https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Utrinek prvega šolskega dne pred srednješolskim centrom v Murski Soboti

03.09.2019 ob 18:00  

Na prvi šolski dan, ki je bil letos 2. septembra, smo preverili dogajanje pred Srednješolskim centrom v Murski Soboti, kjer delujeta Gimnazija Murska Sobota in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota.

V šolskem letu 2019/2020 bo srednje šole obiskovalo približno toliko srednješolcev kot v lanskem šolskem letu, ko jih je bilo 73.225. Od tega jih bo v prvih letnikih približno 20.500. Dijakinj in dijakov bo približno toliko kot lani, tistih, ki bodo prvič prestopili prag srednjih šol, pa bo 500 do 700 več.

Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bilo na dan 3. septembra 2019 na osmih pomurskih srednjih šolah v prvi letnik vpisanih skupno okoli 800 dijakov in dijakinj.

Na programe Biotehniške šole Rakičan se je vpisalo 26 dijakov, na Dvojezično srednjo šolo Lendava 79 dijakov, na Srednjo poklicno in tehniško šolo Murska Sobota 231 dijakov, na Ekonomsko šolo v Murski Soboti 73 dijakov, na Gimnazijo Murska Sobota 89 dijakov, na Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota 114 dijakov, na Gimnazijo France Miklošiča Ljutomer 156 dijakov in na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci 24 dijakov.

Novo šolsko leto za srednješolce prinaša tudi nekaj novosti. V veljavo bodo stopile spremembe Zakona o gimnazijah in Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Z njima si polnoletni dijaki odsotnosti od pouka ne bodo več mogli opravičiti sami, starši pa za vpogled v ocene ne bodo več potrebovali njihovega soglasja.

Začetek novega šolskega leta za večino šolarjev pomeni konec brezskrbnih počitnic in vsakodnevno skrb za šolske obveznosti. Hkrati pa se marsikdo s ponovnim pričetkom šolskega leta veseli novih znanj in veščin, novih izkušenj in doživetij ter sklepanja novih poznanstev in prijateljstev, tudi takšnih, ki lahko trajajo vse življenje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.