https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Končal se je sejem Agra

30.08.2019 ob 15:00  

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je včeraj zaključil 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Na sejmu se je letos predstavilo 1.850 razstavljavcev iz 32 držav, dežela partnerica sejma pa je bila avstrijska zvezna dežela Štajerska.


VRHUNSKA MEDNARODNA SEJEMSKA RAZSTAVA

Prikazane so bile novosti, med njimi tudi svetovne premiere, vrhunska tehnologija in tehnika za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo. V posebnem sejemskem oddelku so razstavljavci prikazovali prednosti in priložnosti, ki jih nudi digitalizacija. Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru je predstavila delo prototipskega robora in robota za nanos fito-farmacevtskih sredstev, ki je že v redni uporabi.

PREDSTAVITVE DRŽAV IN REGIJ

Ob avstrijski Štajerski, deželi partnerici sejma AGRA so se predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II", ki povezuje 24 mest sosednjih Slovenije, Avstrije in Madžarske.

PREDSTAVITVE NAJPOMEMBNEJŠIH INSTITUCIJ

Pridelovalce, poslovneže, strokovnjake in potrošnike so poleg vrhunskih ponudnikov iz vseh kontinentov povezovale najpomembnejše strokovne, gospodarske in stanovske organizacije, kot so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, kmetijsko živilske šole in univerze, Zveza podeželske mladine Slovenije, Kmetijski inštitut, kampanja EU varujemo skupaj, številne Lokalne akcijske skupine
ter druge krovne ustanove.  

STROKOVNE RAZSTAVE ŽIVALI IN VZORČNI RASTLINSKI NASADI

Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse so oživljale strokovne razstave in predstavitve rejskih dosežkov s področja govedoreje, konjereje, reje drobnice in razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov s teh kmetij. Maneža je vsak dan vabila z zanimivim dogajanjem.

Vsak dan so z zanimivimi delavnicami, vodenimi ogledi, predavanji in praktičnimi nasveti vabili bujni sejemski vrtovi, osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami za samooskrbo, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma, gozdno parkovni nasad, slovenski trsni izbor in ekstenzivni nasad jablan starih sort.

AGRA JE NAPOVEDALA SLOVENIJO KOT EVROPSKO GASTRONOMSKO REGIJO 2021

Hrana iz naše bližine, pridelki in izdelki avtohtonih slovenskih pasem in rastlin so pomemben del projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Vsakodnevno jo je napovedovala Agrina kuhinja s kulinaričnimi stvaritvami iz slovenskih izdelkov, nagrajenih na strokovnih ocenjevanjih kakovosti ter iz svežih vrtnin sejemskih vrtov.  Na Dan gastronomije, v ponedeljek 26. 8. 2019, je delovna skupina Slovenija – evropska regija gastronomije 2021, posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organizirala strokovni posvet z naslovom »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Razstava Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je predstavila najpomembnejša slovenska živilska podjetja in ponujala vsakodnevne degustacije in ugodne nakupe njihovih izdelkov. K ugodnim in zdravim nakupom domačih slovenskih dobrot ter pokušnjam so vabile Agrina tržnica, kulinarična in turistična ponudba Pomurja, Medeni in Vinski hram.


PODELITVE PRIZNANJ STROKOVNIH OCENJEVANJ KAKOVOSTI POD OKRILJEM SEJMA AGRA 2019

Na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mlečnih in mesnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vina, medu in kmetijske mehanizacije in opreme je sodelovalo 428 proizvajalcev s 1389 izdelkov. Priznanja so svečano razglasili in podelili na sejemsko nedeljo, ponedeljek in torek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2019 ob 15:51 DF gost

      Ubogi goričanci. Nimajo zdaj več kaj početi. Sreča da je jutri tekma.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2019 ob 17:23 ..... gost

      Videl sem 7 člansko družino kmeta. Jebemti, če vsak član ni imel 50% več svoje teže!. Pa se hudiči še vedno bašejo, tako da se jim je olje od odojka cedilu po lakteh in dlaneh. Kot če nebi nikdar "žrli" tega hudičevega mesa!

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.08.2019 ob 9:50 osa gost

        Kaj pa to tebe briga - govno, za sebe se raje brigaj in ne pasi radovednosti, kaj in kako drugi jedo.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.08.2019 ob 20:15 gost

      Pa kmet nemre biti nekdo z betona.Kmet mora meti kile ovak tau nejde.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.09.2019 ob 21:04 Footbig gost

      Res, pa je da je bilo polovica obiskovalcev predebelih. Skoraj ze kot v ameriki.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.