https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt Danube Region Leading Geothermal Energy (DARLINGe) se zaključuje

20.07.2019 ob 11:25  

Projekt namenjen izboljšanju energetske varnosti in učinkovitosti v Podonavju s spodbujanjem trajnostne rabe obstoječih in novih geotermalnih virov za pridobivanje toplote je dosegel 30 mesecev in bo zaključen septembra 2019. Ob koncu projekta bodo dokončno oblikovani in pripravljeni vsi projektni rezultati za prenos iz projektne spletne strani DARLINGe v razdelku Library. V letošnjem letu je bilo veliko dela posvečenega organizaciji nacionalnih promocijskih dogodkov v državah projektnih partnerjev z namenom, da se projektni rezultati predstavijo zainteresiranim stranem in potencialnim upravičencem in, še pomembneje, promociji rabe geotermalne energije v Podonavski regiji v učinkoviti rabi z uporabo kaskadnih sistemov.

Nacionalni promocijski dogodek v BiH,  kjer so predstavniki oblasti BiH za geologijo, rudarstvo, energijo vodo in okolje in Evropski integracijski sektor, občine, podjetja za razvoj projektov, uporabniki geotermalne energije ponudniki energije za ogrevanje, RRA in geološko združenje imeli priložnost slišati o znotraj projekta na novo razvitih/prilagojenih orodij, o slabostih ureditvenih okvirjev v BiH (izhajajoč iz SWOT analize). Splošen zaključek je bil, da bi nove ureditve morale biti sprejete za geotermalne vire, vodeč do hitrejših postopkov licenciranja in več spodbud od države.

Udeleženci dogodka v Sarajevu; 30. maj 2019

Predstavniki sektorskih agencij, državnih javnih oblasti, ponudniki javnih storitev in infrastrukture, srednje in malih podjetij ter lokalne javne oblasti so se udeležili nacionalno promocijskega dogodka v Zagrebu na Hrvaškem. Mnenja udeležencev o globokih geotermalnih vodonosnikov je bilo, da so bili slabo izkoriščeni. Nekaj komentarjev je bilo glede nujnih sprememb, ki bi morale biti uveljavljene v zakonodaji, z namenom poenostavitve in bolj učinkovitega raziskovanja, izkoriščanja in delovanja geotermalnih virov.

Udeleženci dogodka  Zagrebu; 15. maj 2019

Državni promocijski dogodek na Madžarskem kot spremljajoči dogodek Konference o obnovljivi energiji 2019 je privabil ministrstva, oblasti, vodilna podjetja v geotermalnem raziskovanju in razvijanju projektov, ter civilne družbe. V predstavitvi na plenarnem zasedanju Konference so bili predstavljeni DARLINGe cilji in rezultati v širšem političnem okvirju.  Povratne informacije deležnikov so se nanašale na potrebo bolj intenzivne podpore obnovljivim / geotermalnim projektom s strani države, kot tudi bolj močne vključitve geotermalne energije in njenih prednosti v nacionalni politični okvir. To je še posebej pomembno v tem trenutku, ko je kmalu uvedeni novi Madžarski podnebni in energetski politični okvir v fazi javnih razprav v tem trenutku.

Udeleženci dogodka v Budimpešti; 29. maj 2019

Administraciji okrožja Arad, lokalni administraciji, malim in srednje velikim podjetjem, NVO-jem in medijem so bili predstavljeni projektni rezultati in geotermalni potencial območja na državnem promocijskem dogodku v Romuniji. Potekala je diskusija o rabi geotermalnih virov v okrožjih Arad in Timis. S strani udeležencev so bile izpostavljene težave, saj v nekaterih primerih zemlja, geotermalna vrtina in distribucijske cevi za končno rabo pripadajo različnim latnikom.

Udeleženci dogodka v Aradu; 29. maj 2019

V Sloveniji je bil nacionalni promocijski dogodek organiziran 14. junija v Ljubljani v Kristalni Palači – BTC s strani Lokalne energetske agencije za Pomurje in Geološkega zavoda Slovenije. Dogodek je bil organiziran kot del konference En.občina & En.management 019. Več kot 50 ljudi, ki so zastopali ministrstva, oblasti, energetske agencije, različna podjetja za energetski in projektni razvoj, kot tudi civilne združbe, se je udeležilo dogodka.  Predstavljen je bil projekt DARLINGe in uporaba platforme za geotermalno energijo ter hkrati poudarjen nesporen potencial geotermalne energije regije, skupaj z občasnimi težavami izkoriščanja v posameznih primerih, kot tudi nekateri primanjkljaji v državni zakonodaji, ki so glavne ovire za povečano izkoriščanje geotermalne energije.

Udeleženci dogodka v Ljubljani; 14. junij 2019

Utrinki z dogodka v Ljubljani; 14. junij 2019

Projektni rezultati so bili obširno predstavljeni tudi na Evropskem geotermalnem kongresu v Haagu na Nizozemskem (11. – 14. junij 2019), ki je največji geotermalni dogodek v Evropi vsake 3 leta. Predstavljena je bila Podonavska regijska geotermalna strategija in informacijski sistem za podporo dekarbonizacije toplotnega sektorja, uporaba nove geološke sheme za zmanjšanje tveganja v Podonavski regiji in nova harmonizirana metoda za oris čezmejnih geotermalnih rezervoarjev in ocenitev virov. 

Napredek Podonavske geotermalne informacijske platforme (DRGIP)

Intenzivno sodelovanje med partnerji in skupno strinjanje glede vsebine, funkcionalnosti in vidiku modulov, ki sestavljajo spletno podprti interaktivni portal (DRGIP), t.i. Podonavsko geotermalno informacijsko platformo je prispevalo k uspešnemu zaključku projektnega rezultata. DRGIP bo na voljo od septembra 2019 dalje, dostopno s spletne strani www.darlinge.eu

Vstopna stran DGRIP

Zaključni dogodki projekta DARLINGe

Ob koncu projekta bo organizirana zaključna konferenca projekta DARLINGe v Budimpešti (Madžarska) v sredo, 25.9.2019 v Gellért Hotelu. Kjer bo osrednji del dogodka namenjen tematskemu zasedanju o projektnih rezultatih (pregled cilja in strategije projekta, ujemanje virov in potreb toplote, trenutna raba termalne rabe in prihodnjih potencialov ter Podonavska regijska geotermalna informacijska platforma (DRGIP). Več informacij o končni konferenci lahko najdete na: https://darlinge2019.webnode.hu. Udeležba je brezplačna, vendar je potrebna registracija preko spletne povezave: https://darlinge2019.webnode.hu/registration/ Po dogodku bo konzorcij vodil zaključno srečanje Transnacionalnega foruma deležnikov (TSF – Transnasional Stakholder Forum), ki pa je interne narave.

DGRIP pregledovalnik

V septembru bosta organizirana še dva brezplačna dogodka, in sicer: 

Četrtek, 12.9.2019 - Nacionalna delavnica o upravljanju rabe geotermalne energije in o uporabi orodja DRGIP - podonavski geotermalni informacijski platformi. Celodnevni dogodek se bo odvijal v Moravskih Toplicah v slovenskem jeziku.

Namen uporabe na projektnem območju DARLINGe

Petek, 13.9.2019 - Celodnevna ekskurzija na čezmejnem območju slovensko-madžarsko-hrvaškega pilotnega območja z ogledom večnamenske rabe v Moravskih Toplicah in 17,5 MWe geotermalne elektrarne Velika Ciglena pri Bjelovarju na Hrvaškem. Odhod z avtobusom je organiziran iz Moravskih Toplic. Dogodek bo potekal pretežno v angleškem jeziku. Prijave so možne do zapolnitve prostih mest.

Prikaz temperatur na projektnem območju DARLINGe

Vaše prijave sprejemajo do 21.8.2019 v obliki registracije preko spletne povezave: »PRIJAVA« 

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na Mišo Bizjak, misa.bizjak@geo-zs.si.

Slovenska partnerja v projektu LEA Pomurje in GeoZS.

Logotipi vseh partnerjev projekta.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.