https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V murskosoboški bolnišnici začeli izvajati koronarografije

31.07.2019 ob 13:50  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so ta teden začeli izvajati invazivno srčno diagnostiko. Nov program je pomembna pridobitev za bolnišnico in pomurske paciente. V letu 2019 načrtujejo opraviti vsaj 100 preiskav.  

Sprva bodo v murskosoboški bolnišnici program invazivne srčne diagnostike (koronarografije, katetrizacije levega srca in perkutane intervencije na koronarnem žilju) izvajali 1-2 krat tedensko z izkušenim timom zdravnikov pod vodstvom prof. dr. Mitje Lainščaka. Prve posege je v tem tednu izvedel mag. Ivica Nikolajević. Letos načrtujejo opraviti vsaj 100 preiskav, čim prej pa želijo zagotoviti izvedbo večini hospitaliziranih bolnikov z akutnim infarktom srca. Za potrebe interventne kardiologije načrtujejo izgradnjo novih prostorov in nakup novega angiografa, saj tovrstne preiskave letno potrebuje vsaj 800 bolnikov iz Pomurja. 

 

Koronarografija je ključna invazivna kardiološka preiskava, ki omogoča pregled koronarnega žilja. Pri preiskavi vstopijo v stegensko ali radialno arterijo in nato s katetrom do ustja koronarne žile. Koronarno anatomijo in morfologijo si nato prikažejo s pomočjo kontrastnega sredstva ter ocenijo prisotnost ter obseg koronarne bolezni. Glede na izvid in klinično pomembnost spremembe (zapora, zožitev) ter stanje bolnika je nato možna perkutana koronarna intervencija (PCI), ob čemer v veliki večini primerov vstavijo žilno opornico (stent). Če je bolezen nedostopna perkutani intervenciji ali če gre za oceno koronarnega žilja v okvirju bolezni zaklopk, bolnika napotijo na  operativni poseg.

Do sedaj so pomurski bolniki morali za tovrstni poseg v enega izmed šestih interventnih kardioloških centrov, vendar je od teh 24-urna pripravljenost ekipe za tovrstni poseg le v obeh kliničnih centrih - UKC Ljubljana in UKC Maribor.  Za pomurske paciente je izvajanje invazivne srčne diagnostike v regijski bolnišnici pomembna pridobitev, saj ima pomurska regija najvišjo pogostost ter umrljivost (tudi prezgodnjo) zaradi bolezni srca in žilja v Sloveniji

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2019 ob 14:27 DF gost

      Res dobra novica za bolnike. Zanimiva je tudi fotografija bolnisnice s kraja, ki ni obicajen za fotografe.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.07.2019 ob 22:26 gost

      DF Ne motaj na veke nekaj brezi veze

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.