https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov

01.09.2019 ob 6:05  

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. 

Policisti se zavedajo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu.

Policisti vsem voznikom svetujejo:

- V bližini šolskih poti, vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih itd.) zmanjšajte hitrost vožnje in vozite še posebej previdno.
- Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto.
- Parkirajte pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate.
- Izogibajte se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

Tudi starši morate narediti svojo "domačo nalogo. Ste že pripravili svoje otroke na udeležbo v prometu? V dneh pred začetkom šolskega leta jih spomnite, kako naj ravnajo v rometu.

Za večjo varnost otrok policisti svetujejo staršem:

- V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
- Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
- Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Tudi sami se vedno pripnite.
- Ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

- Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
- Na svoji poti naj uporabljajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode.
- Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
- Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo se igrati na pločniku. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
- Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.
-  Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
-  Uporabljati morajo kolesarsko čelado. To po novem velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2019 ob 8:12 gost

      Vsako leto ista pesem in aktivnost kak da bi deca odila v šolo samo en teden pozneje pa vse po starom. Da bi se pa kaj zgradilo na infrstrukturi za večjo varnost dece, pa niti slučajno se na ton nič dela že mnogo let.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.09.2019 ob 9:05 gost

      Teh 5 dece,ka do šli v škaulo, pa mo le pazili, ka ovak tovariši nedo meli kaj za fčiti.Ha kak se je čas obrno,kda nas je bilau za po dva razreda,zdaj pa niti en neje pun.Pa do le tovariši jaukali,kak delajo,pa kak majo male plače. Moremo podmus migrante sprejeti, ka se škoule spopunijo,mij moderni evropejci pa smo res v totalnem razsulo.Z mišljenjem, da je en otrok dovolj je zmotno s tem nebomo rešili slovenske in evropske natalitete.To kar se sedaj dogaja v evropi priča o veliki zmoti evrposke politike.Za nekaj časa,bo v šolah še en obvezen predmet to je učenje korana.Tak ka tovariši pripravite se na druge čase.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.09.2019 ob 9:41 DF gost

      Upam da so policisti poskrbeli da so tudi razočarani murašje včeraj varno prišli domov. Baje da se je karavana biciklov ustavila pri vsaki oštariji. Da spijeju TOPLU pivo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.