https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešno zaključili projekt YouInHerit

31.05.2019 ob 13:05  

Ob koncu projekta je bil pripravljen film, ki prikazuje potek projektnih aktivnosti od začetka do konca projekta. Film je na voljo v šestih različicah: angleška različica ter različice s slovenskimi, hrvaškimi, madžarskimi, italijanskimi in poljskimi podnapisi.


Projekt YouInHerit, namenjen vključevanju mladih v inovativno vrednotenje in oživljanje tradicionalnih obrti kot kulturne dediščine, z namenom povečevanja privlačnosti in konkurenčnosti urbanih območij v dinamični dobi, v Pomurju povezuje akterje s področja kulturne dediščine, lokalne oblasti in mlade z namenom ohranjanja kulturne dediščine.

YouInHerit film in poenostavljen priročnik

Ob koncu projekta sta bila izdelana priročnik in film. Priročnik zajema skupek izvedenih metod dela, ki so jih projektni partnerji uporabili tekom izvajanja projektnih aktivnosti in so jih prepoznali kot uspešne metode za upravljanje s kulturno dediščino. V Pomurju so bile te metode: vključevanje vplivnih akterjev, izdelki za promocijo obrti in učenje obrti za njeno promocijo.

Film YouInHerit povzema aktivnosti celotnega partnerstva, in vključuje proces projekta od začetka do konca. Pripravljenih je bilo šest različic filma, in sicer mednarodna angleška verzija, ter verzije s podnapisi v jezikih držav, od koder prihajajo projektni partnerji: slovenščina, hrvaščina, madžarščina, poljščina in italijanščina.

Slovenska različica filma:

O projektu YouInHerit

Projekt YouInHerit je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru programa Interreg Central Europe in traja od 1.6.2016 do 31.5.2019. v projektu sodeluje 12 partnerjev iz 5 evropskih držav, in sicer Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Poljske in Italije. Poleg Razvojne agencije Sinergija so slovenski partnerji v projektu tudi Občina Beltinci, Občina Piran ter Pomorski muzej Sergej Mašera iz Pirana. Vodilni partner v projektu je Občina Budafok iz Madžarske. Partnerji so znotraj svojih regij prepoznali tradicionalne obrti, ki izumirajo, in aktivnosti v svojem okolju navezali na to obrt. V Pomurju sta to mlinarstvo in lončarstvo, na Primorskem solinarstvo, na Hrvaškem oljkarstvo, v Italiji gondoljerstvo, na Poljskem tradicionalno pivovarstvo in na Madžarskem vinarstvo.

Projekt YouInHerit obravnava aktualno problematiko, ki je povezana z opuščanjem opravljanja tradicionalnih obrti, pomanjkanjem vključenosti in zanimanja mladih za inovativno nadaljevanje tradicionalnih obrti, tudi kot zaposlitvene priložnosti. Partnerji v projektu kot skupni problem izpostavljajo pomanjkanje vključenosti mladih v procese oživljanja kulturne dediščine ter sooblikovanje inovativnih idej za uspešno aktivacijo tradicionalnih obrti.

S projektom YouInHerit želimo doseči, da mladi v oživljanju kulturne dediščine in tradicionalnih obrti prepoznajo potencial in zaposlitvene priložnosti zase ter s svojimi idejami, predlogi ter aktivnim vključevanjem v projektne aktivnosti prispevajo k razvoju lokalnega okolja, v katerem živijo. Poleg vključevanja mladih se projekt YouInHerit obrača tudi k občinam ter drugim oblikam lokalnih in regionalnih oblasti z namenom, da skozi usposabljanje izvedeno v okviru projekta oplemeniti kapaciteto njihovega znanja ter posledično izboljša upravljanje z ohranjeno kulturno dediščino v Pomurju in drugih vključenih evropskih regijah.

Pilotne aktivnosti v Pomurju

Pilotne aktivnosti v Pomurju so se osredotočale na krepitev zmogljivosti lokalnih oblasti na področju kulturne dediščine in na vključevanje mladih v ohranjanje kulturne dediščine. Izvedene so bile naslednje aktivnosti:

-             Pripravljeno je bilo gradivo za usposabljanje za krepitev zmogljivosti v Pomurju. Gradivo je namenjeno lokalnim oblastem in drugim pomembnim deležnikom, ki so vpeti v ohranjanje kulturne dediščine, z namenom, da bi zagotovili ustrezno znanje in spretnosti za aktiviranje mladih na področju kulturne dediščine. Konceptualno sta bili razviti dve teoretični in dve praktični usposabljanji, katerih namen je bil spodbuditi vključevanje mladih v ohranjanje kulturne dediščine. Vsa usposabljanja so bila tudi izvedena.

-             Izvedene so bile lončarske delavnice za mlade, z namenom mladim predati znanje in veščine starih obrti. Na delavnicah  so se mladi seznanili z osnovami lončarstva, hkrati pa so tudi sami sedli za lončarsko vreteno in izdelali svoj izdelek.

-             Razvit je bil koncept Mlinarsko-Lončarske poti v Pomurju, v katerem so zbrane informacije o obstoječih mlinih in lončarjih na področju naše regije. Na osnovi tega je bila izdelana brošura z informacijami o mlinih in lončarjih v Pomurju.

-             Izvedena je bila info točka na Mednarodnem folklornem festivalu v  Beltincih, kjer so obiskovalce informirali o projektu ter mlade obiskovalce spodbujali k aktivnemu udejstvovanju v procesu ohranjanja kulturne dediščine.

Fotogalerija

Komentarji

!Za komentiranje se morate prijaviti

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.