https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ta teden v znamenju 100. obletnice združitve Prekmurja z matičnim narodom

12.08.2019 ob 13:30  

V soboto, 17. avgusta bo v Beltincih potekala osrednja proslava ob prazniku zdržitve Prekmurja z matičnim narodom, isti dan bo tudi sveta maša posvečena temu prazniku. Praznično pa ne bo le v soboto, temveč bo cel teden takorekoč posvečen prekmurcem in 100. obletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom.


Tretji program Radia Slovenija - program Ars pripravlja bogat teden kulturno-umetniških vsebin, povezanih s Prekmurjem in njenimi ustvarjalci. Nocojšnji dan bosta sklenila literarni večer, na katerem bo Evgen Car interpretiral prekmursko poezijo, ter Literarni nokturno s pesmimi Prekmurja. Vsak dan bodo začeli z jutranjicami oziroma s poezijo prekmurskih pesnic in pesnikov. Dramski igralci bodo interpretirali pesmi, ki so jih napisali Dušan Šarotar, Lučka Zorko, Jožef Novak, Tine Mlinarič, Denis Škofič in Milan Vincetič, nedeljska jutranjica pa bo namenjena ljudskim pesmim Prekmurja. Za glasbeno podobo bo poskrbel prekmurski skladatelj Tomaž Rauch.

Literatne vsebine

V Literarnih nokturnih boste lahko prisluhnili delom Ferda Godine, romskega pesnika Jožeta Livijena ter pesmih Franja Horvata, Jožefa Baše Miroslava, Alija Kardoša, Franca Talanyija, Franca Šebjaniča, Ivana Krampača, Štefana Kardoša, Ferija Lainščka ter Suzane Tratnik.

Sredina Literarna matineja bo ponudila arhivski pogovor Branka Šömna z Miškom Kranjcem in odlomkom iz filma Strici so mi povedali, izbrana proza za soboto je Republika jutranje rose Vladimirja P. Štefaneca, v nedeljskem Literarnem portretu bodo predstavili Evalda Flisarja, vsak dan pa bo zjutraj na sporedu radijska igra po istoimenskem romanu Ferija Lainščka Nedotakljivi, ki jo režira Irena Glonar.

Beseda bo tekla tudi o prekmurščini

V Jezikovnih pogovorih bodo predstavili Marca Lelanda Greenberga, profesorja slovanskih jezikov in književnosti na Fakulteti za jezike, literature in kulture Univerze v Kansasu, ki je doktoriral iz prekmurščine, V Spominih, pismih in potopisih pa boste lahko prisluhnili reportažnemu zapisu Juša Kozaka iz leta 1934, v Razgledih in razmislekih bodo predstavljena doživljanja Prekmurja skozi zaznave pisatelja Šarotarja.

V torkovih Mejnikih identitete bo jezikoslovka Klavdija Sedar govorila o slovenskem slovstvu v Prekmurju, Esej na radiu pripravlja Milan Vincetič, V Arsovem forumu pa bo beseda tekla o Prekmurju, kakršno je danes.

Predstavili bodo prekmursko glasbo

Petkovi Likovni odmevi bodo posvečeni Galeriji - Muzeju Lendava, Torkov Oder pa Fronti, 14. murskosoboški festival sodobnega plesa. V oddaji Izpod peresa slovenskih skladateljev bodo gostili skladatelja, pevca in multiinstrumentalista Tomaža Raucha, V Arsovih spominčicah pa bodo predstavili dela Slavka Osterca, Romana Sarjaša, Janija Goloba, Demetrija Žebreta ter pet ljudskih pesmi v priredbi Uroša Kreka. Oddajo Mojstri samospeva bodo posvetili delom France Cigan.

V oddaji S solističnih in komornih koncertov bodo predvajali posnetke s koncertov festivala klasične glasbe PAC-ev glasbeni maj, ki ga je med leti 2002 in 2013 prirejal Pomurski Akademski Center - PAC, s katerim bo povezan tudi Glasbeni portret; posvečajo ga prekmurskemu skladatelju Slavku Šuklarju, umetniškemu vodji PAC-evega glasbenega maja. V oddaji Srce šansona bo na sporedu izbor prekmurske poezije zadnjih dveh desetletij, kot so jo uglasbili in pretežno izvedli prekmurski glasbeniki. V oddaji Za en bokal muzike se bodo posvetili prekmurski ljudski glasbi.

V oddaji Sedmi dan bo gost škof Peter Štumpf

Pokrajino na levi strani reke Mure med drugim zaznamuje verski pluralizem, V Sledeh večnosti bodo predstavili versko sožitje med katoličani in evangeličani, oddajo Sedmi dan pa bodo posvetili razmislekom ob stoletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Gost bo murskosoboški škof Peter Štumpf.

Zborovski kotiček za mlade v Prekmurskem tednu namenjamo predstavitvi dela projekta »Tam v meglicah nad mursko vodo«, ki ga je za našo radijsko postajo posnel mladinski zbor OŠ III Murska Sobota pod vodstvom zborovodkinje Tjaše Šimonka. Mladi pevci bodo zapeli vrsto priredb skladb Vlada Kreslina, vse so nastale v počastitev stoletnice združitve Prekmurja z matičnim narodom, v okviru skupne umetniške pobude OŠ III iz Murske Sobote in OŠ Beltinci. Avtorja priredb sta Tjaša Šimonka in Miha Kavaš.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.08.2019 ob 19:24 gost gost

      Zgodovinska napaka Prekmurcev, duhovščina ima oltar v interesu kapitala !

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.08.2019 ob 11:50 gost

      Lainščka pa Štrumfa mi glij trbej poslüšati, za te mesec zahtevan naročnino za RTV nazaj!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.