https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

VIDEO: Za Prekmurje gre!

15.08.2019 ob 6:00  

Pred vrati je vrhunec slovesnosti ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V sklop praznovanja 100. obletnice je bil posnet tudi dokumentarni film "Za Prekmurje gre!", ki je mala učna ura polpretekle zgodovine Prekmurja. Od jeseni 1918 do poletja 1919, natančneje 17. avgusta, se je v tej pokrajini zamenjalo kar devet oblasti. 

 

Letos mineva natanko 100 let, odkar sta dr. Matija Slavič in dr. Franc Kovačič na pariški mirovni konferenci končala svojo narodnostno naravnano, strokovno in znanstveno utemeljeno bitko v hudi diplomatski igri „velikih“ z „malimi“, ki še mednarodno sprva niso bili priznani. Priložnost za priključitev prekmurskih Slovencev k matični domovini se je pokazala po koncu prve svetovne vojne, ko je razpadla Avstro-Ogrska.

V dokumentarno-igranem filmu "Za Prekmurje gre!" je v slabi uri prikazano nemirno obdobje, ko so se Prekmurci združili z matičnim narodom, saj se je v tistih desetih mesecih v Prekmurju zamenjalo kar devet oblasti.

Dokumentarni film si lahko pogledate na spodnji videopovezavi:

Avtor in režiser dokumentarnega filma "Za Prekmurje gre!" je Štefan Celec. Direktor fotografije je Jože Glažar, za filmsko glasbo pa so poskrbeli Samo Budna, Andrej Sobočan in Dejan Berden.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2019 ob 11:03 strelec gost

      Kot Lendavčan slavim to prireditev a malo z grenkim priokusom. Za prekmurce je ta priključitev imela grenki priokus tako za slovence kot madžare. Zgubili smo Porabje z Monoštrom, kjer je bilo nekoč samo slovensko prebivalstvo, madžari pa so izgubili ozemlja, na katerem so živeli samo madžari in slovencev tam sploh ni bilo, tu imam v mislih predvsem Dobrovnik z okoliškimi vasmi, Žitkovci, Radmožanci, Genterovci, Mostje, Banuta, Dolga vas, Pince, Dolina, mogoče sem še kaj pozabil. Sam osebno sem pa vesel, da smo del prekmurja in ne Madžarske, žal mi je za Monošter, bi kar zamenjal z Madžari z Dobrovniško okolico, no zdaj je za kaj takega seveda prepozno.

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.08.2019 ob 11:09 gost

      STRELEC POZABIL SI HODOŠ IN KRPLIVNIK.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2019 ob 11:26 strelec gost

      Ja saj pravim, da sem verjetno kake vasi izpustil. Tudi Kapca in Kot sta bla pretežno madžarski vasi. Žal mi je, da v porabju kmalu nebo več prekmurcev, tam so se prekmurci bolj ali manj pomadžarili-pomanjkanje nacionalne zavesti.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2019 ob 14:50 KAJ JE MURA ŠEPETALA gost

      Kaj je Müjra šepetala ? Müjra je zašepetala: Strüga moja zlato vala . . . ali so vam vrelci znani, odket ga prineso vali ? . . . Tü kre moje leve strani rod prebiva, rod pregnani . . . jokat se je hodo v mene. Z večstoletne grozne teme . . . Njegove suze so zlato, ki ga skrivam pod vodo . . . * * * Müjra je zašepetala: Kelkokrat sem z mesta vstala, poplavila rodno zemljo . . . Tiste, ki slobodo jemlo v svojem srdi sem iskala, ka bi njim na znan je dala: ne me večni zato stvoro, da bi val moj brate ločo, jaz vezalje sem za nje ki kre strani mi žive. J. Klekl

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2019 ob 15:03 SRAMOTA gost

      Pomurec.com briše (noče objaviti) članek priznanega zgodovinarja dr. STANETA GRANDE ker je v njem preveč resničnih dejstev o Prekmurju, toliko o objektivnosti ki sliši na ime pomurec.com, ki je s tem samo potrdil, kdo ga financira in kam spada SRAMOTA

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.08.2019 ob 15:24 gost

      OSEBAM, KI SE SRAMUJEJO ZGODOVINSKIH DEJSTEV IN POTVARJAJO ZGODOVINO NI POMOČI.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.08.2019 ob 15:27 gost

      Kdo pa kje omenja Janšo, ti si resno bolan, enkrat si ga nekam potisni, da te ne bo preganjal več. Si pa sumljiv sigurno si bil zraven ko ste kradli.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2019 ob 15:42 gost

        Ti si popoln nevednež. Pa ta STANE GANDA je Janšev človek, da bolj ne more biti. Še bolj kot dvakratni doktor iz Amerike v Ustavnem Sodišču.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.08.2019 ob 18:30 gost

      Sam spoštujem ljudi, ki so študirali in doktorirali v tujini (kak po tvojem dvakratni doktor) ker vem da so doštudirali na svetovno znanih univerzah, kjer se znanja nikoli ni dalo kupiti kot v Jugoslaviji. Če pa ti to ne ceniš pa ti res ni pomoči, ampak to je poseben komunistični pristop, ki je v sramoto Sloveniji po svetu.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.08.2019 ob 20:47 gost

      NAPIŠI MI VSAJ ENEGA (PO DEJANJIH) KI JE ZA PREKMURJE KAJ NAPRAVO !!!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.