https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenci najraje plačujemo z gotovino

26.07.2019 ob 9:00  

Podatki iz raziskave Evropske centralne banke (ECB) kažejo, da je gotovina, sploh v Sloveniji, daleč najbolj priljubljeno plačilno sredstvo.

Najnovejša raziskava Evropske centralne banke o plačilnih navadah v članicah evrskega območja je sicer iz leta 2016. Pokazala je, da je bilo v državah članicah evrskega območja glede na število transakcij kar 78,8 odstotka nakupov plačanih z gotovino. Glede na vrednost nakupov je delež nekoliko manjši, a še vedno je bilo več kot 50 odstotkov nakupov plačanih z gotovino, pišejo Finance.

Slovenci smo pri uporabi gotovine nad evropskim povprečjem. Po ugotovitvah ECB so slovenski kupci v letu 2016 na prodajnih mestih, na primer v trgovinah, restavracijah, kioskih, na bencinskih servisih, v povprečju z gotovino plačali 80 odstotkov vseh nakupov. Vrednostno pa delež gotovinskih plačil za Slovenijo znaša 68 odstotkov.

Poleg Slovenije je gotovina najbolj priljubljeno plačilno sredstvo tudi v Nemčiji, Avstriji, na Slovaškem, v Grčiji, Španiji, Portugalski … Najraje so z gotovino plačevali na Malti, in sicer v 92 odstotkih vseh nakupov ter na Cipru in v Grčiji, kjer so z gotovino plačali 88 odstotkov vseh nakupov.

Kaj ti podatki pomenijo v primerjavi s prejšnjimi leti, ni znano. Na Banki Slovenije so namreč pojasnili, da je bila omenjena študija opravljena prvič, zato primerjave oziroma trendi s prejšnjimi leti niso na voljo.

Na Banki Slovenije sicer dodajajo: »Na podlagi izkušenj večjih trgovcev v Sloveniji lahko sklepamo, da se delež plačil z gotovino v zadnjih desetih letih ni bistveno spreminjal. Ocenjujemo pa, da bo delež gotovinskih transakcij z leti zelo počasi upadal, predvsem zaradi novih plačilnih instrumentov in menjave generacij (mobilno plačevanje, brezstično plačevanje …).«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.07.2019 ob 10:30 Lendavski kralj gost

      Ja u Lendavi uvijek platim u forintima. Možete pitati DF

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.07.2019 ob 12:10 gost

      Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultat. Več o tem lahko preberetee tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.07.2019 ob 23:02 dnar gost

      Itak, da z gotovino, ker gotovino tudi kasiram, ko delam. Veliko tudi šušmarim. Če bi imel denar na banki in plačeval z karticami bi tudi FURS in ostali državni smrduhi vedeli koliko denarja imam. Gotovina je še vedno najbolj varna. Pri sivi ekonomiji pa sploh. Če plačuješ s karticami te lahko določeni organi spremljajo, kje si se gibal, kaj si počel in kaj si plačeval. Z gotovino je to izključeno.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.