https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V murskosoboški bolnišnici posodobljene ambulante za otroke s posebnimi potrebami

29.07.2019 ob 13:00  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota od letošnjega julija deluje Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo. Razširjena individualna in timska obravnava se osredotoča na otroka in celotno družino.


S 1. januarjem 2019 je vstopil v veljavo nov Zakon o celostni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. S tem so se prejšnje razvojne ambulante z okrepitvijo timov s povečanjem števila zdravstvenega osebja in drugih strokovnjakov preoblikovale v Centre za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami. V razvojni ambulanti s centrom za zgodnjo obravnavo soboške bolnišnice bodo razširjeno individualno in timsko obravnavo nudili zdravnik specialist pediater, fizioterapevt, diplomirana in srednja medicinska sestra, zdravstveni administrator, delovni terapevt, logoped, socialni delavec, specialni pedagog, psiholog in po potrebi drugi strokovnjaki.

Za potrebe razširjene razvojne ambulante so renovirali prostore v pritličju stavbe stare porodnišnice. Tako so na voljo sedaj 3 sodobno opremljene ambulante, ki so enostavno in prijazno dostopne tudi za tiste gibalno najbolj ovirane. Zelo pomembna novost, ki ju prinaša novi pristop pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, sta vključitev otrokove družine in multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi.

Centri oziroma razširjene razvojne ambulante se povezujejo z vrtci, osnovnimi šolami, centrom za socialno delo in drugimi. Tako so vsi deležniki, ki obravnavajo otroka s posebnimi potrebami in njegovo družino, povezani v celoto, ki nudi sistemsko oporo družinam. V Sloveniji je vsako leto v zgodnjo obravnavo na novo vključenih okoli 400 otrok s posebnimi potrebami, skupno pa je take obravnave v predšolskem obdobju deležnih 1200 otrok. V lanskem letu so v soboški bolnišnici v 3.134 obravnavah pregledali 498 otrok in v letošnjem letu (obdobje januar-junij) so v 2.129 obravnavah pregledali 377 otrok.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.07.2019 ob 15:29 GOTOVI SMO gost

      Je že fajn če kaj poskušajo na novo, samo moje mnenje je da to kar imajo naj delajo tako kot je potrebno. Ne pa da Pomurski pisuni pišete za vsako novo školjko, ki se zamenja v bolnici - problemov pa ne vidite, oziroma jih ne smete videti. Tu mislim predvsem na normalno dostopnost do specialističnih ambulant, ker to kar se dogaja glede čakalnih vrst ne, moreš verjeti, da je to možno v tej jebeni državi. Ko moraš naprimer čakati na specialistični pregled pri kardiologu, ne boste verjeli, skoraj 3 leta in podobne čakalne dobe so skoraj po vseh ambulantah. Zdaj pa mi naj nekdo pri zdravi pameti pove, da ta ki čaka na pregled pri kardiologu 3 leta zaradi bolezni srca, ta pregled sploh dočaka, če pa že dočaka kako se mu zdravstveno stanje v tem času poslabša. Če bi mi bili pravna država - pa nismo, je to po KZ povzročitev smrti iz čiste malomarnosti in ve se točno odgovornost z imenom in priimkom od pred. vlade Šarca niže po funkcijah. Ne bom rekel, da je kriva samo bolnišnica, je pa ena od sokrivcev.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.07.2019 ob 18:12 DF gost

        Gotov si ti. Odkod tebi tri leta? Daj ne seri vec. To, kar so napravili, je pa res vse pohvale vredno. Bravo in cestitke vsem, ki so si prizadevali za to in vsem, ki bodo na razpolago za pomoc otrokom in starsem.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.07.2019 ob 15:33 BOLNICA - MS gost

      Je že fajn če kaj poskušajo na novo, samo moje mnenje je da to kar imajo naj delajo tako kot je potrebno. Tu mislim predvsem normalna dostopnost do specialističnih ambulant, ker to kar se dogaja glede čakalnih vrst ne moreš verjeti, da je to možno v tej jebeni državi. Ko moraš naprimer čakati na specialistični pregled pri kardiologu, ne boste verjeli, skoraj 3 leta in podobne čakalne dobe so skoraj povsod. Zdaj pa mi naj nekdo pri zdravi pameti pove, da ta ki čaka na pregled pri kardiologu 3 leta zaradi bolezni srca, ta pregled sploh dočaka, če pa že dočaka kako se mu zdravstveno stanje v tem času poslabša. Če bi mi bili pravna država - pa nismo, je to po KZ povzročitev smrti iz čiste malomarnosti in ve se točno odgovornost z imenom in priimkom od pred. vlade Šarca niže po funkcijah. Ne bom rekel, da je kriva samo bolnišnica, je pa ena od sokrivcev.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.07.2019 ob 19:55 Lendavski nadvojvoda gost

      "Bolnica-MS", egoist si do konca,nergač ,zahojeni si,pa še kaj,ti bruhanje eno.Govora je o deci,ki so malo bolj potrebni pomoči kot verjetno ti.Hudo prav je ,da se jim posvečamo in pomagamo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.07.2019 ob 20:09 ZA DF gost

      DF enostavno obrni telefon in preveri ali pa preveri na spletni strani, nobena umetnost če se na to razumeš, če pa ne veš kaj pišeš pa vtihni in se ne mešaj v vsak komentar.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.07.2019 ob 20:30 DF gost

        Ne razumem kako ste doloceni ljudje lahko taki primitivci. Ce si res potreben nujne zdravniske pomoci, poklices resevalno sluzbo, te odpeljejo na urgenco in takoj dobis vso potrebno in strokovno pomoc. Ce nisi potreben takojsnje zdravniske oskrbe, ti zdravnik napise napotnico in polno je zasebnih kardiologov, ki ti hitro nudijo ustrezne preglede in pomoc, ki jih ni potrebno placati, ker so koncesionarji. A TROTI STE TROTI IN BOSTE NABIJALI SVOJE.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.07.2019 ob 3:27 ZA DF gost

      DF - komu ti deliš, primitivec, trotle itd, pazi jas nisem deca s katero se ti zajebavaš, ko se bova srečala, ker dobro vem kdo si, te bom vprašal po zdravju pa bom videl če boš tak junak.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2019 ob 8:49 DF gost

        In kdo si ti, da mi javno grozis? Spelji se in se ne delaj junaka za tipkovnico. SE ENKRAT POSEBEJ ZATE: ZAME JE TROTL TISTI, KI NEPRESTANO NAPADA NASE ZDRAVSTVO IN RAKICANSKO BOLNISNICO. iMATE BREZPLACNO MOZNOSTI ZA VSE, KAR MEDICINA DAJE. KOMU PRI NAS NI VSEC, SE NAJ PRESELI V AMERIKO, KJER SE DO ZDRAVNIKA NE BO PRISEL, CE NE BO IMEL POLNE DENARNICE.

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.07.2019 ob 10:40 ZA DF gost

      DF - zdaj te pa imam zadosti, ka se pa gor prosiš, znaš čitati, zapisal sem DA TE BOM VPRAŠAL PO ZDRAVJU kje je pa to kaka grožnja. Na moj komentar, ki ni bil namenjen tebi, ampak bolnici si se ti odzval z kako pravici te sprašujem ? Moja ustavna pravica pa je, da lahko zapišem svoje mnenje, ki ni bilo namenjeno tebi ampak bolnici. To kar si pa ti predstavljaš kaj bi jaz lahko pisal in kaj ne, zajebi tak nizko še nismo padli v tej državi, ZAENKRAT ŠE VELJA SVOBODA GOVORA. Če se boš pa še enkrat vtikal v moje pisanje, ki ni namenjeno tebi bom tisti trenutek objavil tvoje ime, priimek in naslov, da bo vsem jasno kdo si, ker mene tvoji komentarji ne zanimajo in nikoli se nisem in se ne mislim odzivati na njih, vsak je odgovoren kar napiše in tvoje skrivanje za DF še ne pomeni, da lahko kogarkoli žališ, saj mene ne boš.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2019 ob 10:47 DF gost

        Se ena groznja. Komaj cakam, da objavis moje ime. Te se bova pa osebno srecala in bom jaz tebe kaj vprasal. Previsoko nosis svoj kljun.

        0 5 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.07.2019 ob 16:26 lojze gost

      DF ........... Tij se ne prosi gor in se ne delaj pametnega .Tij si se našel,da hvališ bolnico ? Spomni se ko si pisal vse najslabše in kaj vse delajo sestre ponoči in doktorji . ZA DF ti je stopil na rep in te opozoril da se ne opleči v vsaki komentar .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2019 ob 16:40 DF gost

        Nic se ne delam pametnega, tudi sam veckrat nimam prav, a hotel sem ljudem povedati, kako lahko po potrebi hitro pridejo do ustrezne in kakovostne zdravniske pomoci. Bil sem nekajkrat v rakicanski bolnisnici in sem zadovoljen z njihovim delom. Pohvala vsem, ki so se z mano ukvarjali in mi pomagali.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.