https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S krstom novega balona slavnostno odprli balonarsko prvenstvo

Rakičan, 27.08.2019 ob 21:00  

S krstom novega slovenskega tekmovalnega balona »Kubiček XR22«, ki so ga ljubkovalno poimenovali Štrkec, se je na otvoritveni slovesnosti v dvorcu Rakičan začelo Slovensko odprto državno prvenstvo in svetovno predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2019, na katerega je prispelo 37 ekip iz 16 držav. Pisani baloni bodo zavzeli nebo nad Pomurjem v sredo, 28. avgusta, pa vse do nedelje, 1. septembra, zjutraj. Vsak dan tekmovanja sta načrtovana dva poleta - jutranji po 6. uri in večerni po 18. uri. To tekmovanje pa je hkrati tudi napovednik in generalka za svetovno prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto med 19. in 26. septembrom na isti lokaciji.


Ta balonarski spektakel in športni dogodek najvišje kategorije FAI organizira Balonarski klub Roto v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Naslednje svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni bo potekalo od 19. do 26. septembra 2020 v Murski Soboti. Običajno je, da organizator svetovnega prvenstva, ki je sicer bienalno, leto poprej organizira predprvenstvo. Le-to se je v dvorcu Rakičan začelo danes in se bo zaključilo s podelitvijo medalj v nedeljo, 1. septembra 2019.

Organizator svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti je domači Balonarski klub Roto, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. V Rakičan je že prispelo 37 ekip iz 16 držav (Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA).

Šest slovenskih pilotov, Branko Ambrožič, Jernej Bojanovič, Prekmurec Dejan Buzeti iz Balonarskega kluba Bakovci, Vito Rome, Aleš Švagelj in Radoš Švagelj, se bo potegovalo za naslov državnega prvaka ter hkrati s tujci, med katerimi je tudi aktualni svetovni prvak Britanec Dominic Bareford in kar nekaj tekmovalcev najvišjega ranga, preizkusili teren za prihodnje leto.

"Verjamemo, da smo se na tekmovanje dobro pripravili in pričakujemo, da bodo letošnje izkušnje dobro izhodišče za pripravo nepozabnega dogodka v naslednjem letu, ko se bo v zraku pomerilo kar 105 mednarodnih balonarskih ekip," je povedal predsednik balonarskega kluba Roto, Matjaž Pavlinjek, hkrati tudi generalni direktor organizacije.

Otvoritve se je med številnimi uglednimi gosti iz politike in gospodarstva udeležil tudi mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS. Poudaril je, da je zelo ponosen na klub Roto: To, da ste uspeli v Pomurje privabiti tako pomembno balonarsko tekmovanje, je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in dokaz, da delate dobro. Pomurska pokrajina je idealna za letenje z baloni zaradi svoje ravnice ter primernih temperatur in vetrov. To pa ni prvo mednarodno prvenstvo v Pomurju. Tu je že leta 1994 potekalo evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki se ga takratne ekipe tekmovalcev še vedno z naklonjenostjo spominjajo po odlični organizaciji, lepi pokrajini za letenje in prijaznosti domačinov.

Dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, je obljubil, da bodo Prekmurci ponovno poskrbeli za gostoljubnost in dodal: V času tekmovanja bo Slovenija v centru pozornosti svetovne javnosti, kar je odlična priložnost za promocijo turizma in gospodarstva v Murski Soboti in širše. Želimo delati zgodbe, ki štrlijo iz povprečja – sem spadajo tudi baloni, ki jih bo videl ves svet.  

Letenje s toplozračnimi baloni ima v Sloveniji sicer dolgoletno tradicijo. Od Jurija Vege, Samčevega plinskega balona, do Avija Šorna, ki je leta 1978 prvi poletel z balonom na vroč zrak – imamo danes pri nas več kot 150 pilotov in registriranih 50 toplozračnih balonov. Državna prvenstva smo organizirali 17-krat in slavili 8 prvakov. Tako smo dočakali evropsko žensko prvakinjo v letu 2010, ko je v Litvi slavila Gabriela Slavec, in bronasto medaljo na evropskem prvenstvu, ki jo je osvojil Vito Rome v letu 2015 na evropskem prvenstvu na Madžarskem, kar je najboljši slovenski dosežek do sedaj. Rome je predstavnik nove generacije slovenskih balonarjev, ki se bodo predstavili te dni v Murski Soboti.

Pričakovanja so glede na pretekle rezultate visoka, zato upamo na številne uvrstitve slovenskih pilotov med prvo dvajseterico. Igor Eržen, predsednik Letalske zveze Slovenije se še posebej veseli prvenstva, da bomo lahko spoznali nove šampione, širili ugled tega športa in še povečali njegovo priljubljenost pri nas in v svetu. 

Prvenstvo je uradno s športno prisego otvoril Claude Weber, direktor tekmovanja in predstavnik mednarodne federacije za zračne športe – FAI, pod katere okrilje spada tudi tekmovalno balonarstvo, tako da lahko dejansko pričakujemo najvišje standarde v tekmovanju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2019 ob 9:49 rakičan gost

      Ka te mata poleg nose Židan in Jevšek ?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2019 ob 12:05 gup gost

      Tuj san se strinjan ka je Židan in Jevšek v vsej tej zadevi nepomemben in moteč dejavnik, posebej Židan !

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2019 ob 22:03 ......... gost

      Krucifiks, či kaj drugo vidimo, kot Židana, Jevška, Pavlinjeka, pa Slavinca. Pa ka, tej su bogovi Prekmurja, tou je nej rejsan.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2019 ob 23:56 Risto Kubura gost

      Vsi mi dol visijo!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.08.2019 ob 0:07 Risto Kubura gost

      Od prvega do zadnjega!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.