https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Gladina termalne vode se znižuje

20.09.2019 ob 6:00  

Glede na meritve termalne vode, ki se vse od leta 2009 izvajajo v Pomurju, je bilo ugotovljeno, da upadajo tlaki in gladina termalne vode.

Iz Geološkega zavoda Slovenije so spremljali dogajanje in ugotovili, da se je od leta 2016, ko so bile podeljene koncesije za rabo vode, gladina vode zniževala v vseh vrtinah. Poročajo tudi, da se je hitrost zniževanja gladine letos vendarle umirila. »Letos je količina črpanja nekoliko nižja kot prej,« pojasnjuje Nina Rman iz Geološkega zavoda.

Za vzdrževanje gladine bi bilo potrebno vračanje načrpane vode nazaj v globino, predvsem tam, kjer je njen odvzem največji. Gledano na celotno pomursko regijo, vračajo celotno načrpano termalno vodo nazaj v globino le iz ene vrtine, kar pomeni tri odstotke načrpane termalne vode.


Okoli 70% načrpane termalne vode se uporablja za ogrevanje, 30% pa je gre v bazene. V bazenih vedno več uporabljajo tudi pitno vodo, ki jo potem ogrevajo s termalno. Kot navajajo Finance, količinsko načrpamo približno 2,25 milijona kubičnih metrov vode, prav toliko vode načrpajo tudi na Madžarskem. Na obeh straneh je za zdaj razglašeno ugodno stanje, a z veliko negotovosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2019 ob 7:28 NORCI IN BUTALCI gost

      NORCI to je najbolj blaga beseda, ki jo človek lahko uporabi, do zdaj se je razglašalo in vse delalo na izrednih možnostih, da se v Prekmurju koristi topla termalna voda, tako v kmetijstvu kot turizmu, zdaj naenkrat so neki NORCI ugotovili, da te termalne vode ni zadosti in da bo potrebno varčevati. Saj tu nima smisla kaj več pisati v Sloveniji smo hujši od butalcev.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2019 ob 9:14 gost

        Mislim, da si NOREC ti. To vodo, ki se izkoristi za različne namene, je potrebno vrniti v zemljo. A naši vrli privatniki ne bi imeli tako velikega DOBIČKA, če bi to počeli.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2019 ob 8:32 Junko gost

      Problem pri geotermalni vodi je ta, da je ne vračamo nazaj v "bazene" ceneje je vodo enostavno vlivat v potoke, to je razlog za nižanje gladine. Če bi se vsaj malo potrudili in vložili v tehnologijo, bi geotermalno vodo lahko uporabili maksimalno, tudi okolje bi bilo čistejše. Potencial v prekmurju je tako velk, a kaj, ko so glavni slepi...

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.09.2019 ob 8:39 DF gost

      Največji bazen geotermalne vode je v lendavskih krajih. Zato tudi imamo najbolje kvalitetno vodo v toplicah. Za soboto in goričko pa se zna da je hudo onesnaženje s pesticidi.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.09.2019 ob 17:22 gost

      Peco, tvoja slovnica je total v kurcu.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.