https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Boračevski potok še vedno onesnažuje reko Muro

Radenci, 02.10.2019 ob 6:00  

V bližini Radencev se še vedno lahko opazi slaba podoba, ki jo daje Boračevski potok. O njem je bilo že veliko govora v preteklosti a še vedno ostaja problem. Sam potok, v katerega so speljani iztoki odpadnih vod iz industrijskih naprav, se tako skupaj z odplakami še vedno kljub čistilni napravi, izliva v reko Muro.

Problematika Boračevskega potoka je aktualna že nekaj časa. Problematična je predvsem zastarela čistilna naprava, ki jo od letošnjega meseca maja naprej v večinski lasti upravlja Občina Radenci skupaj s podjetjem SIM. Od komunalne urejenosti je poleg same zaščite voda in naravovarstveno-pomembnih območij odvisen tudi nadaljnji razvoj turizma, kajti sam potok kazi tamkajšnjo podobo. V bližini potoka se med drugim nahaja zdravilišče, čez njega pa je speljana tudi sprehajalna pot - Pot ob Muri.

Boračevski potok je desni pritok reke Mure, ki izvira v severovzhodnem delu Slovenskih goric, natančneje v Kapelskih goricah, kjer se nato spusti v ravnino Murskega polja, ter teče skozi Boračevo in Radence vse do Mure. Ker je voda v potoku onesnažena, je bila že leta 1972 zgrajena čistilna naprava, ki se nahaja v bližini Zdravilišča Radenci.

Meseca marca letos, je župan Občine Radenci Roman Leljak velik del krivde onesnaženosti potoka pripisoval zastareli čistilni napravi in koncesionarju, ki jo je takrat upravljal. "Čistilna naprava ne funkcionira, 40% vsega kar se pridela odpadnih vod iz občine Radenci in podjetij, gre mimo čistilne naprave direktno v potok in naprej v Muro," je takrat dejal radenski župan.

Na podlagi analize kakovosti voda Boračevski potok spada v 3. do 4. kakovostni razred, kar pomeni močno do kritično onesnažen vodotok. Reka Mura spada na tem odseku nekje med 2. in 3. kakovostni razred in je nekje na meji med zmerno obremenjenostjo in močno onesnaženostjo. Ribje populacije reke Mure so na splošno trenutno v ugodnem stanju, težave pa imajo tiste ribe, ki so vezane na stranske rokave in mrtvice, saj je teh zaradi poglabljanja glavne struge vse manj. Rib v kalni vodi Boračevskega potoka seveda ni več, zato bi bilo nujno čim prej obnoviti samo stanje.

Tako si med drugim tudi naravovarstveniki želijo čim hitrejšega ukrepanja, saj je območje reke Mure, ki ji upravičeno pravijo tudi Evropska Amazonka, svet, ki ga krasi izjemno bogata biotska raznovrstnost. Območje Mure, kamor se izteka tudi sam potok, spada pod Ekološka pomembna območja in Naturo 2000, med drugim pa je tudi del biosfernega območja v okviru programa UNESCO.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2019 ob 7:34 gost

      Žalost, kaj smo naredili z naravo. Lahko bi imeli naravne bisere, pa smo reke spremenili v greznice.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2019 ob 10:22 gost

        NE NI RES DA SMO, AMPAK SO, in točno se ve kdo ampak ta za to ne odgovarja. Zdravilišče Radenci ste prodali novodobnim kapitalistom, ki niti niso domačini in jebe se jim za vse skupaj, glavno, da ves dobiček odteka v najbogatejšo regijo v Sloveniji tu pa za njimi ostaja svinjarija. Kje so zdaj naravovarstveniki ?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2019 ob 9:13 gost

      trbej Greti javiti ka pride z jadrnico

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2019 ob 10:28 gost

        Ta greta je tudi nateg prve vrste, da ima take izpade si ni sama kriva kriva je bolezen. Sicer pa z jadrnico vredno 300.000 € in množičnim spremstvom bi še moj pes Pubi preplul Atlantski ocean (če ga je ona sploh v kar dvomim)

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2019 ob 19:15 metalacdcRt gost

        Metal Greta, nekako zadane bistvo tega depresivnega in nestrpnega otroka. https://m.youtube.com/watch?v=CLxpgRqxtEA

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2019 ob 19:24 nateggretlok gost

        300.000 tisoc za to jadrnico? za ta denar ne dobis niti sidro. to stane navadna jadrnica, ne pa zero.carbon yacht. Ta jadrnica je vredna nekaj milijonov evrov. vse je sponzorirano z namenom.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.10.2019 ob 9:15 gost

      trbej Greti javiti ka pride z jadrnico

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2019 ob 19:46 jaz gost

        vse je sponzorirarno tako kot vsi ostali naravovarstveniki , ki služijo tujemu gospodarju

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.10.2019 ob 14:21 gost

      Prleki nas smradijo..Klasika :D

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.10.2019 ob 14:55 Lendavski nadvojvoda gost

      V Radencih je res tak,predvsem na občini.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.