https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Soboška bolnišnica še vedno z izgubo, vendar manjšo kot lansko leto

27.08.2019 ob 6:00  

Svet zavoda je na včerajšnji redni seji obravnaval in soglasno potrdil Polletno poročilo Splošne bolnišnice Murska Sobota za letošnje leto, ugotovljen je bil presežek odhodkov nad prihodki v višini 325.526 evrov.


Člani sveta zavoda so med drugim obravnavali in soglasno sprejeli tudi Poročilo o sanaciji za obdobje april-junij, ko so bili doseženi učinki sanacijskih ukrepov v višini 288.995 evrov. V drugi polovici leta pričakujejo višji finančni učinek sanacijskih ukrepov.

Murskosoboška bolnišnica je v polletju 2019 poslovala boljše kot v enakem obdobju lani, saj je zmanjšala izgubo za 137.739 evrov. Razlogi ugodnejšega poslovanja so v realizaciji sanacijskih ukrepov. Skupni prihodki so v prvi polovici leta znašali 28.472.849 evrov in so v primerjavi z enakim lanskim obdobjem višji za 7,56 %. Kljub povišanju cen zdravstvenih storitev za 5 %, to še vedno ne pokriva vseh dvigov rasti stroškov dela, ki so se samo iz naslova dviga plač v prvi polovici leta povečali za približno 700.000 evrov. V prvem polletju so v bolnišnici realizirali 8.677 SPP-jev (skupine primerljivih primerov) in je tako izpolnjen 98,01 %, saj se je v letu 2019 po pogodbi z ZZZS bolnišnici povečal plan primerov za 329.

V prvi polovici letošnjega leta so opravili 9.265 primerov, kar je za 196 primerov več kot v primerljivem obdobju lani. Povprečna ležalna doba je znašala 5,3 dni in se je skrajšala za 0,3 dni v primerjavi z enakim obdobjem 2018. Realiziranih je bilo 49.251 bolniško oskrbnih dni, kar je za 3,5 odstotkov manj kot v 1. polletju 2018, ko je bilo realiziranih 51.035 bolniško oskrbnih dni. Opravili so 7.184 dializ, kar je 1,4 % več od lanskega polletja. Na področju zaposlenosti so konec prvega polletja imeli 1.111 vseh zaposlenih (stanje na dan 1. 7. 2019). V prvi polovici leta so vložili v nove investicije 1.533.222 evrov (55 % lastno financiranje in 45 % sredstva Ministrstva za zdravje), od tega v gradbene objekte 701.097 evrov in 781.781 evrov v medicinsko in ostalo opremo. Največja investicija je bila prenova bolnišnične lekarne, ki je potekala v sklopu evidenčnega projekta Ministrstva za zdravje "Ureditev prostorov bolnišničnih lekarn".

V prvi polovici leta so sanacijski ukrepi znašali v višini 436.169 evrov, od tega v drugem poročevalskem obdobju (april-junij) v višini 288.995 evrov. Sanacijska uprava ocenjuje, da izvajanje Sanacijskega programa za zagotovitev poslovne in finančne stabilnosti in v njem določenih sanacijskih ukrepov poteka po načrtih. V letošnjem juliju so začeli izvajati tudi koronarografije, prav tako so preoblikovali program razvojne ambulante v program razvojne ambulante s centrom za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami ter v ta namen povečali število ambulant v
zgradbi starega Ginekološko-porodniškega oddelka in zaposlili dodatni potrebni kader.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2019 ob 10:32 Moniki Ažman gost

      Preberite si dokument Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 64/17, ZZDej-K). Naj se naredi statistika koliko srednjim sestram in tehnikom so s tem dokumentom pomagali in koliko srednjih sestrer in tehnikov se je s tem dokumentom razvrednotilo, oškodovalo in ponižalo. Ko jim po 10, 20, 30. letih delovne dobe nekdo pove, da oni več niso kompetentni oz. ne smejo narediti preveze kakršnekoli rane, ne smejo narediti toalete dihalne poti, ne smejo delati EKG-ja in vrsto drugih postopkov, katere so do zdaj delali profesionalno, z vso kredibilnostjo in zaupanjem odgovornih. Se kdo vpraša, kako se zdaj ti zaposleni počutijo?! Naredite statistiko, koliko se jih je po zgoraj navedenem dokumentu zaposlilo na delovno mesto DMS/DZ, koliko delodajalcev je tem zaposlenim ponudilo pomoč pri sofinanciranju šolanja in koliko teh sr. sester in tehnikov je ostalo brez kompetenc. Vsak delodajalec in njihovi nadrejeni si ta dokument razlagajo po svoje, zaposleni v različnih ustanovah niso deležni enakovredne obravnave, enim delodajalci omogočijo šolanje, prezaposlitev, drugim niti ne dajo možnost individualne obravnave, podpore, jim niti ne prisluhnejo. V nekaterih ustanovah so imenovane komisije za dotično problematiko, ki vključujejo samo pravnike in DMS/DZ, srednje med. sestre in tehniki svojega glasu pri tem nimajo. Dva človeka odločata o usodi vseh srednjih medicinskih sester in tehnikov v določeni organizaciji, brez možnosti njihovega glasu ali individualne obravnave. Menim, da bi se implementacija tega zakona morala izvajati s strani neodvisne komisije, saj bi se tako zmanjšala možnost napačne in neenakovredne obravnave med različnimi delodajalci. Vsak zaposleni bi se moral obravnavati individualno in na odločitev komisije dobiti uradni odgovor v pisni obliki. Nad delom zbornice sem razočaran, visoki predstavniki politično uglajeno predstavijo samo dobro plat te spremembe, pri kateri se gotovo najde manjšina, slabe plati oz. krivice velike večine, pa zamolčijo oziroma se je sploh ne zavedajo.

      45 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.08.2019 ob 21:19 čondraš gost

        Mafija. Srednji kader so izrinili iz reševalne, patronažne, urgentne službe, z operacijskih, z medicine dela, da imajo kam poriniti stotine novih Dipl. sester, ki delajo na koncu enanko kot srednje sestre, le da za višjo plačo in s tem bremenijo državni proračun . Konec koncev tudi srednje sestre še vedno na črno opravljajo mnoga dela ki se po novem ali že po starem pritičejo dipl.sester ali celo zdravnikov . Izterebiti želijo srednje sestre in tehnike, vse z namenom bogatenja ( Fakultete, sploh pa ZBornica zdravstvene nege , ki jo na žalost podpirajo tudi mnoge srednje sestre in tehniki nevedoč da si pljuvajo v lastno skledo ). Ja, treba je jemati delo, kompetence srednjim sestram, da lahko upravičijo razpisana študijska mesta za nove študente,torej za nove dipl.sestre ki prinašajo določenemu krogu dipl.medicinskih sester, DENAR. Država je izgubila kompas, Zbornica se je postavila nad ministerstvo, ki ga dejanske razmere v praksi sploh ne zanimajo . Srednjih sester je vedno manj, delajo pa vso svoje delo in še določena dela diplomiranih, pa dela negovalk, izgorele. . Število dipl. sester e pa po nepotrebnem podvaja, ali celo potrojuje samo zaradi izigravanja sistema. Sramota, v škodo davkoplačevalcev. Sem že enkrat napisal, namesto toliko diplomiranih sester bi povečali število bolničarjev in jim tudi dvignili plače , ne pa da v domovih za tri etaže ponoči delata 1 tehnik in en bolničar, sramota.

        30 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.08.2019 ob 15:39 Lendavski nadvojvoda gost

      Tak je z tem,vso sra...se je začelo z povzdigovanjem samovšečnih,malo usposobljenih ,celo nesposobnih bolonjskih dipl.medic.sester.

      32 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.08.2019 ob 20:52 gost

        Se strinjam...te bolojnske kuzle si marsikaj zajebale ...prasice prepotentne večinoma nesposobne razen redkih izjem

        21 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.08.2019 ob 17:32 1212121212 gost

      Najslabša bolnica na svetu.

      11 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.08.2019 ob 18:20 oliver gost

      Ovi še ma pogojno ,ali je že konec nika ne poročate no mogoče ne smete

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.08.2019 ob 6:08 gost

      Ta bolnica bi se morala imenovati, Damo vas dale.

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.