https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spodbudimo trajnostno mobilnost vzdolž Donave in postanimo zmagovalci

27.07.2018 ob 9:35  

Na konferenci projekta Transdanube.Pearl, ki je potekala v Ulmu v Nemčiji, so partnerji iz devetih držav iz območja Podonavja razpravljali o potencialih te regije in o možnostih za spodbujanje trajnostne mobilnosti v turizmu na tem območju.

Več kot 100 predstavnikov iz sektorjev turizem in mobilnost iz Podonavja se je udeležilo vmesne konference EU projekta Transdanube.Pearls, ki je potekala 11. julija 2018 v Neu-Ulmu v Nemčiji. Cilj konference je bil predstaviti mobilnostne in turistične storitve naravnane v prihodnost ter prednosti sodelovanja in transnacionalnih mrež.

Dogodek, ki ga je gostil Urad za Podonavje Ulm/Neu Ulm v sodelovanju z Ministrstvom za promet Baden-Württemberg, je potekal na Mednarodnem festivalu reke Donave v Ulmu/Neu Ulmu.

»Mobilnost brez avtomobilov prispeva k zmagovalni kombinaciji za vse: za podnebje, za prebivalce in za domače gospodarstvo,« je poudaril dr. Roger Sonderegger, predavatelj na Univerzi v Lucernu (Švica) na začetku konference. Trajnostna mobilnost je glavna tema projekta Transdanube.Pearls, katerega cilj je vzpostavitev mreže destinacij oz. t.i. »biserov«, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost v turizmu. Ta mreža bo obiskovalcem ponudila možnost, da z vlakom, avtobusom, kolesom ali okolju prijaznimi ladjami potujejo do, znotraj in med destinacijami vzdolž Donave. Cilj je zmanjšati uporabo osebnih avtomobilov in spodbuditi trajnostni turizem na omenjenem območju, od česar bodo neposredno korist imeli tudi prebivalci tega območja.

Prvi del konference je bil posvečen iskanju inovativnih rešitev in uspešnih primerov v prihodnost naravnanih mobilnosti in turistične ponudbe, kot so na primer mobilnostne postaje v Offenburgu v Nemčiji. Te postaje združujejo različne storitve mobilnosti, kot na primer izposojo koles, izmenjavo avtomobilov in postajališča javnega prevoza, na enem mestu in tako potnikom zagotovijo udoben prehod med različnimi mobilnostnimi sredstvi. Predstavljen je bil tudi turistični mobilnostni center v Kärntnu v Avstriji, kot primer dobre prakse, kako razviti in ponuditi privlačno trajnostno mobilnostno storitev tistim turistom, ki ne potujejo z avtomobilom.

Na konferenci je bilo organizirano t.i. »sejmišče«, na katerem so regionalni in mednarodni partnerji predstavili nove mobilnostne in informacijske storitve vzdolž Donave, med drugim sisteme za najem koles, mobilnostno-informacijske centre in prilagodljiv transport za mobilnost znotraj t.i. »zadnje milje«.

Drugi del konference je bil namenjen transnacionalnim mrežam. Spregovorili so o pomenu in koristih tovrstnih mrež, ter spoznali že obstoječe uspešne mreže, kot so »Alpski biseri« in »Danubeparks – The Danube River Network of Protected Areas«. Sledila je razprava, v kateri so sodelovali mednarodni oblikovalci politik iz Nemčije, Avstrije in Srbje, med njimi župan mesta Ulm Gunter Czisch, vodja oddelka »Trajnostna mobilnost« Ministrstva za promet Baden-Württemberg Christoph Erdmenger, pomočnica ministra za okolje iz Srbije Biljana Filipović in drugi strokovnjaki s področja turizma in mobilnosti. Tekom razprave je bila znova poudarjena potreba po skupnih ukrepih za spodbujanje trajnostne mobilnosti v turizmu na območju Podonavja.

Po konferenci je sledil dvodnevni seminar, ki se ga je udeležilo 40 partnerjev in predstavnikov turističnih organizacij iz porečja Donave. Seminar je predstavljal prvi korak v smeri vzpostavitve transnacionalne mreže Podonavskih biserov, ki bo spodbujala trajnostno mobilnost v turizmu.

 

O projektu Transdanube.Pearls

Evropski projekt Transdanube.Pearls, sofinanciran v okviru programa Interreg – Danube Transnational Programme se je pričel izvajati v začetku leta 2017 in traja 2,5 leti. Skupni proračun projekta znaša 2,9 milijona evrov. Vodilni partner v projektu je Agencija za okolje iz Avstrije, v projektu pa skupno sodeluje 15 organizacij iz devetih evropskih držav in 24 priključenih partnerjev, ki se zavzemajo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v turizmu. V okviru projekta, ki se bo zaključil junija 2019, bo vsaka od destinacij spodbujala trajnostno mobilnost v turizmu preko celovitega sklopa različnih ukrepov. Med slednjimi so implementacija mobilnostno-informacijskih centrov, izobraževanja mobilnostnih managerjev, priprava namenskih ukrepov za krepitev zmogljivosti lokalnih in regionalnih deležnikov ter izboljšana informiranost o mobilnosti in turizmu za prebivalce in za turiste. Poleg tega bodo v okviru projekta izvedene tudi pilotne aktivnosti za izposojo koles, nosilce za kolesa, parkirni sistemi in kolesarke poti, in sicer z namenom okrepiti trajnostno mobilnost vzdolž Donave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.