https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Poslanica Židana ob praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja

16.08.2019 ob 13:45  

Poslanica predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana ob praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Poslanico objavljamo v celoti:

"Letos obeležujemo 100 let od zgodovinskih trenutkov po prvi svetovni vojni, ko so se po padcu cesarstev in imperijev okoli evropskih narodov zarisovale nove meje. Slovenci v Prekmurju, ki je bilo pred tem 825 let del Madžarske kraljevine, so v tem obdobju ohranili kulturno samobitnost, identiteto, tradicijo in jezik ter začutili zgodovinsko priložnost za priključitev matični domovini.

 

Uspelo jim je. In to kljub velikim interesom svetovnih velesil, ki so na Pariški mirovni konferenci določale potek novih meja Evrope. Prekmurja sprva niso dodelili takratni Kraljevini SHS. Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu se je zato potrebno spomniti vseh tistih, ki so opravili zgodovinski napor in v Parizu, pa tudi v Ljubljani, s svojim predanim raziskovalnim, aktivističnim, diplomatskim in kulturnim delom prepričali velesile, da Prekmurje pripada slovenskemu narodu. Izvedenec za Prekmurje pri mirovni konferenci v Parizu, ki je v času konference izdal tri študije o Prekmurju dr. Matija Slavič, je eden najzaslužnejših, zato je bil podan tudi predlog, da se prenovljena dvorana v Državnem zboru poimenuje prav po njem. Ne smemo pozabiti dr. Jožefa Klekla, Ivana Jeriča in druge buditelje, ki so v tistem obdobju resnično pripomogli k priključitvi Prekmurja matični domovini.

V Prekmurju danes živijo različne narodne, etnične in verske skupnosti, ki predstavljajo Prekmurje v luči mirnega in tolerantnega sobivanja. Pokrajina ob Muri je dala številne znanstvenike, pesnike, kulturnike, zdravnike, športnike in podjetnike, na katere smo Slovenci lahko ponosni. Prekmurje se je v preteklosti soočilo s propadom nekaterih gospodarskih paradnih konjev, a danes kljub temu dokazuje, da je to regija priložnosti z visoko gospodarsko rastjo, ki s strateškim trajnostnim pristopom, inovativnostjo ljudi, domačim znanjem in tujimi investicijami, svojim prebivalcem ponuja pogoje za dostojno in zdravo življenje. Prepričan sem, da ima Prekmurje vse lastnosti in naravne danosti, da v prihodnje postane zanimivo za tiste družine, podjetnike, umetnike in druge, ki v središču Evrope iščejo zdravo bivalno okolje, visoko kvaliteto sobivanje z naravo in srčnimi ljudmi – to so prednosti Prekmurja.

V tem letu sta Slovenija in Evropa še podrobneje spoznali pokrajino ob Muri, njene naravne danosti, zgodovino, kulinariko in prekmurski jezik. Zahvaliti se je potrebno vsem, državnim in kulturnim institucijam, županom prekmurskih občin, medijem, ki so in še bodo poročali o Prekmurju, društvom in Iniciativnemu odboru za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Skupaj ste Prekmurje predstavili tako, da je lahko vsak od nas ponosen, da je Prekmurka in Prekmurec.

Iskrene čestitke ob obletnici".

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2019 ob 15:31 kuku gost

      Hvala za čestitko, medtem, ko se prekmurci vedno težje iz meseca v mesec prebijamo se ti vedno bolj širiš na naš račun. Social demokrati LOPOVI

      29 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2019 ob 16:24 ŽIDAN NE gost

      Jebeš ti čestitke, od tega se ne da živeti, NA delu se pokaži pa se potem oglasi, do sedaj od tebe še nič.

      26 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2019 ob 16:24 gost gost

      Neokusna poslanica. "Hvala lepa" na lepih besedah raznih Židanov, Horvatov in podobnih "prekmurskih liderih". Rajši bodite tiho in se še naprej redite na naš račun. Če bi preprosti ljudje imeli kaj spoštovanja do sebe in vseh trpečih Prekmurcev, se ne bi udeležili teh ritolizniških proslav v Črenšovcih in Beltincih. Domoljubje pa tako!

      26 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.08.2019 ob 18:44 gost

      Pomurec ...brišeš komentar ...Pizda ti materina...i tebi i debelomi podkrmlenomi od pejnez naroda keri mlati bedo ...jebo vam pas mater pa naj ti mater crkne pa te podkrmeni cucek debeli isto tak ..govnari

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.08.2019 ob 18:45 gost

      Marš govno Pomurec in debeli kurac podkrmleni

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.08.2019 ob 18:51 gost

      Židan komedijant...nič od nič ..zguba za narod edino njegof žep je pun

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.08.2019 ob 19:27 gost

      Bubmbar naduvani

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.08.2019 ob 20:38 Lendavski nadvojvoda gost

      Človečki,ki kot da "komentirate",kažete le nizkotnost uma,neizobraženost,nekulturnost,primitivnost.Pljuvate vsepovsod.Ste zafrustrirano dno,podpiranci,pijančki,neopranci,analfabeti,miselno in moralno zabiti,le dno človeka.

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.08.2019 ob 20:44 gost

      hj

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.08.2019 ob 12:25 gost

      Evo majster...ne nucaš ankete ...po komentaraj vidiš kak si priljubljeni...tudi če debili komentirajo...nič od nič od tebe ..razen lastnih interesov za tvoj pregloboki žep...sram te je lahko ...ampak te ni ker si pokvarjen do daske ...jebi se ..enkrat bo prišla oktoberska revolucija

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.08.2019 ob 15:07 gost

      idioti pa ga še dele volijo...

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2019 ob 15:19 gost

        Še večji idioti pa volite Horvata. Pa še uredništvo portala vam pri tem veliko pomaga. Po Židanu lahko vsi pljuvate, po Horvatu pa ne moremo, ker je uredništvozaklenilo komentiranje. Zelo objektiven portal ni kaj.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.08.2019 ob 15:08 gost

      pomurec zakoj pa nemremo komenterati horvata? preveč negativnih komentarov ha? van je plačal?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.08.2019 ob 8:55 gost

      Prapori z rdečo zvezdo so predstavljali morilce Danijela Halasa.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.08.2019 ob 8:03 Karel K. gost

      Ves ta rompompom okoli tega praznika in Prekmurja je izzvenel v slogu "Vse najboljše o umrlem", karavana pa gre naprej, torej Prekmurje pozabljeno od osrednjih slovencev kot se imenujejo sami sebe in se postavljajo nad nami. Šarec je polivico sbvojega govora posvetil nekim ugodnostim in subvencijam in podarjenemu denarju Prekmurju, žal tega ta pokrajina ne čuti. Najbolj neroden pa je bil v trditvi, da se je nekje zaposlilo 800 delacev, ni pa povedal v isti sapi, da njih 300 (Mura) pa jih je na drugi strani izgubilo delo. Šarec si je na ta način nabiral politične točke kot navadno dela, ko se hvali, seveda ni edini, najbolj klavrno pa je izpadel, ko je izpostavil, da je prvi predsednik Samostojne Slovenije Kučan tudi iz prekmurja, aplavz je bil medel, bilo je več negodovanja med prisotnimi nepovabljenimi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.08.2019 ob 8:04 Karel K. gost

      Ne vem s kakšnim vzrokom je Šarec v svojem govoru. katerega prvi del mu ga je napisal dober literat in jezikoslovec, Postavil Kučana ob bok dr. Slaviča in sodelavce kateri je zaslužen za to, da je Prekmurje spet postalo del slovenskega etničnega ozemlja. Kučan je skoraj celo življenje v politiki in večinoma v Ljubljani in ni naredil za prekmurje nič, da bi se ta pokrajina razvila. Nehigienična je bila Šarčeva izjava, da so bili Slavičevi sodelavci njegovi tovariši. Ali tega Šarec ne ve ali pa hoče dokazati, da je čistokrvni Titoist. Titoisti so namreč to nemških socialdemokratov nazivno besedo(genosse) omadeževali do kraja. Slavič je imel sodelavce in somišljenike ne pa "sotovariše". Zakaj ta dan 17. avgust ni bil praznik, pred letom 1990, zakaj Kučan in njegova tovarišija iz Prekmurja z Vratušem na čelu ni poskrbela za to. Bili so tiho, samo da so jim omogočili titoisti, da imajo dobre funkcije brez odgovornosti in so zagovarjali svojo tezo, da se je slovenstvo in Slovenski narod in Slovensko ozemlje začelo z Titoističnimi revolucionarji. Zatajili so vse te nekdanje domoljube od Slaviča do Maistra, Jeriča in drugih. Zatajili so tudi narodne buditelje iz Prekmurja iz leta 1990, kateri so bili gonilna sila za to, da se zduši titoisitčni sistem v Sloveniji, da se Slovenija osamosvoji in demokratizira. Tudi te vse so Kučanovi in Janševi titoisti zamolčali in so jih porinili na rob življenjskega prepada ali v prepad, da se o njih ne sme spregovoriti nisti besedica, da bi mlajši vedeli kdo so bili organizatorji slovenske pomladi v Prekmurju. Tako se sami lahko predstavljajo kot ti organizatorji, čeprav so bili na drugi strani in si nikoli niso želeli političnih sprtememb. Torej narodni buditelji Prekmurja leta 1990 so o,mogočili, da se danes praznuje 100 obletnica vrnitve Prekmurja k slovenskemu etničnemu ozemlju, ne pa Kučan in tovarišija katera se danes šopiri v prvih vrstah izbrancev in povabljencev.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.