https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V enotedenskem poostrenem nadzoru policisti odkrili 633 kršitev

03.08.2019 ob 9:00  

Med 22. in 28. julijem je v okviru mednarodne akcije Truck & Bus po vsej Sloveniji potekal poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Policisti so v tem času ugotovili 633 kršitev prometne zakonodaje, so zapisali v Slovenski Policiji.

V enotedenskem poostrenem nadzoru so policisti kontrolirali 235 avtobusov in 2.773 tovornih vozil. Pri 27 voznikih avtobusov in 526 voznikih tovornih vozil so skupaj ugotovili 633 kršitev.

Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenitvijo vozil, neizpolnjevanjem zahteve po obveznih počitkih in odmorih voznikov ter nepravilno zavarovanim tovorom.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tem policisti znova opozarjajo vse voznike tovornih vozil in avtobusov - upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Foto: policija.si

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.