https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Beltincih slavnostno odkrili spominsko obeležje

Beltinci, 17.08.2019 ob 1:00  

V Beltincih so v petek, 16. avgusta, na mestu, kjer je bilo pred sto leti veliko ljudsko praznovanje v podporo združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, odkrili spominsko obeležje.

V sklopu praznovanja 23. občinskega praznika Občine Beltinci ter dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je beltinski župan Marko Virag v pozdravnem nagovoru med drugim dejal, da se je pred stotimi leti v Beltincih rodilo Prekmurje kot del Slovenije. V zahvalo in počastitev teh dogodkov so se v beltinski občini odločili, da postavijo obeležje na rojstnem kraju Prekmurja kot dela Slovenije.

V uradnem delu slovesnosti, kateremu so prisostvovali številni eminentni gostje, je slavnostno spregovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pahor je povedal, da bomo v Prekmurju, tukaj v Beltincih, dobili eno redkih spominskih obeležij, ki nas spominja na prelomne dogodke v letih 1918-1919. "To je za spominski spomin Slovencev zelo pomembno. Bodoče rodove spominja, kako je po prvi svetovni vojni intelektualno, politično, duhovno, tudi duhovniško, jedro takratnih prekmurskih Slovencev dobro razumelo zgodovinski kontekst časa in pravzaprav na vse te načine utemeljilo zgodovinsko istovetnost Slovencev ter si želelo in prizadevalo, da bi na obeh bregovih Mure Slovenci živeli skupaj."

"To spominsko obeležje vabi vse nas, zlasti bodoče rodove, da se tega prelomnega poletja 1919 spomnijo s ponosom," je med drugim dejal Pahor.

Beltinski župan Marko Virag je ob občinskem prazniku podelil tudi županovo priznanje, ki ga je prejela Krajevna skupnost Gančani, občinsko priznanje sta prejeli Ana Marija Vučko in Hedvika Križanič, plaketo pa Milan Zrinski. Župan je sprejel tudi zlate maturantke iz beltinske občine, ki so Laura Tratnjek iz Lipovcev in Pia Hanc ter Nina Perdigal, obe iz Dokležovja.

V programu so nastopili: Moški pevski zbor Lipovci, Tamburaška skupina KUD Beltinci, FS Veseli Marki OŠ Beltinci, združeni zbori soboške Škofije in priložnostni orkester Glasbene šole Beltinci ter združene folklorne skupine (KD Marko Beltinci, KUD Beltinci, FS Veseli Marki OŠ Beltinci).

Uradnemu delu je sledilo odkritje in blagoslov spominskega obeležja v počastitev dogodkov izpred 100 let na prostoru pred župnijsko cerkvijo sv. Ladislava, kjer se je leta 1919 zbralo čez 20.000 narodno zavednih Prekmurcev.

Obeležitev, je blagoslovil njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode, odkrila pa sta ga predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Beltinci Marko Virag.

 

Na osrednjih stebrih so izpod rok priznanega akademskega kiparja Mirka Bratuše z bronastim kipom upodobljeni Ivan Jerič, dr. Matija Slavič in Jožef Klekl st., ki iz množice vizionarsko in ponosno zrejo v svet.

Bronasta skulptura je sestavljena iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin.

Intervencija ni zasnovana kot klasični kip, temveč kot aktivna urbana oprema s pršilci za vodo, ki poleti hladijo zrak v parku, pri čemer je voda tudi simbol Mure, reke, ki kot pravi Klekl st., ne ločuje, ampak povezuje, vodni pršci pa predstavljajo meglice nad mursko vodo. 

V soboto slovesna maša in osrednja državna proslava

V soboto, 17. avgusta, ob 17. uri se bo na prostoru pred župnijsko cerkvijo začela slovesna sveta maša, ki jo bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal bo soboški škof dr. Peter Štumpf.

Državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo potekala v soboto, 17. avgusta 2019, z začetkom ob 20.30, pred gradom v beltinskem parku. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija