je že predmet sodnih postopkov, od katerih je eden že končan. Gre torej tudi za izigravanje sodnih postopkov, pri čemer se trojica občin očitno postavlja celo nad pravosodne organe."

 

"Nezakonito sprejeti sklepi 52. seje Sveta ustanoviteljic nimajo podlage v odloku, saj 16. člen Odloka o ustanovitvi JP Prlekija v 3.odstavku zahteva upoštevanje kvorumov (ne kvoruma) iz 2. odstavka istega člena, torej je za veljavnost sklepov tudi na naknadnem terminu seje, potrebna poleg 60 % glasov tudi prisotnost vsaj 6 županov, ki glasujejo za sklepe. Takšno razlago dodatno utemeljuje pojasnilo pojma "kvorum", ki po mnenju pravnih strokovnjakov pomeni število prisotnih in ne kapitalski delež. Sprejeti sklepi 52. seje so torej nezakoniti, in župani, ki so se izrekli, da sklepov ne priznavajo, so po mnenju pravne stroke ravnali pravilno", je še zapisal.

"Občinski sveti občin ustanoviteljic JP Prlekija imajo skladno z določbo 8. alineje 13. člena Odloka o ustanovitvi JPP, pravico dajanja mnenj k predlogom in odločitvam skupščine in sveta ustanoviteljic. Glede na dejstvo, da gre za nezakonito izsiljene sklepe treh občin proti volji petih občin, bi morali vprašanje zakonitosti sklepov 52. seje Sveta ustanoviteljic obravnavati in presoditi občinski sveti občin ustanoviteljic, kar je utemeljeno tudi z obstoječim nezakonitim in nevzdržnim stanjem v Sistemu C ter z nevarnostjo dodatnega oškodovanja javnih sredstev in prikrivanja dokazov."

Sam je delal pošteno in zakonito

V nadaljevanju je Kurbos zapisal, da je kot direktor JP Prelkija delal pošteno in zakonito in ni dopuščal in dovoljeval nepravilnosti, zato odločno zanika vse neresnične in žaljive obtožbe, ki so bile v zvezi z znjegovo razrešitvijo objavljene v javnih medijih, kar bo dokazal v sodnih postopkih, ki jih bo sprožil za zaščito svojega dobrega imena in dela.
Župane občin in javnost je že obvestil, da je nezakonitosti in nepravilnosti, ki imajo tudi znake kaznivih dejanj, predvsem pa pomenijo nedopustno in veliko oškodovanje javnih sredstev, že naznanil pristojnim kriminalističnim službam in Komisiji za preprečevanje korupcije. Prav tako je zaradi zaščite lastne odgovornosti zavaroval obsežne materialne dokaze, ki izkazujejo resnično stanje v sistemu C in jih bo predal pristojnim službam pravne države.

Dodal je še: "Kot je že bilo ugotovljeno in tudi javno objavljeno, pomeni nezakonito imenovanje radgonskega politika Petra Kralja za vršilca dolžnosti direktorja v v ljutomerskem javnem podjetju, izrazito koruptivno dejanje in tveganje, na kar so pravočasno opozorili pristojne službe (notar, Ajpes, banka), kjer si Kralj te dni ureja legitimacije za namene opravljanja dolžnosti, ki jih je ne glede na to v JP Prlekija že pričel opravljati."

Sistem C je dokončno mrtev

V zaključku je zapisal, da je zaupanje občin Sistema C izgubljeno in Sistem C je najbrž dokončno mrtev - ogromno oškodovanje javnih sredstev pa se je že zgodilo in ga ni mogoče reševati izvensodno, zaradi obstoječih tožb in pravd ter dejstva da gre za javni denar in javni interes - nihče nima pravice dajati "odpustkov" za storjeno škodo v breme javnih sredstev oziroma plečih občanov.

Foto: Arhiv Pomurec.com, Občina Ljutomer in Pomurski vodovod C 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2019 ob 12:56 korupcija gost

      Tukaj so eni zelo dobro mahnili,spokradli se okoristili,ta sistem je pa en velik drek,cevi preozke,narejeno šalabajzersko do amena,zbiralniki vode niso izolirani,pozimi ledena voda ,poleti vroča,sploh nimamo več mrze vode poleti,sedaj ko pa so nekateri priskledniki odstavljeni,na tak ali drugačen način,pa bodo začeli počasi padat okostnjaki iz omar..Banda pokvarjena,odgovarjali pa tak ne bodo,ves ta drek plačujemo občani,naj se jim trga od že tako prevelikih plač!!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.06.2019 ob 15:26 ljutomerčan gost

      kdaj dva z velikimi apetiti po javnem denarju nemoreta skupaj, je edina pravilna odločitev da se obe vodstvi zamenjata. Sedaj direktor ,ko pa bo kriminalisti raziskali županjo pa še njo. edino pravično in prav.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.06.2019 ob 15:33 Kogost gost

      Predlagam, da ga sedaj kazensko ovadijo, ker ni prej naznanil in prijavil korupcije, v sistemu, ki ga jje izvrgel?

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.06.2019 ob 16:31 Mateja gost

        Ka ne veš čitati??? vse je že prej opozoril in opozarjal. Zdaj je čas, da že končno županja odgovarja za vso škodo , ki jo je delala. tudi njena rit bo prišla na svoj šekret.

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.06.2019 ob 23:07 Gost gost

        Kaj ne ves citatikomentar??? Kdo govori o opozorilih? Zakaj ni podal prijave na pristojne organe? Opozarja vsak pijanec za sankom in se nic ne zgodi, opozorila dokler ima dobro placo so samo pesek v meglo.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.06.2019 ob 15:42 Franc gost

      Močno upam, da že 1x dokažejo korupcijo županji, ker to kar se dela v ljutomerski občini je za bruhati.Sram jo naj bo

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.06.2019 ob 20:52 prlek gost

      JPP je bila še vedno županjina neosvojena trdnjava. JP Prlekija je trdno stala in se odločno branila pred vsemi poskusi in napadi županje dva mandata. Spomnimo, da je v prejšnjem mandatu odločno pometla z LTO-jem in s ŠIM-om. Pri JPP so ji to preprečevali župani ostalih prleških občin. Z menjavo oblasti na lanskih lokalnih volitvah se je županji ponudila priložnost. Enega zaveznika je dobila v Radencih. Naslednjega pa v Radgoni. Oba sta z desnega pola, ki je tudi v Lotmerki pomagal tretjič ustoličiti županjo. Radgona je vedno imela težnje, da si sama upravlja svoj del vodovoda. Tudi v Radencih so bili podobne pobude. In sedaj so se združili županja Lotmerka Karbova, župan Radenc Leljak in župan Radgone Rojko. Vsak je videl svoj interes. Tudi to, da so pripeljali Radgonskega politika Kralja ni naključje. V Radencih desni podpirajo Leljaka, v Radgoni pa je Kralj velikega pomen za Rojkovo večino v OS. Lormerški županji tudi paše, da bo nekdo od drugje, da se ne bo omadeževala čeprav ima vse niti v svojih rokah. Iz vsega tega je jasno, kot je v članku povedal odstavljeni dorektor, da je C sistem mrtev. Iz poznavanja kako stvari stojijo je jasno, da se ostali župani, vsaj v središču tega območja nikakor ne bodo strinjali z nastalo situacijo in omenjenega VD nikoli ne bodo potrdili ali kakorkoli drugače priznali. Edina možnost nadaljevanja sistema C in JPP je konsenz vseh občin in direktor, ki ga vsi odstavijo in vsi postavijo. Način, kot se je zgodil sedaj je nedopusten, nemoralen, neetičen in v škodo JPP. Še precej je živ spomin na LTO in ŠIM.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.06.2019 ob 21:07 Prlecka gost

      Kje ima zupanja obraz? Po vsem tem, kar je naredila? Sram naj jo bo!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.06.2019 ob 21:27 Železnodverčan gost

      Zanimivo, da Pomurec ne objavi članka z navedbami zakaj je moral Kurbos zapustiti direktorski položaj? Vsi ostali mediji objavljajo obe plati zgodbe.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.06.2019 ob 22:38 tunč gost

        Kaj si mogoče nepismen? Ne gre zakaj. Ampak kako. Dve tretjini občin se ni strinjalo z odstavitvijo. Daj ne zavajaj ljudi!

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.06.2019 ob 22:09 Franc gost

      Saj pa smo ze vsi 100x premleli to, ce se ti nisi tvoj problem. KpK pa naj le r

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.06.2019 ob 23:31 Lotmerk gost

      Pa kaj če so ga odstavili. Jokajo lotmerski politiki ki jim s pomočjo odstavljenega direktorja ni uspelo priti na oblast

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.06.2019 ob 5:04 Lucky gost

      Saj mali pingvin pa dela samo sranje, drek mesa vsepovsod. Vec skode je nareda, lidje pa si povejo.vsi so isti.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.06.2019 ob 10:57 Stanko gost

      keri je to? nesojeni zupan? Taksen je

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.06.2019 ob 18:03 ahmed gost

      Ko je to en King iz Radgona, da pride v Lutomer drek mešati? A to oni koji je kandidira neštetokrat za župana i poslanca i svetnika i sve. Pa nikad izvoljen. Pač ga ljudstvo v Radgona noče. Za svetnika se še prerinil skozi in zaj drek meša da župano ugaja. Revčki prodani. Lotmerška perva dama pa tak sve pobere od Laljaka i Kinga i svega kar leze i gre samo da svoje podle načrte uresniči. Kar je bilo dobrega je sve srušila.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.06.2019 ob 20:01 Gejzir gost

      Kje pa je Olgica?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      27.06.2019 ob 22:00 Matej gost

      V Pirovcu v prvi vrsti uz more u mobilnoj kucici ali Lady kaze da je od prijateljice. Ajme meni majko, pa sto ako imas mobilnu? Boji se KPK?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      27.06.2019 ob 22:04 Jus gost

      Te pa je vecina obcinske uprave v Pirovcu? Grem pogledat to prvo vrsto, naslednji teden, da vidimo i mi, ce je od prijateljice? Pavsal v Pirovcu je letno 4500 eur zanimivo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.