https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prleška gibanica letos prvič s kulinaričnim pohodom

10.09.2019 ob 9:00  

Tokratna prireditev Prleška gibanica 2019 je potekala minulo soboto, 7. septembra. Že tradicionalno poteka v okviru prireditve ocenjevanje prleških gibanic. Letos je bilo že šesto zapored, strokovna komisija je ocenila 19 prijavljenih izdelkov.

Organizator, Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih, je v okviru prireditve prvič organiziral Kulinarični pohod Prleška gibanica. Odziv na 11 kilometrov dolgo pohajkovanje po občini Križevci s postojankami je bil odličen. Kar 130 pohodnikov je uživalo ob odlični prleški kulinariki in vinih, najstarejša pohodnica je bila stara kar 93 let.

Na postojankah so Kmetija Kosi, Kmetija Koroša, Splošna kmetijska zadruga Ljutomer – Križevci, Marinka Stanjko, Mlin Stajno, Društvo Kmetic Križevci – Veržej in Kmetija Ros poskrbeli za kulinarično ponudbo, ki je tako vizualno kot z okusi navdušila vse pohodnike. Vinogradništvo Družina Kos, člani Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Društva vinogradnikov Mala Nedelja ter Vinogradništvo Horn so na mizo ponudili najboljša vina iz njihovih kleti.

Najmlajše so najbolj navdušile kokoši pri Marinki Stanjko, vsi pohodniki pa so se strinjali da je pokrajina v tem delu Slovenije izjemno barvita in čista, domačini pa prijazni, veseli, gostoljubni in hudomušni. Istočasno je v dopoldanskem času potekalo zbiranje prleških gibanic za ocenjevanje prleških gibanic. Strokovno komisijo so sestavljale Elvira Štumpf, Zdenka Tompa in Frančka Lebarič, letošnja predsedujoča komisiji. Med tržnimi ponudniki je bilo 6 prleških gibanic, med ljubitelji prleške gibanice pa je strokovna komisija ocenila kar 13 izdelkov. Tokrat je ocenjevanje postreglo z doslej najvišjo oceno, ki jo je prejela zmagovalna prleška gibanica, in sicer 19,83 od možnih 20 točk.

Najboljši trije v kategoriji tržni ponudniki so:
1.    Mlinopek d.d.,
2.    Gostilna Zorko, Dušan Zorko s.p.,
3.    Vinotoč Belak.

Najboljše tri prleške gibanice v kategoriji ljubitelji prleške gibanice so:
1.    Kofetarici Majda in Lidija,
2.    Majda Markovič,
3.    Marija Žuman.

Kofetarici Majda in Lidija sta v popoldanskem delu prireditve v vaškem jedru Vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež naučili, kako se pripravlja prleška gibanica, na koncu pa slavili tudi kot absolutni zmagovalki letošnjega ocenjevanja, saj sta prejeli najvišjo oceno. Prava paša za oči je bila razstava prleških gibanic, Vokalna skupina Beročka ter članici KUD Križevci pa so poskrbeli za kulturni program. Ponudniki lokalnih izdelkov in pridelkov so poskrbeli, da so se stojnice pod šotorom šibile od dobrot.

Že spomladi so sommelierji v okviru Sommelierske selekcije na Zavodu SloVino izbirali vina, ki se najbolje podajo k prleški gibanici. Letos so to laški rizling PT Vinogradništva Krampač, rumeni muškat Vina Škrget in Veronika Vinogradništva Družina Kos.

Kljub slabši vremenski napovedi je organizatorju vendarle uspelo izpeljati celotno prireditev. Obiskovalci, ki so se s polnimi nahrbtniki in vrečkami prleških izdelkov in pridelkov vračali domov, so že obljubili, da se prihodnje leto vrnejo.

Foto: Društvo Kelih

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2019 ob 9:28 krog gost

      Druge gibanice ni na svetu kot Prekmurska .

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2019 ob 10:12 Lendavski nadvojvoda gost

      Krog,seveda je.Prleška gibanica,malo drugačna sicer,je pa gibanica,dobra in okusna.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2019 ob 13:34 gost

      No (prleška gibanica) ,tole bi mi pravili kisilokova povitica! Gibanica je večslojna prekmurska! Kot sem že nekje prebral ,da ste prleki škrtlavi! Taka je tudi tale povitica malo kisiloka je v njej !!!

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2019 ob 13:56 gost

        Ne modruj. Imate ( pa še to Madžari ) dober bograč v Lendavi in okolici, paprikaš in kaj sličnega. Ostalo............... Kakšni ste pa Prekmurci si pa samo komentarje prebereš pa vse veš.

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2019 ob 15:15 :::: gost

      Ha ha prleki šo imajo ejdove žgenjke ali negi

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.09.2019 ob 18:26 Lendavski nadvojvoda gost

      Mater ste bedačeki,ki pametni ste okoli kulinarike.Tak je z tem,vse je dobro,kar je skuhano in spečeno ,makar kuhala Rozika ali Lujza,Števek ali Pišta.Mater.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.09.2019 ob 18:32 gost

      Kdor trdi, da imajo Prekmurci boljšo hrano od Prlekov, tisti preko Mure še neja prišo.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.09.2019 ob 19:51 Pomurske dobrote gost

      Hudo je to, da se ne glede na to kakšna j tema vedno komentatorji spopadejo med seboj. Taki ljudje na rabijo zunanjega sovražnika. In tudi politiki lahko tako ljudstvo lupijo, kot jim paše. Ni ene teme, da se ne bi postavila najmanj dva tabora in se med seboj kregajo za oslovo senco. Poznam tako Prleško, kot Prekmursko kulinariko in veliko sem hodil po obeh pokrajinah. Povsod se najdejo odlične lokalne dobrote. Ki pa med seboj niso primerljive, ker so posebnost določenegq območja. Lahko se samo dopolnjujejo in zaokrožujejo celotno Pomursko kulinariko. Še dobro, da imamo ljudi, ki pripravijo razna taka in podobna srečanja in dneve določenih jedi na eni in drugi strani Mure. Če bi znali dovolj dobro ceniti naše dobrote in bi cenili tudi en drugega potem i nas tudi tujci bolj cenili in spoštovali. Mlo nas je. Bodimo si dobri in se spoštujmo in cenimo. In hodimo čimveč en k drugemu na lokalne dobrote.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2019 ob 13:49 dokležovje gost

        Pomurske dobrote ............ Uh tij pa se res imaš za nekega mirovnika ni kaj . Verjetno si kuhar z vsemi odličji .

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.09.2019 ob 19:52 gost

      Tij seronja, vejpa tole je STROKOVNO dognano !!!

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.09.2019 ob 20:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Srmačija je tou,vsak,ki si v pijanosti namaže zaseko,ali zabiu,nede lačen,nede pa niti ,niti neja ,znau z nožun pa vilicuv jejsti.Tak.Pa Amen,klantoši.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.09.2019 ob 15:02 gost

      Prleška gibanica je za mene krapci

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.09.2019 ob 11:27 imre gost

      Ke so pa te ejdovi žgenjki to je tudi prleška specialiteta ?ha,ha mudonje

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.