https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji še precej prostora za izboljševanje predpakiranih živil

02.09.2019 ob 6:00  

Mednarodna raziskava o tem, kako zdrava so predpakirana živila, je pokazala, da je v Sloveniji še precej prostora za izboljšanje, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko, ki je izvajal raziskavo v Sloveniji.

Gre za doslej najobsežnejšo mednarodno primerjavo prehranske kakovosti predpakiranih živil, ki je projekt mednarodnega konzorcija INFORMAS, del katerega je tudi Inštitut za nutricionistiko. Raziskovalci so v 12 izbranih državah s tako imenovano metodo profiliranja živil ugotavljali, kako zdrava so na tržišču razpoložljiva živila.

Uživanje visoko procesiranih predpakiranih živil v nekaterih državah predstavlja že dve tretjini dnevnega energijskega vnosa, kar je v nasprotju s smernicami zdrave prehrane. Takšna živila so namreč pogosto energijsko bogata, a revna s hranili.

Raziskava je pokazala, da so med državami znatne razlike v hranilni sestavi razpoložljivih predpakiranih živil. Splošno stanje v Sloveniji je sicer boljše od nekaterih manj razvitih držav, zaostajamo pa za bolj razvitimi državami, kot so Avstralija, Velika Britanija in Kanada.

Čeprav je sestava predpakiranih živil v prvi vrsti odvisna od proizvajalcev živil, so razlogi za opažene razlike med državami odvisni tudi od vrste drugih dejavnikov, vključno z nacionalnimi regulatornimi omejitvami ter prehranskimi navadami in ozaveščenostjo prebivalcev, katerih odločitve o nakupu usmerjajo razvoj novih izdelkov v živilski industriji.

Slovenski del raziskave je vodil prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko: »Zanimiva je tudi primerjava med državami, če se osredotočimo na posamezne skupine živil. Izstopajo npr. mlečni izdelki, ki so v zgornji tretjini živil z bolj ugodno hranilno sestavo. V zvezi s tem me veseli, da mnogi slovenski potrošniki radi posegajo po običajnih nesladkanih mlečnih izdelkih, kar ni značilno za vse države. Opažam, da v mnogih evropskih državah sladkajo tudi t.i. naravne jogurte. To pri nas ni običajno in upam, da bo tako tudi ostalo.«

Raziskava je sicer pokazala tudi na skupine živil, ki so v Sloveniji po prehranski sestavi znatno slabše od mednarodnega povprečja – predvsem gre za brezalkoholne pijače, prigrizke in mesne izdelke, vendar pa je znaten napredek možen tudi znotraj kategorij, kjer smo se odrezali bolje.

Raziskava je bila objavljena v najbolj priznani znanstveni reviji s področja raziskovanja debelosti Obesity reviews.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.09.2019 ob 8:27 DF gost

      Najbolj zaupam tistemu vinu ki ga pridelam sam v svojih goricah. Nikoli ne bi pil kupljenega vina. To je tolko sranja noter.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.09.2019 ob 17:17 Hrama?? gost

      Sama plastika in aluminij.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.09.2019 ob 21:44 pišta gost

      Ehh sedaj pa spet vsi pametni okrog tega. Če pogledamo globalno imamo določene izdelke povsod po svetu. Med najbolj znanimi so tisti iz druge slike. Ljudje so vse manj doma in imajo vse manj čas. Zato tudi potreba, da se kupi nekaj, da si hitro pripraviš kosilo. Če seveda imaš čas, da si ga pripraviš doma. Zaradi visokih higienskih standardov je za vsako živilo tudi potrebna ustrezna embalaža. Sedaj, ko je gonja proti plastiki, čeprav Evropa že dolgo skoraj vse reciklira, me zanima, kako bodo določene artikle pakirali, če se plastika absolutno prepove? No, ne bo se prepovedala, ker potem nekaterih artiklov ne bo mogoče prodajati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.