https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Od danes na voljo zbirateljski kovanci posvečeni 100. obletnici priključitve Prekmurja

12.08.2019 ob 9:00  

Banka Slovenije je danes, 12. avgusta v obtok poslala nove zbirateljske kovance, posvečene 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini. Zlatnik, srebrnik in dvokovinski zbirateljski kovanec so zakonito plačilno sredstvo na območju Slovenije, v drugih državah bo njihova vrednost le numizmatična.

V Banki Slovenije želijo z izdajo tokratnih zbirateljskih kovancev dodati posebno težo 17. avgustu, državnemu prazniku. Na ta dan pred 100 leti je namreč ozemlje Slovenske krajine, Prekmurja in Porabja, jugoslovanska vojska, ki je 12. avgusta 1919 ozemlje zasedla brez boja, predala civilni oblasti. S tem so bili prekmurski Slovenci po osmih stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom.

Priključitev Prekmurja k matični domovini, je upodobljena s citatom narodnega buditelja in publicista Jožefa Klekla st. iz številke tednika Novine, izdane 17. avgusta 1919: "Deca ste lüblene slovenske matere". Ta je prepleten s figuralno upodobitvijo štorklje v letu, ki leti v smeri od vzhoda proti zahodu in s tem simbolno predstavlja priključitev.

Tokratni zbirateljski kovaci prihajajo v naslednji nakladi: 500 zlatnikov, 1.500 srebrnikov in 51.000 dvokovinskih zbirateljskih kovancev, od tega 1.000 kosov v tehniki visokega sijaja (proof), pakiranih v plastični kapsuli.
Na voljo so po ceni 340 evrov za zlatnik in 50 evrov za srebrnik. Dvokovinski kovanec pa je na voljo po njegovi nominalni vrednosti 3 evrov. Na Banki Slovenije ob tem pojasnjujemo, da bodo omenjeni kovanci na voljo pri blagajniškem okencu Banke Slovenije na Štefanovi ulici v Ljubljani in v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije.

Vse zbirateljske kovance je seveda mogoče uporabiti tudi kot plačilno sredstvo, njihova nominalna vrednost pa znaša 100 evrov za zlatnik in 30 evrov za srebrnik. Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo na območju Republike Slovenije, v drugih državah je njihova vrednost le numizmatična.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.08.2019 ob 17:27 Prekmurec gost

      Prav je da se obeleži obletnica tudi na tak način. A dokler bo Prekmurje najslabše plačana pokrajina v Sloveniji, dokler bodo delavci čakali na plače tudi do 3 mesece, samo zato da jih na koncu ne bodo dobili. Dokler bo v Prekmurju najvišja stopnja brezposelnosti in največ prejemnikov državne socialne pomoči, bodo v vrsti za te kovance v stali samo v Ljubljani in tistih nekaj prekmurskih poslancev, ki si to seveda lahko privoščijo. Pa srečno Prekmurje, na nadljnjih 100 let

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.08.2019 ob 17:36 gost

        Pa koga ti kovanci zanimajo. Denar, ki ga boste zapravili za to praznovanje in se med sabo do smrti skregali, bi raje dali za pametne namene. Zopet bo par ljudi obogatelo na račun tega praznovanja, ki že celo leto traja, delavec in upokojenec pa od tega ne bosta imela nič.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.