https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Izbrali najboljša vina med več kot 600 vzorci

30.07.2019 ob 14:30  

S strokovnostjo in mednarodno prepoznavnostjo vinskega ocenjevanja v Gornji Radgoni že skoraj pol stoletja rase tudi ugled slovenskih vinarjev in vinogradništva v celoti. Ocenjevanje namreč na eni strani upošteva nova spoznanja s področij vinogradništva, vinarstva in potrošnje, na drugi strani pa njihov razvoj pospešuje.


Ocenjevalno komisijo, ki jo sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, nenehno pomlajujemo z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Medalje Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve. Ocenjevalne komisije podeljujejo ob srebrnih, zlatih in velikih zlatih medaljah tudi Šampionske nazive v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest.

Novost na letošnjem ocenjevanju

Stanko Čurin je bil zvest udeleženec ocenjevanja vin v Gornji Radgoni in na njem prejel številne, najvišje nagrade. Zato so se na Pomurskem sejmu odločili, da v čast legendi slovenskega vinogradništva podelijo nagrado Stanka Čurina za najvišje ocenjeno kapljico Vino Slovenija Gornja Radgona. Stanko Čurin je eden najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji. Enako uspešen, kot je bil pri uvajanju novih tehnologij v pridelavi, predelavi in kletarjenju, je bil prodoren tudi z novimi tržnimi pristopi na domačem in na tujih trgih. Bil je prvi zasebni vinogradnik Slovenije, ki je začel že v letu 1971 stekleničiti svoja vina najvišje kakovosti.

Na ocenjevanju skoraj 600 vzorcev

Komisije so v štirih dneh objektivno ocenile 678 vzorcev vin od 209 vinarjev. Na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 599 vzorcev vin od 174-ih vinarjev iz treh držav. Na ocenjevanju BIO vin je sodelovalo 30 vzorcev od 10-ih vinarjev. Novemu ocenjevanju tramincev je 25 vinarjev iz štirih držav zaupalo 49 najboljših tramincev.

Predsednik celotnega ocenjevanja in predsednik ene od štirih ocenjevalnih komisij je bil dr. Mojmir Wondra. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak, predsedniki ostalih treh ocenjevanj pa dr. Miran Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Člani komisij so bili: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Ivana Rendulić Jelušić, Alojz Filipič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Marko Benčina, Jure Štalcar, Mitja Herga, Marijan Čižmešija, Majda Brdnik, Martin Palz, Roman Štabuc, Darinko Ribolica, mag. Janez Valdhuber, Nika Gregorič, Mihaela Krsnik Kopše, Boštjan Zidar, Danilo Steyer, Ivan Mijošek in Janja Klanjčar Žajdela. Predsednik strokovne komisije ITC – International Traminer Challenge je bil Dušan Brejc, člani pa: mag. Darja Zemljič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Mitja Herga, Martin Palz, Roman Štabuc, Danilo Steyer in Ivan Mijošek.

Peneča vina: Diona brut nature 2011 Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova
Bela mirna vina nearomatičnih sort-suha: Chardonnay prestige 2016 Meum Winery, Klokočovnik
Mirna vina aromatičnih sort-suha: Muskateller Kittenberg 2018 Weingut u. Steirische Kelleri Johann Schneeberger
Mirna vina aromatičnih sort-polsladka: Dišeči traminec 2015 Steyer vina
Bela mirna vina-sladka: Renski rizling LV 2016, Vinska klet Prus
Mirna vina aromatičnih sort-sladka: Sauvignon LV 2016, Vinska klet Prus
Rose vina-cviček PTP: Cviček ptp 2018, Hiša vina Grabnar
Rdeča vina-teran PTP: Izbrani teran 2017, Vinska klet Boris in Alen Lisjak
Rdeča vina-suha do 3 leta: Rdeče-cuvee Rouge 2016, Bojan Lavrenčič
Bio vino: Rumeni muškat 2018, Vino Frešer
ITC-šampion s prodajno ceno do 10 evrov: Dišeči traminec 2015, Steyer vina

Nagrado Stanka Čurina je prejel Renski rizling ledeno vino 2016 z oceno 96,00 točk iz Vinske kleti Prus (Jožef Prus) iz Metlike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.07.2019 ob 17:01 DF gost

      ........ bil je prvi zasebni vinogradnik, ki je ze leta 1971 ........... Cak malo, kaj ni to v nasprotju z desnicarsko in Jansevo teorijo o prejsnjem sistemu?

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2019 ob 20:57 ...... gost

        DF - Je imel veze pri komunistih in partiji. Potem lahko, tako kot Jansa in Kucan, ter Zidan in ostali borci za denar. Nekdo je moral steklenciti vina za kaviar socialisticno elito in marsala. Ljudstvo pa naj sverca banana in kavo.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.07.2019 ob 18:25 gost

      DF tij si kreten na kubik! Škoda zemlje po kateri hodiš!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.07.2019 ob 22:43 Čergoli gost

      Kaj pa moja čmajga?????

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.