https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti se pričenja že 14. festival Front@

27.08.2019 ob 16:00  

14. izdaja plesnega festivala Front@, ki bo potekala med 28. in 31. avgustom na različnih prizoriščih v Murski Soboti prinaša 25 dogodkov, na katerih se bodo predstavili umetniki iz Avstrije, Madžarske, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Italije, Izraela in Slovenije.


Konec avgusta je Murska Sobota že tradicionalno središče mednarodnega plesnega dogajanja. Letošnji festival Front@ spet naseljuje različna prizorišča po mestu.

Festival bo otvorila slovita avstrijska skupina Liquid Loft s predstavo Tuji jeziki (Foreign Tongues), ki poleg številnih dialektov z različnih koncev sveta, posebej za to priložnost, vključuje tudi prekmurski jezik in bo na sporedu jutri, 28. avgusta ob 18. uri na Grajskem dvorišču. Tokrat je bil velik del programa izbran na odprtem mednarodnem pozivu ustvarjalcem, da umestijo svoja dela v arhitekturo mesta, ki se, tako kot vsi manjši kraji, sooča z izpraznjenem mestnega središča.

Prazni javni prostori, ki jih bo naselilo sedem izbranih plesnih del pod skupnim naslovom Odprto mesto, že sami po sebi delujejo kot kulisa in so idealna prizorišča soočenja nespremenljivega - arhitekture in dinamičnega - telesa.

Poleg plesnih predstav, pogovorov z umetniki in tradicionalne predstavitve mladih plesalcev - Opus1 letošnji program prinaša tudi štiri nagrajene plesne filme, med katerimi velja izpostaviti plesno grozljivko Vrhunec (Climax) Gasparja Noeja in filmsko prepletanje znanosti in plesa Simetrija (Simmetry) Rubena van Leera, ki je bil posnet v hadronskem trkalniku v švicarskem Cernu.

Značilnost letošnjega programa je predvsem soočenje med plesno umetnostjo in vsakdanom, zato so skoraj vsi dogodki načrtovani na prostem. V programu je manj spektakelskega, zato pa veliko več soočenj, brez scenografskih posegov, in dialoga z lokalnim okoljem.

Bolj tradicionalni in spektakelski del prinaša dve slovenski predstavi, ekstatično Razgaljeno Rosane Hribar in eklektičen spoj različnih odrskih praks v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi v izvedbi Lutkovnega gledališča iz Ljubljane, ki bo hkrati tudi zadnje dejanje letošnje Fronte.

Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji in pokrovitelji iz Pomurja.

Prireditve se bodo odvijale na Grajskem dvorišču, MIKK-u, Železniški postaji, na Ploščadi Martina Luthra ter na odprtem odru. Program in podrobnosti festivala najdete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2019 ob 18:19 imre gost

      Ka je stejmi ka se kotajo po cesti ? Če so tej normalni .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2019 ob 9:23 imre gost

      Ha,ha umetniki . Ne vem ka se doj mečejo pa kotajo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2019 ob 18:15 Risto Kubura gost

      Če so pa zadeti!!!! Sicer Farič je mešter!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.08.2019 ob 13:27 sotiš gost

      MOMS je tudi financirala ni kaj . Ceste pa krpamo .Za te zblojene se najde pejnaz za kaj pametnega ga ni

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.08.2019 ob 13:38 gost

      SOBOČANCI NE MORE OBČINA POPRAVLJATI SAMO CESTE IN PLOČNIKE. OBČINSKI DENAR JE RAZDELJEN ZA VSE DEJAVNOSTI V OBČINI OD ŠPORTA , ŠOLSTVA . INFRASTRUKTURE, CEST ITD.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.