https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Cene hrane in pijače v Sloveniji lani podobne povprečju EU

15.07.2019 ob 6:00  

Eurostat je objavil rezultate primerjave ravni cen za več skupin proizvodov hrane, pijač in tobaka v 37 evropskih državah. Ravni cen hrane in pijače v Sloveniji so blizu povprečjem ravni cen teh dobrin v EU, precej cenejši od evropskega povprečja pa so tobačni izdelki.


Primerjava cen med članicami EU

Najvišjo raven cen hrane in brezalkoholnih pijač je v 2018, s 130 odstotki povprečja EU, izkazovala Danska. Sledila sta ji Luksemburg in Avstrija, oba z 125 odstotki. Po najnižjih ravneh cen teh dobrin so med državami članicami EU v 2018 izstopale Romunija s 66 odstotki, Poljska z 69 odstotki in v Bolgarija s 76 odstotki.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač v Sloveniji so lani dosegale 97 odstotkov povprečja EU. Po ravneh cen hrane in brezalkoholnih pijač sta bili Sloveniji najbližji Hrvaška in Španija.

Ravni cen posameznih skupin proizvodov so se v 2018 v opazovanih državah evropske unije občutno razlikovale. Cene kruha in žit so bile z 152 odstotki povprečja unije najvišje na Danskem in najnižje v Romuniji z 54 odstotki.

Najvišjo raven cen v skupini meso je v povprečju imela Avstrija z 146 odstotki povprečja EU, najnižjo pa Romunija in Poljska z 63 odstotki. Mleko, sir in jajca so najdražja na Cipru z 136 odstotki povprečja EU in najcenejša na Poljskem z 71 odstotki.

Največje razlike v cenah pa so bile pri alkoholnih pijačah in tobaku. Najnižje cene alkohola so zabeležili v Bolgariji in Romuniji z 74 odstotki povprečja EU, najvišje pa na Finskem z 182 odstotki. V Sloveniji so cene alkoholnih pijač dosegale 93 odstotkov povprečja EU.

Pri tobaku so bile cene v najdražji državi kar štirikrat višje kot v najcenejši. Najvišje so bile v Veliki Britaniji z 204 odstotki povprečja unije, najnižje pa v Bolgariji z 49 odstotki. Precej cenejši je tobak tudi v Sloveniji, kjer cene dosegajo 68 odstotkov povprečja.

Primerjava cen med 37 evropskimi državami

Raziskava je obsegala tudi države, ki niso članice EU. Ob primerjavi vseh 27 držav, je najvišjo raven cen v skupini meso v povprečju imela Švica, in sicer kar za 128 odstotkov višjo od povprečja ravni povprečja EU. Islandija in Norveška sta izstopali po izrazito visokih ravneh cen alkoholnih pijač in tobaka, Severna Makedonija in Turčija pa po nizkih ravneh cen v skupini tobak (dosegali sta le 29 odstotkov oziroma 35 odstotkov ravni povprečja v EU).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.07.2019 ob 9:21 lulu gost

      Če primerjate cene hrane in pijač pa še primerjajte plače in dohodek pri nas in v EU? Bilo bi prav in objektivna informacija.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.07.2019 ob 10:26 +- gost

      Če primerjam z nemčijo, so iste trgovine v sloveniji z istimi izdeljki dražji, narod pa ima kakšne plače!? Tak da,....

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.07.2019 ob 16:09 rrrrr gost

        to je zato,ker je slovenija majhen trg in nabavljajo majhne količine izdelkom, medtem ko isti trgovci v večjih državah dobijo količinski popust zaradi večje prodaje.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.07.2019 ob 11:33 pip gost

      Saj ravno zaradi te primerjave si lahko ustvarimo sliko o standardu, ki ga imajo ljudje. Bolj, ko je država razvita večji je standard. Sicer pa ni panike. Pri nas je standard nadpovprečen. Naj kdo gre kdaj malo pred nakupovalne centre pri nas in za primerjavo v Avstrijo in Nemčijo. Pri nas vidiš avtomobile, ki glede na višino plače presegajo Avstrijske in Nemške. In potem, ko stojiš v vrsti in vse blagajne delajo na polno vidiš, da imajo večina polne vozičke in notri kramo, ki je polovico ne rabijo.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.07.2019 ob 14:44 DF gost

        Zakaj je tako? Ker jih polovica dela v Avstriji, zivi pa v Sloveniji, druga polovica je pa kmetov, ki neprestano jocejo kako slabo jim gre. Avtomobili so pa tako vecinoma na kredit.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.