https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zakaj je podjetje Paradajz ostalo brez subvencije in brez vrtine za reinjiciranje

23.09.2019 ob 6:00  

V sredo je v Murski Soboti potekal Pomurski forum, ki so ga pripravile Finance. Na dogodku so govorili tudi o uporabi termalne vode in geotermalne energije v Pomurskem gospodarstvu.

Pri okrogli mizi o geotermiji so sodelovali Bojan Pahor s kmetijskega ministrstva, Nina Rman z Geološkega zavoda Slovenije, Erik Potočar z infrastrukturnega ministrstva, Renata Martinčič z gospodarskega ministrstva in Peter Gašperšič z okoljskega ministrstva.

Ministrstvi za gospodarstvo in za kmetijstvo podpirata podjetja, ki uporablja geotermalno energijo. Včasih pa imamo glede tega težka usklajevanja z ministrstvom za okolje, je povedala Renata Martinčič z ministrstva za gospodarstvo.

Največ težav povzroča problematika emisij toplote v površinske vodotoke je povedal Peter Gašperšič z ministrstva za okolje. »Skušamo se približati uporabnikom, ki se trudijo temperature čim bolj znižati in omiliti zahteve za izpust vode, ki ni kakorkoli kontaminirana,« je še dodal.

Predstavniki pomurskega gospodarstva so pred nedavnim predlagali spremembo načina meritev letnega emisijskega deleža oddane toplote v vodotoke. Pobudo Pomurske gospodarske zbornice je podprlo tudi gospodarsko ministrstvo in predlagalo spremembo uredbe o emisiji in odvajanju toplote in odpadne vode v vodotoke in kanalizacijo, je pojasnila Renata Martinčič.

Zakaj so predlagali spremembo uredbe? »Nekateri pomurski gospodarski subjekti spuščajo poleti v suh vodotok vodo, ki ima 13 stopinj, a kljub temu ne morejo zadostiti zahtevam uredbe na letni ravni. Ta del uredbe je neživljenjski,« je povedala Martinčičeva in povedala, da usklajevanja z okoljskim ministrstvom še potekajo.

Kot je povedal Gašperšič okoljsko ministrstvo podpira sisteme, ki vračajo vodo v globino, geosonde. Ob tem pa je Metod Grah iz Term Vivat opozoril, da je problem predvsem cena reinjiciranja: »Z enim litrom kurilnega olja dobimo deset kilovatnih ur toplote, kar stane 1,2 evra. Geotermalna energija pa nas že danes stane 0,7 evra. Za vračanje termalne vode v globino bomo potrebovali elektriko, zato se vračanje ne bo splačalo.«

Predlagali pa so, da »gre geotermija v subvencionirani del«. Subvencija za tiste, ki vodo vračajo, naj bo v takšni višini, »kot jo mora država plačati za ogljične kupone«. V subvencioniranje pa naj se usmerijo sredstva iz koncesnin, je predlagal Grah.

Bojan Pahor pa je opozoril: »Ministrstvo za kmetijstvo je vložilo v reinjekcijsko vrtino 387 tisoč evrov, dobili pa smo samo eno vlogo in jo uspešno rešili. Sredstva so na voljo, vendar pa ni interesa zanje.«

»Mi smo se prijavili in dobili nepovratna sredstva, a smo jih morali vrniti,« je odgovoril Kristjan Magdič iz podjetja Paradajz in predstavil zgodbo pomurskega podjetja: »Prijavili smo se in dobili 30 odstotkov nepovratnih sredstev. Ministrstvo za okolje je moralo skleniti aneks h koncesijski pogodbi, da bi lahko izvrtali reinjekcijsko vrtino.«

Potem pa sta minili dve leti, ne da bi se kaj zgodilo. Pogodba je bila podpisana šele letos januarja, rok za izvedbo projekta pa je bil 15. julij. »Reinjekcijske vrtine v tem času ni bilo mogoče izvrtati,« je povedal Magdič in dodal: »Roka nismo mogli prestaviti, morali smo se odpovedati sredstvom in vrtina ni izvrtana.«

Primer je dokaz, da je treba na ministrstvih opraviti korenite spremembe, je odgovoril Gašperšič in Pomurcem obljubil: »Računam, da bomo v tem primeru našli pametno rešitev.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2019 ob 9:08 77 gost

      Politika je kot kurva,zapomnite si da nikoli ne smeš verjeti politiku,sodniku,odvetniku,popu in delodajalcu in to res nikoli.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2019 ob 10:06 PRAVILNO gost

      Hehe zdaj probajte preživeti kot mi navadni podjetniki. Brez državnega denarja na katerega ste prisesani.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2019 ob 13:09 bridki gost

      77 ti še sebi ne vrvleš.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.09.2019 ob 14:00 gost

      Edino pravilno. Še vedno bodo imeli velik dobiček, če bodo vodo vračali v zemljo. Ne jim pustiti, da bodo privatniki delali, kar bodo hoteli.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.