https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom »Back in the day« odstirajo skupno preteklost čezmejnega območja

24.06.2019 ob 9:00  

Čezmejno območje Slovenije in Madžarske druži skupna preteklost, navade ljudi in številni običaji, rokodelske tradicije. V vsem tem se namreč zrcalijo geografske in druge značilnosti panonske pokrajine, ki jo poseljujejo ljudje na obeh straneh meje. Pripadnost skupnemu šengenskemu območju je prispevala k brisanju meja med Slovenijo in Madžarsko, korak naprej je zavedanje skupne preteklosti ter deljenih tradicij in stremenje k temu, da med državami prosto, tako kot prebivalci, prehaja tudi znanje in dobre prakse.


Projekt "Back in the day", ki ga dvorec Rakičan izvaja v sklopu Programa sodelovanja Interreg Slovenija - Madžarska sodelovanju z madžarskim partnerjem, vaškim muzejem Göcseji, stremi prav k temu – odstiranju skupne preteklosti čezmejnega območja med državama.

Vaški muzej Göcseji aktivno ohranja vrednote preteklosti ter stoletnih izkušenj in znanja, ki ga predaja prihajajočim generacijam, s tem pa pomembno prispeva k narodni identiteti Zalske pokrajine. Muzej zbira, selekcionira in predstavlja predmetno dediščino, kakor tudi kulturno in ljudsko dediščino županije Zala.

Projekt Back in the day s svojimi inovativnimi rešitvami, ki temeljijo na sodelovanju v okviru delovnih procesov, odgovarja na skupni izziv programskega območja na področju strategij delovanja, ustanavljanja in promocije muzejev na prostem. Projekt tudi išče odgovore na nezadostno povezanost obstoječih muzejev na prostem s kulturnim turizmom in sorodnimi dejavnostmi, z namenom, da se stanje pri že obstoječih izboljša in pri novih že od same ustanovitve opredeli ter sprejme ustrezne ukrepe. Obstoječe pomanjkljivosti bomo v projektu reševali z dolgoročnim pristopom in interdisciplinarnim sodelovanjem, predvsem pa se bomo trudili ohranjevati obstoječo.

Glavni skupni cilj projekta je skozi institucionalno sodelovanje partnerskih in ostalih zainteresiranih organizacij na interesnem področju muzejev na prostem in kulturnega turizma prispevati k doseganju višje ravni sodelovanja med partnerjema in doseganje višje ravni sodelovanja med ostalimi zainteresiranimi organizacijami.

"Prispevek smo pripravili za potrebe projekta Back in the day, v sklopu programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.