https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

After End - uporniki, ki bi razbijali instrumente, če bi imeli dovolj denarja

 

Tokrat vam v rubriki POM-MUZIKA predstavljamo mlade pomurske punk rockerje After End, ki se ta vikend odpravljajo v studio na snemanje. V kratkem jih čaka tudi nov koncert, na katerem bodo med drugim odigrali dva avtorska komada.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Že tolikokrat slišano, pa vseeno potrebno - kako, kdaj in zakaj ste nastali After End? Ste imeli prej kakšno drugo ime, kdo so bili prvotni člani banda?

 Leta 2009 v poletnih počitnicah sta Mitja in Manuel dobila idejo, da bi ustvarila lastno skupino, katera bi igrala punk, rock glasbo… Ker pa sta bobnar in basist bila premalo za skupino, je Mitja poklical sošolca Samota iz glasbene šole, če bi se njima rad pridružil kot drugi kitarist v skupini. Mimogrede so spoznali še Tomaža, zelo priznanega in dobrega kitaristka, ki se jim je z veseljem pridružil.

Ker pa neka skupina bolj težko obstaja brez pevca, so fantje naredili avdicijo in izbrali pevko Anjo, njihovo sovrstnico, ki je bila na avdiciji najboljša. Tako je bila ekipa skupine After End polna. Zbirali smo različna imena in ga nekaj časa tudi iskali, pa z nobenim nismo bili ravno zadovoljni, potem pa se je kar naenkrat porodila ideja o After Endu in tako je tudi ostalo.

Drugače pa nekega konkretnega imena pred After End nismo imeli. Trenutna zasedba naše skupine je precej spremenjena, v bistvu je ostal samo še Mitja od takrat, ko je skupina začela nastajati. Sedaj sta na kitarah Filip in Rok, pevko Anjo pa je zamenjal Mario.


V bandu ste štirje člani, kako si razdelite delo v bandu? 

 Da, v bendu smo štirje člani: Rok Kovačič (bas), Filip Horvat (kitara), Mitja Domonkoš (bobni), Mario Potočnik (vokal) . Načeloma vsi delamo vse. Vendar pa najpogosteje za melodijo za skladbo naredimo brez pevca. On pa potem na to melodijo napiše besedilo. Besedila so pretežno v angleškem jeziku. Za priredbe pa je stvar sledeča: vsak da svoj predlog in nato vsi skupaj premislimo. katere bi bile najbližje našemu stilu, zvrsti in seveda nam morajo biti všeč.

Do sedaj ste posneli že tudi dva lastna komada: Besede za slovo in After End. Kako sta nastala ta dva komada, kakšno je ozadje nastanka besedila?

 No, v bistvu prav te dni snemamo v studiu ta dva komada. Tako da bosta posneta kmalu in bosta tudi na Facebooku na poslug. Nastala pa sta povsem spontano. Na vajah igraš kar nekaj, nato drugi to sliši, te posluša, poskuša ujeti ritem in ton, vključi se še tretji in to je vsa znanost. Besedilo presmi Besede za slovo je na temo dokaj grobega poslavljanja od punce. Na to idejo pa je prišel naš kitarist, ki se je sprl s svojo punco. After End pa pripoveduje o fantu, ki je zaljubljen v punco, katera ga noče sploh videti!

VIDEO: After End - Besede za slovo (live)

Igrali ste  tudi že na več koncertih. Kateri je do sedaj bil najuspešnejši in zakaj?

Igrali smo že na večih koncertih. Težko je najti med vsemi temi tistega njaboljšega, saj je bilo na vsakem nekaj posebnega. Mogoče bi izpostavili koncert na Mokrem Petku v Kobilju, ker je bil koncert z največ gledalcev, ki so sodelovali z nami pred odrom.

Zagotovo se vam je v vaši skupni glasbeni karieri zgodilo tudi kaj zanimivega, kar bi nam omenili ...

Teh stvari je bilo do sedaj, v tem letu, že toliko, da vseh nikakor ne moremo zdaj podrobneje predstavljati. Med najbolj smešnimi je ta, ko smo prišli na koncert v Ljutomer in opazili, da nimamo s sabo bobnarskega stola. Takrat pa smo hoteli nekaj improvizirati vsaj za tonsko vajo, vendar pa ni bilo prav nič primernega, na kom bi lahko sedel naš Mitja.

Program se je zavlekel za nekaj minut. Končno se nam je nasmehnila sreča, ko je prišla na prizorišče skupina, ki je bila predvidoma za nami in nam posodila bobnarski stol. 

Med drugim preigravate punk. Ljudje punkerje poznajo kot upornike in 'razbijače', kaj bi vi rekli na to - to drži?

Delno drži, saj so ena izmed značilnosti punka prav uporniška besedila pesmi. Zato bi lahko rekli, da so punkerji uporniški. Od vsakega posameznika pa je odvisno, če je med drugim tudi razbijač, ali pa ne.

Če smo že pri punku, kdo so vaši največji vzorniki in ali bi bili vi sami kdaj pripravljeni na kakšnem izredno uspešnem koncertu vašem med energičnim nastopom razbiti svoj instrument, kot so marsikateri punkerji med koncerti razbijali svoje kitare, bobne, itd.?

Naši največji vzorniki so nedvomno člani skupin Blink 182 in Sum 41. Na koncertih poskušamo biti podobno uspešni, energični in zabavni, kot so oni. Moramo priznati, da nam kar uspeva. Zavedamo pa se, da bo to še prišlo z izkušnjami. Zelo zanimivo bi bilo poizkusiti razbiti svoj instrument, vendar pa nam trenutno finančno stanje v bendu tega ne dopušča.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost - delate na kakšnem novem komadu? Bi morda omenili kakšen bližajoči se  koncert?

Načrti za prihodnost so preprosti: trdo delo, čim več avtorskih skladb in čim več koncertov. Sedaj delamo na večih komadih hkrati, v bližnji prihodnosti pa bomo tudi posneli nekaj naših skladb. Vsi, ki bi jih radi slišali, pa kar na našo stran na Facebooku oziroma, še boljše, na naš koncert. Vsi prihajajoči koncerti pa so isto na Facebooku, pod naslovom AFTER END.

After End lahko med drugim v bližnji prihodnosti slišite in vidite 8. julija ob 21.00 na koncertu v Odrancih na Ajdovi noči.

--------------------------------------------

PREBERITE TUDI:

POM-MUZIKA na POMUREC.COM

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.