https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ko bi se morali oglasiti so bili tiho

03.07.2019 ob 10:00  

Mestna občina Murska Sobota se je odzvala na zapis zaposlenih v Pomurskih lekarnah, ki je uperjen proti županu dr. Aleksandru Jevšku in direktorju Srečku Đurovu.

Odziv murskosoboške občine objavljamo v celoti:

"Zapis zaposlenih, ki so odločno proti razdruževanju Pomurskih lekarn žal dokazuje zgolj eno. Da so se zaposleni v Pomurskih lekarnah sposobni oglasiti zgolj in edino takrat, ko so ogroženi njihovi privilegiji. Ko je mestna občina že več let opozarjala na nezakonitosti v Pomurskih lekarnah, se zaposleni niso oglasili. Niso protestirali proti svojemu direktorju Ivanu Zajcu, ki je odgovoren za dražja zdravila in posledično slabšo kakovost dejavnosti. Dejstvo, da država in občani plačujejo več za zdravila, ker se branijo izbrani dobavitelji jih ni motilo. Korupcija v zdravstvu jih ni motila. Moti jih, ko mestna občina zahteva zakonitost pri poslovanju v Pomurskih lekarnah. Odločno so se oglasili šele sedaj, ko so ogroženi njihovi privilegiji na račun nas. Ker je iz zapisa zaposlenih v Pomurskih lekarnah jasno razviden poskus manipulacije z javnostjo, zahteva zapis podrobnejši odgovor MOMS.

 

1) Mestna občina že več let opozarja, da Pomurske lekarne že vrsto let ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, zdravila pa nabavljajo z neposrednimi pogodbami z določenimi dobavitelji. Nespoštovanje predpisov omogoča monopolni položaj določenih dobaviteljev zdravil, posledično pa dražja zdravila tako na recept kot brez recepta in slabšo kakovost storitev. Kar pa vedno prekomerno plačata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in tudi naši občani.

2) Poskušali smo z dialogom s Pomurskimi lekarnami. Naleteli smo na gluha ušesa in na kopico izgovorov. Namesto argumentov so prevladali interesi po zaščiti vodstva in privilegiranih dobaviteljev. Zato je na zadnji izredni seji mestnega sveta župan izjavil, da mestna občina ne more in ne bo več pristala na oškodovanje občanov na račun lobijev iz farmacije ter pozval k zamenjavi vodstva Pomurskih lekarn. Žal se le to ni zgodilo. Zato upoštevajoč, da g. Ivan Zajc ni odstopil oziroma, da ni bil zamenjan kot v.d. direktorja Pomurskih lekarn, je župan naročil mestni upravi, da prične (1) postopke za izstop MOMS iz ustanoviteljstva Pomurskih lekarn, (2) za razdelitev premoženja Pomurskih lekarn in (3) ustanovitev novega javnega zavoda, ki bo na območju mestne občine namesto Pomurskih lekarn opravljal lekarniško dejavnost.

3) Mestna občina Izstop iskreno obžaluje. Tehtali smo različne možnosti. Ampak preprosto vedno pridemo do istega zaključka. Lahko imamo različne poglede o nebistvenih zadevah. Ne moremo pa imeti različne poglede na za nas dve bistveni predpostavki: (1) Pomurske lekarne morajo delovati v javno korist (2) Pomurske lekarne morajo delovati zakonito. Zato odločitev za izstop.

4) Upali smo, da bodo postopki stekli hitro in da g. Ivan Zajc, ki ga štejemo osebno odgovornega za nastalo situacijo, z različnimi pravnimi manevri postopka razdružitve in izstopa ne bo zavlačeval. Zapis zaposlenih v Pomurskih lekarnah kaže, da se bodo posluževali vseh možnih sredstev, da ohranijo privilegije zaposlenih z Zajcem na čelu in izbranih dobaviteljev zdravil, seveda na škodo javnosti. Nič zato. Naj pišejo laži, blatijo preko anonimnih komentatorjev, žalijo v javnosti... vse to jim ne bo pomagalo. Namreč Ivan Zajc in 97 zaposlenih nimajo težave zgolj z županom Jevškom in direktorjem Đurovom, ampak s Predsednikom Vlade RS g. Marjanom Šarcem, ki zahteva zakonitost. Težavo imajo z Ministrom za javno upravo, g. Rudijem Medvedom, ki trdi, da so javne lekarne (torej tudi Pomurske lekarne) dolžne izvajati javna naročila pri nabavi zdravil. Težavo imajo z Računskim sodiščem, ki trdi isto kot minister za javno upravo. Težavo imajo z Državno revizijsko komisijo, ki je zoper Ivana Zajca in Marka Viraga kot pomočinika direktorja, že vložila obdolžilni predlog. Težavo imajo s Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je zoper njih že odprla primer. In nazadnje težavo imajo z Državnim tožilstvom, zaradi kazenske ovadbe, ki jo je mestna občina vložila zoper Ivana Zajca zaradi velike premoženjske škode, ki je nastala Pomurskih lekarnam v obdobju med letom 2014 in 2018 najmanj v višini 750.000,00€. Če bi obveljal zapis zaposlenih, so poleg župana in direktorja, potemtakem tudi vsi oni politično motivirani, ker so mnenja, da javne lekarne morajo spoštovati predpise.

5) Če bi Ivan Zajc bil časten mož bi odstopil že zdavnaj. Ne bi se skrival za zaposlenimi. Vsak direktor, ki da nekaj na sebe, bi se v trenutku, ko mu ustanovitelj (lastnik) sporoči, da mu ne zaupa, umaknil. Najkasneje bi se pa umaknil v trenutku, ko je postalo jasno, da bo mestna občina izključno zaradi njega osebno in njegovega načina vodenja izstopila iz Pomurskih lekarn in ustanovila nov lekarniški zavod. Vse to kaže zgolj na eno. Preveč je okostnjakov v omarah in prebogati so privilegiji. Vse ostalo je pravljica.

6) 97 zaposlenim v Pomurskih lekarnah mestna občina ne odreka pravice, da so še naprej zaposleni v Pomurskih lekarnah. Ravno nasprotno. Ker se očitno ne strinjamo v osnovni predpostavki, da javni zavod mora poslovati zakonito, je edino prav, da ostanejo v Pomurskih lekarnah. Njihova skrb za delovna mesta pa ni utemeljena, saj bodo tudi po izstopu mestne občine Pomurske lekarne obstajale še naprej, le s to razliko, da na teritoriju mestne občine Pomurske lekarne več ne bodo izvajale lekarniške dejavnosti.

7) Potrebno pa je priznati, da zapis zaposlenih, da se bodo odločno borili proti izstopu mestne občine iz Pomurskih lekarn kaže na prešnje čase. Čase, ko je še na vseh področjih vse bilo državno, brez konkurence, brez zasebnikov. Več kot očitno je, da jih napovedana konkurenca novih soboških lekarn moti. Zakaj? Če pa so po njihovem Pomurske lekarne najuspešnejši zavod. Potemtakem je skrb odveč. Pa četudi namigujejo na prejšnje čase, so pa očitno pozabili, da so tudi takrat javni zavodi bili dolžni spoštovati predpise. Zato se ne moremo znebiti vtisa, da se zaposleni spomnijo, da so Pomurske lekarne javne zgolj takrat, ko jim večina občin zagotavlja monopol lekarniške dejavnosti v Pomurju. Ko pa gre za obveznost spoštovati predpise, ki imajo namen braniti javnost pred kapitalom, zaposleni pozabijo, da so Pomurske lekarne javni zavod. Ko gre za njihove privilegije so glasni in odločni. Ko pa javnost plačuje za zdravila več kot je potrebno, so tiho. Postali so orodje Ivana Zajca za obračun z mestno občino. Pri tem pa so pozabili, da so se posledično podali v konflikt z javnostjo. Tisto javnostjo, kateri naj bi bili namenjeni in na katero pomoč računajo. Verjetno se zavedajo, da javnosti ni v interesu, da na račun njihovega zdravja, nekdo drug kuje nesorazmerne dobičke in privilegije. Zato v zapisu zaposleni niso povedali nič, razen, da se bodo borili za svoje privilegije in, da želijo, da ostane tako kot je bilo. Če bi jim bilo res za Pomurce in Pomurke, bi od Ivana Zajca zahtevali, da se umakne, lekarne pa vodi nekdo, ki mu spoštovanje predpisov ni tuje."

8) Mestna občina Murska Sobota je suverena. Sama odloča kje bo (so)ustanoviteljica javnega zavoda oziroma družbenica v gospodarski družbi. Suvereni smo tudi pri odločitvi za izstop. Nobeden drug ne odloča namesto nas. Ne zaposleni v Pomurskih lekarnah, ne razni prišepetovalci, ne tudi ostale občine. Nobenega niti ne mislimo, niti ne rabimo prositi za izstop. Upamo, da bomo izstop rešili mirno in hitro. Smo pa pripravljeni, da izkoristimo vsa pravna sredstva, da po potrebi zavarujemo svoje premoženje.

9) Občanke in občani izstop resno obžalujemo. Tega si nismo želeli. Ravno nasprotno. Že od leta 2014 naprej se trudimo vzpostaviti zakonitost v Pomurskih lekarnah. Žal nam ni uspelo. Zato nam drugo kot izstop ne preostane. Kot župan ne morem pogledati vstran in dovoliti, da občanke in občani za zdravila plačujete več, ker določeni branijo izbrane dobavitelje zdravil in lastne privilegije. Žal mi je, da tega nismo storili že prej. Naivno smo upali, da to ne bo potrebno. Zadnji zapis zaposlenih v Pomurskih zaposlenih kaže na kako velik problem v našem zdravstvu smo trčili in da ravnamo prav. Ne glede na vse prepreke in razne manipulacije iz Pomurskih lekarn vam zagotavljam, da bo oskrba z zdravili nemotena in da smo sedaj še bolj odločeni, da svojo odločitev izpeljemo."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2019 ob 10:49 APOTEKAR gost

      E MOJ JEVŠEK, in pomurec.com ki se mu v rit vleče in objavlja vse kar Jevšku na pamet pride. JAVNO POZIVAM JEVŠKA NAJ OBJAVI PRAVNOMOČNI SKLEP SODIŠČA ZOPER POMURSKE LEKARNE, NI ON TISTI KI LAHKO SODI IN DOLOČA KAR JE ZAKONITO ALI NEZAKONITO. Vse sodbe do sedaj je MO MS IZGUBILA. Ne razumem Jevška in Đurova, pa kdo sta potem ta dva tipa ki lahko delata kar hočeta. Če so Pomurske lekarne kaj krive imamo v tej državi sodstvo in samo sodišče pa noben Jevšek ne Đurov ne moreta nekoga soditi in obsoditi pa to je višek vsega. Kolikor vem še ni nobene PRAVNOMOČNE sodbe zoper Pomurske lekarne. Dokler sodba ni pravnomočna velja pravilo nedolžnosti. Če sem jaz na mestu direktorja Pomurskih lekarn tožim ta dva tipa za gospodarsko škodo, obrekovanje itd in sodba je dobljena pa ne v Sloveniji, kjer so vsi rdeči ampak na Evropskem sodišču, in naj odgovarjata svojim premoženjem.

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2019 ob 11:39 gost gost

        MO MS kot eden izmed ustanovitelje ne rabi pravnomočnega sklepa da zahteva zakonitost polsovanja lekarn. E moj lekarner, če pride nov zavod bo konc monopola v ms.

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2019 ob 10:50 sobočanec gost

      JEVŠEK OBJAVI PRAVNOMOČNI SKLEP SODIŠČA, ZOPER POMURSKE LEKARNE, SAM NIMAŠ PRAVICE SODITI IN PISATI KAJ JE ZAKONITO IN KAJ NI. OBJAVI DA BOMO OBČANI VEDELI KDO LAŽE.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.07.2019 ob 11:12 TEREZA gost

      Gospod Jevšek,mar ni tudi to korupcija,ko po javnih zavodih nameščate svoje ljudi,ki niso primerni in kos svojemu položaju npr. knjižnica,vrtec M.S.in še bi lahko naštevala.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2019 ob 11:41 reza gost

        Tereza, verjetno da tisto tudi je, samo dokazat je težje, ampak to ne opere korupcije v Pomurskih lekarnah in poslovanja mimo zakonov.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.07.2019 ob 12:12 Čergoli gost

      Jevšek ustanavlja privat lekarno, kjer bo imel na zalogi samo ricinusovo olje in sicer za vse svoje nasprotnike!!!!!! Srali bodo kot vidre!!!!!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.07.2019 ob 12:16 rile gost

      Če res ni vredu,pol se naj vzame koncesija lekarnam in se pusti drugim lekarnam dostop na to Pomursko področje, seveda brez kakih povezav z občinami,Pa naj Jevšek z pajdaši pač odpre privat lekarno,pa bo potem imel dobiček...Lp

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2019 ob 17:04 jakakpa gost

        ja kak pa te. namesto ka je dobiček pri prekmurskih občinaj bi ga tij prepujsto mariborskin in lublanskin. tij si še pameten

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.07.2019 ob 12:17 Čergoli gost

      Šerif bo spil ricinusovo olje in se bo ukotio oz. po domače povedano hlače usral!!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.07.2019 ob 12:27 Čergoli gost

      Šerif bo popil ricinusovo olje in se bo ukozio!!!! Uhhh kako bo smrdelo!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.07.2019 ob 13:11 LFL gost

      ŽUPAN ko bi moral biti tiho se GLASIŠ. KATASTROFA OD ŽUPANA. Zdaj se hvali z podvozom pri pokopališču,ko je malo več dežja vse MRKNE .Tvoji podporniki pa ti naj še naprej pihajo na dušo.Plava pol SOBOTE ti pa se trgaš za LEKARNE, ja nekje je treba imeti MOLZNO KRAVO.NAVADA LEVIČARJEV.To je zdaj RDEČA OBLAST ,od katere vse smrdi ,ni treba popiti ricinusovega olja ,smrdijo že sami po sebi.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.07.2019 ob 14:40 gup gost

      Lekarne, ki naročajo zdravila mimo predpisov so: Mariborske lekarne Maribor, Lekarna Mozirje, Pomurske lekarne Murska Sobota, Goriška lekarna, Dolenjske lekarne Novo mesto, Lekarna Ormož, Lekarna Ptuj, Koroška lekarna, Lekarna Ribnica, Lekarna Sevnica, Lekarna Slovenska Bistrica, Zasavska lekarna Trbovlje, Lekarna Velenje, Žalske lekarne, Mestne lekarne Kamnik in Lekarna Ljubljana.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.07.2019 ob 19:34 Dugi gost

      A so zdravila v Pomurskih lekarnah primerjalno dražja, kot v ostalih po Sloveniji? Jevšek Jevšek, še ta "svoj projekt" spelaš, te pa ideš...😅

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.07.2019 ob 20:44 Čergoli gost

      Jevšek - Don Kihot ........Srečko Đurov - oproda Sancho Pansa!!!!! Ihaaaaa, ihaaaaaaa, oba na magarcu jahata.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.07.2019 ob 20:56 Risto Kubura gost

      Feri Lainšček bo napisal povest o Šerifu in njegovi oprodi!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      03.07.2019 ob 22:36 Dugi gost

      Ne. Spiso bo "Kozlovsko sodbo v Murski Soboti". 🙂

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.07.2019 ob 8:20 pravičen gost

      ka eni mislite,ka je tou samo tak,,zdaj pa odhajamo iz pom. lekarn,pa napravimo svoje,,?Malo ,,jutri,,dosta vsega je pouleg,ka trbej rešiti,pa na konce koncov koncesije se ne talajo kak albert keksi,malo študejrajte eni,nej ka mislite ka je tou smo tak kak 2 povejta.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.07.2019 ob 12:03 gost

      Kak je Jevšek tulo pred EU volitvami kak de delo za celo Pomurje!!! Zdaj pa z manjšinskim deležem uničuje Pom. lekarne. Ge so zdaj obljube o tem da Pomurje nuca EU poslanca - njega. Opet se rikta nekome stolček. Ej Sandi Sandi narod te je že spregledno.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.07.2019 ob 13:05 pišta gost

      Najboljša do sedaj je izjava Čergoli. Don Kihot in Sancho Pansa !!! To zmaga. Če malo pogledamo še druge občine hitro ugotovimo, da se vsepovsod dogajajo razne drame, tragedije, komedije in še kaj. Na žalost na koncu račun plačajo davkoplačevalci.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.