https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Ljutomeru je potekala noč raziskovalcev

01.10.2019 ob 10:00  

Že četrto leto zapored je na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) potekala Evropska noč raziskovalcev. Z nizom predavanj in delavnic so dijakom 2. in 3. letnikov skušali približati znanost, raziskovanje in poklic znanstvenika.

Zadnji petek meseca septembra je v Evropi že tradicionalno namenjen znanosti in raziskovanju, saj se v večih evropskih mestih odvija projekt »Evropska noč raziskovalcev«, ki je to leto potekala pod sloganom »Varni z znanostjo« (SAWE).

GFML je v konzorciju z Univerzo v Mariboru in Univerzo na Primorskem edina slovenska srednja šola v projektu Evropska noč raziskovalcev. Osrednji dogodek je potekal v štirih slovenskih mestih, v Mariboru, Kopru, Izoli in Ljutomeru.

Obiskovalci so imeli na GFML priložnost spoznati, kaj znanost pomeni za naša življenja ter kakšen je poklic raziskovalca oz. znanstvenika. Premalokrat se namreč zavedamo, da so bila za reči, ki jih uporabljamo vsak dan, potrebna neka znanstvena dognanja, znanstveni poskusi in preizkusi, da danes delujejo brezhibno in nam olajšajo življenje.

Tako so v 12 delavnicah slovenski raziskovalci, doktorji znanosti, mladim predstavljali svoje raziskovalno delo, dognanja in ugotovitve. Izvedena so bila tudi štiri predavanja, eno izmed njih tudi za starše na temo Samopodoba najstnika in kako jo starši lahko sooblikujejo. Na GFML je bil pripravljen tudi EU kotiček, ki je nastal v sodelovanju z Europe Direct Pomurje.

Projekt je sovpadel tudi z gibanjem mladih za podnebno pravičnost, ki so opozarjali, da ni planeta B in da moramo poskrbeti za ohranitev tega, ki ga imamo, k čemur zagotovo lahko pripomoremo tudi z znanstvenimi dognanji.

Karmen Stolnik, koordinatorica projekta SAWE na GFML pravi: »Tudi to leto je bilo zadnje petkovo popoldne na GFML naravnano raziskovalno in ustvarjalno. Mladi so z zanimanjem prisluhnili sodelujočim raziskovalcem, še raje pa so kake stvari sami preizkusili ali jih naredili. Mnogi so dobili navdih in ideje za stvari, ki bi še jih radi poskusili in preizkusili, česar se bodo lotili v svojih raziskovalnih nalogah. Mladi bodo tako stopali novim izzivom in spoznanjem naproti, raziskovalna naravnanost šole pa se bo razvijala naprej.«

Foto: GFML

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2019 ob 10:59 hystericalGreta gost

      V petek razturijo park, naslednji petek pa za "podnebno pravičnost". Razumi, kdor zmore.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.