https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni bodo obeležili 50. let mostu prijateljstva

Gornja Radgona, 04.10.2019 ob 13:30  

V četrtek, 3. oktobra, je v Domu penine v Gornji Radgoni potekala tiskovna konferenca in obenem javno povabilo na zgodovinsko slovesnost - 50. let mostu prijateljstva, ki bo 12. oktobra, potekala na mostu, ki že od nekdaj povezuje mesti Gornjo Radgono in Bad Radkersburg ter državi Slovenijo in Avstrijo. Zbrane sta nagovorila župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko in župan Občine Bad Radkersburg Heinrich Schmidlechner.


Oba župana sta na tiskovni konferenci povedala nekaj besed o veliki svečanosti, ki bo potekala na Mostu prijateljstva, o zgodovinski povezavi med obema državama ter o skupnem sodelovanju nekoč in danes. Sama slovesnost bo potekala v soboto, 12. oktobra 2019 od 10. ure naprej, takrat bo tudi sam most za nekaj ur zaprt za ves promet. Dogodka se bosta med drugim udeležila tudi minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, dr. Miro Cerar in deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhofer.

Spomnimo, pred 50. leti, v nedeljo, 12. oktobra 1969, sta takratna predsednika Jugoslavije in Avstrije, Josip Broz Tito in Franz Jonas odprla ta meddržavni most čez reko Muro. Glavnina vseh takratnih nagovorov ob odprtju mostu je bila, da je most napoved začetka nadaljnjega sodelovanja in tako je tekom let postal simbol prizadevanja in reševanja starih sporov.

Pred tem mostom je vse do leta 1929 mesti povezoval stari leseni most, ki je bil v ledeno mrzli zimi februarja 1929 uničen zaradi ledu, ki se je nabral ob taljenju snega. S tem je bila pretrgana trgovina, za potniški promet pa so skrbele ladje. Nato je leta 1930 bil odprt nov betonski most, ki so ga kasneje porušili nemški vojaki med umikom leta 1945. Leta 1952 vzhodno od uničenega mostu je nato nastal pomožni most na dveh lesenih blokih, ker pa je bilo samo stanje čez leti zaskrbljujoče, so se odločili za skupno načrtovano gradnjo novega mostu. Leta 1969 je tako nastal nov betonski most, ki je bil rezultat jugoslovanskih in avstrijskih inženirjev.

"50 let je minilo, kar smo skupaj odpirali ta most, ki je ne glede na to, da je tu bila železna zavesa, ohranjal medsebojne stike in povezave" je povedal župan Gornje Radgone. "100 let nazaj je bila tukaj ena država, eno mesto, povezave preko reke Mure pa so bile vedno težavne. Velikokrat je reka odnesla te povezave a stalnica je bila vedno iskanje novih povezovalnih niti."

Dolga leta je ta most predstavljal edino resno pot in povezavo med mestoma in državama v tem delu regije. Predstavljal je tudi okno v svet, tako za razvoj turizma in gospodarstva obeh držav, ter povezoval oba naroda. "Ta most je bil skoraj edina varna pot v vseh teh letih, vendar so tudi na tem mostu ali ob njem leta 1991 grmeli topovi in umirali ljudje, " je dodal župan Rojko. Na mostu in ob njem se je nabralo veliko zgodb in spominov, kar je tudi eden izmed razlogov svečane obeležitve dogodka izpred 50 let, obenem pa si želijo na obeh straneh še več tega povezovanja in novih oken v svet, naj bo to v obliki pohodniškega, železniškega ali morebiti novega cestnega mostu. "Tukaj v tem delu Evrope lahko dva naroda na tem Mostu prijateljstva po 100 letih, ko so zadnjič med njima pokale puške, spet stisneta roke. To sta dva prijateljska naroda z skupnimi projekti in vsebinami, ki želita razvijati boljši jutri."

Župan Heinrich Schmidlechner se je spomnil takratnih dogajanj izpred 50. let, saj je sam bil v tistih časih vojak. "Preteklo je 50. let ko sta predsednik Tito in predsednik Jonas odprla ta most. Cilj obeh držav takrat je bil izboljšati gospodarsko povezavo. Takrat je bila ob odprtju množica ljudi, saj je bil dogodek na obeh straneh zelo zanimiv, tega si želim tudi ob tokratnem srečanju, vendar obenem tudi mislim, da smo danes že malce razvajeni, saj prečkanje meje med državama poteka normalno, takrat v tistih časih pa je bilo bolj stresno."

Ob tem je tudi dodali, da je po osamosvojitvi Slovenije in po vstopu v Evropsko unijo, vedno več skupnih projektov. Med temi projekti so npr. projekt Sodelovanje mest (City Cooperation), ki poteka v okviru programov Interreg Slovenija - Avstrija in vzpodbuja medsebojno sodelovanje in čezmejni razvoj; ter projekt "Skupaj" - skupni urbani in krajinski prostorski razvoj obrežij reke Mure v Gornji Radgoni in Bad Radkersburgu. Župan Bad Radkersburga je omenil tudi nov projekt in sicer razvoj meddržavne avtobusne povezave med mestoma Bad Radkersburg in Gornjo Radgono.

Županoma se je ob zaključku pridružila Mira Borko-Prelog, dr. dentalne medicine, ki je pred 50. leti kot izbrana pionirka pozdravila in nagovorila takratnega avstrijskega predsednika države Franza Jonasa in kot prva državljanka Jugoslavije takrat prestopila Avstrijsko mejo. Predvsem jo je takrat navdušila karizma obeh predsednikov ter množica ljudi, ki je navdušeno spremljala povezovanje obeh držav.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.