https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaključil se je največji dogodek na področju zdravljenja hemofilije

Moravske Toplice, 17.09.2019 ob 9:10  

Od četrtka 12. pa do nedelje 15. septembra 2019 je društvo KRVNI BRATJE – društvo bolnikov z motnjo strjevanja krvi Slovenije, organiziralo 2. Tabor v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah, ki je bil namenjen osebam s hemofilijo.


V petek, 13. septembra, je potekal uradni del Tabora. Zbrane sta najprej nagovorila poslanec LMŠ Aljaž Kovačič in predstavnica Ministrstva za zdravje mag. Martina Kuhanec Tratar. Dipl. fizioterapevtka Petra Dovč je na nazoren in praktičen način prisotne poučila o pomenu in izvedbi fizioterapije pri bolniki s hemofilijo. V naslednjih dneh je povedano predstavila tudi 61 udeležencem Tabora, saj so bili vsi hemofiliki deležni fizioterapevtske obravnave. Ortoped asist. dr. Borut Pompe je predstavil svoje delo, ki bistveno pripomore k boljšemu življenju hemofilikov. Kolena so pri ljudeh s hemofilijo najbolj prizadeta in s pomočjo nujnih operacij ter vsaditev totalnih kolenskih protez postane življenje hemofilikov ponovno znosno. Kljub temu je potrebno redno spremljanje zdravljenja vsakega bolnika posebej.

O načinih in metodah zdravljenja ter dostopnosti samih zdravil je več povedala hematologinja prof. dr. Irena Preložnik Zupan. Povdarila je, da je Slovenija v samem svetovnem vrhu kar se tiče dostopnosti najnovejših zdravil in metod zdravljenja. Rezultate ankete o kakovosti življenja in adherenci med hrvaškimi in slovenskimi hemofiliki, je predstavila mag. pharm. Martina Bago. Drugačen pogled na bolezen in življenje z njo, pa je v svojem predavanju predstavil bolnik s hemofilijo Uroš Brezavšček.

Dnevi so minevali v skupnem druženju ob pikniku v dobrovniških goricah, izmenjavi mnenj, skupni vodeni telovadbi za vse udeležence, v preizkušanju streljanja pod budnimi očesi inštruktorjev Strelskega društva »Jezero Dobrovnik«, zanimivega obiska Tropskega vrta v Dobrovniku.

V nedeljo se je tako zaključil največji dogodek na področju zdravljenja hemofilije v Sloveniji do sedaj. Tako je bilo podano bogato znanje iz različnih področij, katero je pomembno za same bolnike s hemofilijo, za njihove svojce, pa tudi glede ozaveščanja javnosti s to redko boleznijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.